MyStigma

September 2007

Το Πολιτικό μου Στίγμα

Συγγραφέας:  | Ημερομηνία: 30 Sep 2007

Στον ιστοτόπο PoliticalCompass.org, μπορεί κανείς να απαντήσει σε 6 ενότητες ερωτήσεων και να πάρει μια εικόνα της θέσης του στο πολιτικό κάδρο. Το τελευταίο συνίσταται από δύο κάθετους μεταξύ τους άξονες. Ο οριζόντιος απεικονίζει τη γνωστή, βαρετή, διάκριση αριστερά-δεξιά, με τους κομμουνιστές στο αριστερό άκρο και τους ακροδεξιούς στο δεξιό, ενώ ο κάθετος κυμαίνεται μεταξύ του ελευθεριακού (libertarian) στο κάτω άκρο και του αυταρχικού στο άνω, με τους αναρχικούς και τους φασίστες να καταλαμβάνουν τα άκρα. Η προσθήκη του κάθετου άξονα είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί ταξινομεί ένα πολύ σπουδαίο θέμα που δεν τοποθετείται επί του γνωστού άξονα δεξιά-αριστερά, και είναι τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες (που οι κομμουνιστές καταπατούν εξίσου με τους ακροδεξιούς). Σκεφθείτε: έννοια συνόρων, πατριωτισμός, θρησκευτική ελευθερία, διάκριση εκκλησίας-κράτους, ελευθερία της έκφρασης (θυμηθείτε την απόσυρση από τον Βενιζέλο, ως υπουργού πολιτισμού, ζωγραφικού πίνακα που ενοχλούσε τους αυταρχικούς θρησκευτικούς κύκλους), και τα τοιαύτα.
Έκανα λοιπόν και εγώ το τεστ και να τα αποτελέσματα:

Παρεμπιπτόντως, πάνω σε αυτό το αρκετά γνωστό μοτίβο, ο reality-tape έκανε καλή δουλειά, τοποθετώντας τα ελληνικά πολιτικά κόμματα αλλά και σημαντικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο κάδρο. Επίσης καλό (αν και πονηρά γερμένο υπερ της ΦΣ), είναι και το σχετικό βιντεάκι του Σπύρου Ντόβα για τη Φιλελεύθερη Συμμαχία.

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Η Νομική Μετριότης του Βενιζέλου

Συγγραφέας:  | Ημερομηνία: 27 Sep 2007

Ο κύριος Βενιζέλος μίλησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια υφαρπαγής ψήφων από τον πρόεδρο, Γιώργο Παπανδρέου. Αλλά πώς γίνεται, όταν υπάρχει ακέραια δημοκρατική διαδικασία, να υφαρπαγούν ψήφοι, αυτό ούτε η συνταγματική μεγαλειότης του δεν μπορεί να εξηγήσει. Γιατί αν η ψήφος ήταν φανερή, θα το καταλάβαινα. Αν τα ψηφοδέλτια ήταν ροζ και λευκά, πάλι θα το καταλάβαινα (κάτι σχετικό θυμάμαι άλλωστε). Αλλά με κρυφή ψήφο να υπάρξει υφαρπαγή, απλά ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Τελικά, μάλλον είχε δίκιο ο ‘πρύτανης’ των συνταγματολόγων, Αριστόβουλος Μάνεσης, όταν έγραφε για τον κύριο Βενιζέλο: “το γεγονός ότι υπήρξε μαθητής μου με έκανε να ελπίζω ότι θα μπορούσα να αναμείνω εκ μέρους του περισσότερο μέτρο στην προπέτεια και ολιγότερη μετριότητα στα νομικά του.
Τώρα, γιατί τα ΜΜΕ αποφεύγουν να θίξουν αυτό το θέμα και υπερθεματίζουν προκλητικά περί την κίνηση του προέδρου (αγνοώντας επίσης προκλητικά την εκπληκτική ομιλία του), μάλλον καταλαβαίνετε όλοι γιατί.

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Τα Χρέη τους και το Χρέος μας

Συγγραφέας:  | Ημερομηνία: 25 Sep 2007

Επειδή οι πληροφορίες είναι απογοητευτικές,
επειδή προέρχονται από τρείς διαφορετικές πηγές,
επειδή οι πηγές είναι σοβαρές,
επειδή το θέμα είναι σημαντικό και άπτεται τόσο των γραπτών όσο και των άγραφων νόμων,
επειδή κάποιοι δεν μπορεί να μας κοροϊδεύουν και να είναι στο απυρόβλητο,
επειδή δεν ανεχόμαστε την ύπαρξη δημοτών δύο ταχυτήτων,
επειδή νιώθουμε πιό δυνατοί απ΄ ότι μας νιώθουν,

ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ,

να δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο όσων χρωστούσαν στο δήμο την περίοδο των εκλογών. Εναλλακτικά, θα συμβιβαστούμε με τα ονόματα των μελών του τρέχοντος δημοτικού συμβουλίου που είχαν χρέη προς το δήμο την περίοδο των εκλογών και άρα είχαν κώλυμα εκλογιμότητας. Δηλαδή, ατόμων που ακόμη και τώρα οφείλουν να παραιτηθούν ή να εκπέσουν του αξιώματος.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι κακοπληρωτές αυτοί είναι τουλάχιστον τρεις (ένας από την πλειοψηφία και δύο από τη μειοψηφία).
Γι αυτό, ζητάμε επίσης και από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, να πάρουν σαφή και γραπτή θέση επί του θέματος μέσω δελτίου τύπου.
Ευχόμαστε οι πληροφορίες αυτές να είναι λανθασμένες. Με χαρά θα δεχτούμε τότε τη διάψευση, την οποία δεσμευόμαστε να αναρτήσουμε, ώστε να μη μένει καμία αμφιβολία περί την τιμιότητα των δημοτικών συμβούλων.

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Νέα Γενιά Στελεχών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συγγραφέας:  | Ημερομηνία: 23 Sep 2007

Chris Leslie and Nigel Keohane

Η τοπική αυτοδιοίκηση (ΤΑ) θα αντιμετωπίσει πολυάριθμες προκλήσεις στα επόμενα 10 με 15 χρόνια. Όμως, πολύ λίγα είναι αυτά που απαιτούν μεγαλύτερη ακρίβεια στην αντιμετώπισή τους από την εξασφάλιση μια αξιόλογης και χαρισματικής ομάδας ανθρώπων, ικανής να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις επιτυχώς.
Η ΤΑ είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη Αγγλία παρέχοντας εργασία στο 12,6% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Επιπροσθέτως, μέσα από τους δασκάλους, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλες ομάδες εργαζόμενων το προσωπικό των τοπικών φορέων διαδραματίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην κοινωνία. Με αυτή τη λογική, η ΤΑ έχει αναλάβει την ευθύνη να συνεισφέρει σημαντικά στην λειτουργία της τοπικής κοινωνίας.
Σαν εργοδότες, οι τοπικές αρχές καλύπτουν όλο το εύρος της χώρας. Επίσης καλύπτουν και το μεγαλύτερο φάσμα διαφορετικών ειδικοτήτων από πολιτικούς μηχανικούς, μέχρι εργαζόμενους στην υγεία, δασολόγους, εργαζόμενους στη συντήρηση αυτοκινητοδρόμων αλλά και στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ποιές είναι οι σύγχρονες προκλήσεις και δυσκολίες;

Η ΤΑ είναι αντιμέτωπη με μια ωρολογιακή βόμβα, την ηλικία του εργατικού δυναμικού. Επομένως, η παρούσα κατάσταση πρέπει να προβληματίσει όχι μόνο τους υπεύθυνους των τοπικών αρχών ή τους υπεύθυνους του προσωπικού, αλλά όλους όσους εργάζονται σε αυτόν τον τομέα αλλά και όλους τους πολίτες. Εάν εξαιρέσουμε του δασκάλους, 31% όλου του εργατικού δυναμικού είναι πάνω από 50 ετών, συγκριτικά με το 24% της ευρύτερης οικονομίας. Η αναλογία των εργαζόμενων κάτω από των 25 ετών είναι 7% σε σύγκριση με το 17% της ευρύτερης οικονομίας.
Υπάρχουν λοιπόν προφανείς δυσκολίες που συνδέονται με ένα εργατικό δυναμικό που όλο και μεγαλώνει αλλά και με ζητήματα που άπτονται της υγείας και των ικανοτήτων ενός τέτοιου πληθυσμού. Όμως το πιο σημαντικό ζήτημα είναι το γεγονός ότι το 31% του δυναμικού θα πρέπει να συνταξιοδοτηθεί μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια πολλές τοπικές υπηρεσίες έχουν χάσει πολύτιμη γνώση και εμπειρία πληρώνοντας μαζί και ένα σημαντικό κόστος. Μαζί με αυτή τη μαζική συνταξιοδότηση των εργαζομένων που έγινε τα τελευταία χρόνια χάθηκε και μια σημαντική συλλογική γνώση και εμπειρία.
Είναι λοιπόν κατανοητό ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ της ΤΑ και της κεντρικής κυβέρνησης, ως προς το πώς η πρώτη θα μπορούσε να επανδρώσει και να κρατήσει στις τάξεις της, ταλαντούχο προσωπικό για το μέλλον. Ήδη το 2004, η Ένωση Εργαζομένων προειδοποιούσε ότι έπρεπε να αυξηθεί το μόλις 8% των υπαλλήλων που είναι κάτω των 25 ετών, για ν’ αποφευχθεί η κρίση. Το I&DeA (Improvement and Development Agency for local government) επεσήμανε φέτος την έλλειψη ικανοτήτων στην ΤΑ. Ταυτόχρονα, μια πρόσφατη έρευνα κατέδειξε δυσκολίες στην ανεύρεση αλλά και τη συγκράτηση εξειδικευμένου προσωπικού για διοικητικές θέσεις, στο 87% των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Αυτή είναι μια πολύ ανησυχητική στατιστική.
Όταν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς τη συνολική μείωση του εργατικού δυναμικού και την ύφεση στην οικονομία της χώρας, η ανάγκη για δράση καθίσταται ακόμη πιό επιτακτική. Από το 2002 ως το 2012, οι ανάγκες του ιδιωρικού τομέα για διευθυντικά στελέχη και managers θα φτάσει τα 2,2 εκατομμύρια, με την παροχή υπηρεσιών να αντλεί μόνη της το 60% αυτών. Άρα, η ζήτηση θα αυξηθεί ειδικά για τον τομέα που η ΤΑ αναζητεί περισσότερο. Ακόμη χειρότερα, το εργατικό δυναμικό ‘πρώτης διαλογής’ (24-49 ετών) αναμένεται να μειωθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε το οικονομικό πεδίο επί του οποίου οφείλουν να ανευρεθούν οι ζητούμενες λύσεις. Μέχρι το τέλος του 2007-08, οι ΟΤΑ θα πρέπει να έχουν παράξει ανταποδοτικές υπηρεσίες αξίας 4,3 δις λιρών, με τις προβλέψεις των δαπανών να είναι καθηλωμένες περισσότερο από ποτέ.
Λοιπόν, πώς θα αντιμετωπιστούν αυτές οι πιέσεις; Ένα μόνο παράδειγμα είναι αρκετό για να φωτίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ. Ένα επαρχιακό δημοτικό συμβούλιο (ΔΣ) έπρεπε να ανταποκριθεί στη συνταξιοδότηση του μισού διευθυντικού προσωπικού του, εντός 6 μηνών. Το μπλέξιμο χειροτέρεψε από την έλλειψη θέλησης και ικανοτήτων των υπόλοιπων υπαλλήλων για να πάρουν τις θέσεις των αποχωρούντων. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το ΔΣ υπέγραψε ένα μεσοπρόθεσμο συμβόλαιο με εταιρεία συμβούλων για να ανευρεθούν και να προσληφθούν νέα στελέχη. Αλλά αυτή η πρακτική δεν μπορεί να είναι συνολική λύση γιατί δεν αυξάνει τη δεξαμενή από την οποία αντλούνται αυτά τα στελέχη, αν και βοηθά στην επιλογή των καλύτερων.

Γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα και τι πρέπει να κάνει;

Λίγοι θα αρνούνταν ότι η πρόκληση για τους ΟΤΑ είναι περισσότερο σύνθετη από την αντίστοιχη άλλων, μεγάλων δημόσιων οργανισμών: το εργατικό της δυναμικό είναι γεωγραφικά διασκορπισμένο, σε αντίθεση με αυτό της κεντρικής διοίκησης ή των αστικών υπηρεσιών.
Παρά ταύτα, η εξήγηση του προβλήματος βρίσκεται στην έννοια της αντίληψης: αυτο-αντίληψη και αντίληψη των άλλων. Το βαθύτερο αίτιο είναι δύσκολο να απομονωθεί – μάλλον έγκειται στην αμαύρωση της έννοιας του δημόσιου υπάλληλου κάπου στη δεκαετία του ’80. Όμως το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι οι ΟΤΑ αδυνατούν να προσελκύσουν τα ταλέντα που χρειάζονται. Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι μόνο το 10% από τα υψηλόβαθμα στελέχη των ΟΤΑ, δεν προέρχονται από αυτούς.
Οι ΟΤΑ έχουν αυξήσει δραματικά την επίδοσή και την αποτελεσματικότητά τους τα τελευταία 10 χρόνια ξεπερνώντας άλλους δημόσιους οργανισμούς ακόμα και οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει μια αντίστοιχη μεταστροφή των πολιτών σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα.
Επομένως, μέρος της λύσης αυτού του ζητήματος είναι η αποκατάσταση της φήμης των ΟΤΑ – μια αποστολή η οποία είναι ήδη καθ’ οδόν. Οι ΟΤΑ προσπαθούν συλλογικά να δομήσουν μια φήμη που να τους αντιστοιχεί σαν αποτελεσματικοί, καινοτόμοι και προνοητικοί οργανισμοί. Εν τούτοις, πρέπει να πάμε ένα βήμα παρακάτω και η επιστημονική έρευνα να δείξει στους ΟΤΑ πού ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα τους ώστε αυτοί στη συνέχεια να καταλάβουν πώς μπορούν να προσελκύσουν νέα ικανά στελέχη.
Όπως γνωρίζουμε οι ΟΤΑ είναι σε δεσπόζουσα θέση για να συνεισφέρουν στην τοπική κοινωνία και να έχουν σημαντική επίδραση στη ζωή των πολιτών. Αυτή η προοπτική θα πρέπει -και σε πολλές περιπτώσεις το καταφέρνει- να συναρπάζει άτομα με έντονη συλλογική συνείδηση ώστε να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Ένα σημαντικό στοιχείο επομένως είναι πώς οι ΟΤΑ μπορούν να πουλήσουν αυτό που έχουν να προσφέρουν.
Από την άλλη μεριά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΟΤΑ παραδοσιακά έχουν αποτύχει να επενδύσουν στο μελλοντικό εργατικό τους δυναμικό καθώς και σε μια χαρισματική διαχείριση αυτού του δυναμικού. Ενώ ο ιδιωτικός τομέας έχει οργανωθεί ώστε να προσελκύσει νέους πτυχιούχους και να τους προετοιμάσει για μακροχρόνια απασχόληση, οι ΟΤΑ συνήθως στηρίζονται σε ανεπίσημους μηχανισμούς διαχείρισης ταλέντων. Αυτές οι διαδικασίες ταιριάζουν περισσότερο σε μια απαρχαιωμένη αντίληψη περί εργασιακής ηθικής αλλά και σε οργανισμούς μικρότερου μεγέθους όπως ήταν οι ΟΤΑ παραδοσιακά.
Οι ΟΤΑ χρειάζεται να επανεξετάσουν πώς στρατολογούν αλλά και πώς διαχειρίζονται τα ταλέντα. Η πρώτη πρόκληση που αντιμετωπίζουν είναι πώς μπορεί κάποιος να στρατολογήσει τους σωστούς ανθρώπους. Παραδοσιακά, οι ΟΤΑ έχουν στηριχτεί σε έναν συνδυασμό από κίνητρα, όπως σύνταξη και εργασιακή ασφάλεια. Αλλά γίνεται όλο και περισσότερο σαφές ότι οι ΟΤΑ πρέπει να γίνουν περισσότερο έμπειροι και ελκυστικοί στους νέους πτυχιούχους. Επίσης, πρέπει να αξιολογήσουν ποια είναι τα ενδιαφέροντα της νέας γενιάς των ηγετών και τι είδους αμοιβές θα τους δελέαζαν.
Επιπλέον, υπάρχει μια αποτυχημένη διαχείριση του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού από τους ΟΤΑ. Λίγο λιγότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στη Μεγάλη Βρετανία (47%) είναι ευχαριστημένοι με την πρόοδο της καριέρας τους. Ταυτόχρονα, το 38% των εργαζομένων στους ΟΤΑ υποδεικνύουν την έλλειψη συνεχιζόμενης εξέλιξης ή κάποιου νέου ρόλου που θα μπορούσαν να αναλάβουν, σαν τα μεγαλύτερα εμπόδια της προόδου τους.
Για να το τοποθετήσουμε μετριοπαθώς, οι ΟΤΑ αντιμετωπίζουν μια δύσκολη πρόκληση.
Δεν είναι όμως πρόδηλο ότι κάποιοι εύρωστοι μηχανισμοί έχουν στηθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί σε έλλειμμα φιλοδοξίας. Η στρατηγική αμοιβών και εργατικού δυναμικού (Pay & Workforce Strategy) του υπουργείου Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 2004, τέθηκε για να επιτύχει τον τολμηρό στόχο του «να εξασφαλίσουμε ότι η ΤΑ στην Αγγλία έχει το σωστό αριθμό προσώπων, στις σωστές θέσεις, με τα σωστά προσόντα ώστε να παράξουν καλύτερες υπηρεσίες με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και περισσότερο εστιασμένες στον αποδέκτη».
Σαν συνέπεια αυτού, τα ΔΣ παροτρύνθηκαν να θεωρήσουν ολιστικά το εργατικό τους δυναμικό, εισάγοντας πολιτικές ανθρώπινων πόρων και σχέδια διαχείρισης δυναμικού.
Αλλά πώς μπορούν οι ΟΤΑ πράγματι να χτίσουν πάνω σε αυτά τα θεμέλια; Αρχικά, θα μπορούσαν να επωφεληθούν μελετώντας τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους δημόσιους οργανισμούς. Η κεντρική κυβέρνηση θεσμοθέτησε ένα πρόγραμμα διαχείρισης ταλέντων για απόφοιτους που θέλουν να κάνουν καριέρα στο δημόσιο τομέα και το συμπλήρωσε με πολιτικές αμοιβών συνδεόμενων με την απόδοση των υπαλλήλων καθώς και μία σειρά άλλων προσόντων. Εν τω μεταξύ, το ΕΣΥ επίσης υπέστη ριζική αναμόρφωση, η οποία ευθυγράμμισε τις αμοιβές με τις εκμοντερνισμένες υπηρεσίες που τώρα αυτό παράγει. Ενώ λίγοι αμφιβάλλουν ότι αυτά είναι ορόσημα στο δρόμο για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών, ακόμη λιγότεροι αμφισβητούν ότι αυτό το δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν και οι ΟΤΑ.
Καθαρές ευκαιρίες εμφανίζονται στον ορίζοντα για την ΤΑ: μια δημογραφική έκρηξη υποδηλώνει ότι μέχρι το 2015 θα υπάρχουν 500.000 περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας 15-24 ετών. Αυτό προσθέτει στις πλάτες της ΤΑ ένα ακόμη μεγαλύτερο βάρος, να προσελκύσει ταλαντούχα άτομα και να γίνει πολύ πιό ικανή στην πρόγνωση των αναγκών των δημοτών αλλά και στην ανταπόκρισή της σε αυτές τις ανάγκες. Κατά παρόμοιο τρόπο, η ΤΑ πρέπει να χρησιμοποιήσει καλύτερα τον αυξημένο αριθμό εθνοτικών μειονοτήτων, να βρεί ρόλους για τα άτομα με ειδικές ικανότητες και να αξιοποιήσει πλήρως το ταλέντο των γυναικών. Προς το παρόν οι γυναίκες έχουν πολύ φτωχή αντιπροσώπευση στα υψηλότερα κλιμάκια, συνιστώντας μόλις το 25% του 5% των υψηλότερα αμοιβόμενων υπαλλήλων.
Εντούτοις, αυτές δεν είναι απλές ευκαιρίες, είναι ανάγκες: χτίζοντας ένα πιό αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας εργατικό δυναμικό, η ΤΑ μπορεί στη συνέχεια να προσεγγίσει περισσότερο την κοινωνία, να πληροφορείται καλύτερα γι αυτήν και να ανταποκρίνεται ορθότερα στις ανάγκες της.
Η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων όμως δεν είναι παρά το ήμισυ του προβλήματος. Για να κοιτάξει κατάματα το μέλλον, η ΤΑ πρέπει να καταλάβει πώς σκοπεύει να λειτουργήσει και τι ικανότητες θα απαιτούνται σε δέκα χρόνια από τώρα.

Μια εικόνα του Μέλλοντος

Αν η ΤΑ έχει εγγενείς αδυναμίες να προσελκύσει και να διατηρήσει ταλαντούχους υπαλλήλους στις τάξεις της, αντιμετωπίζει επίσης το πρόσθετο πρόβλημα να καταλάβει με ακρίβεια τι είδους προσόντα απαιτούνται για να λειτουργήσει σε ένα διαφορετικό περιβάλλον.
Σε συνέχεια του κυβερνητικού κειμένου αρχών για την ΤΑ, πολλά γράφτηκαν για ένα νέο κλίμα στην ΤΑ – για τη διαμόρφωση μιας νέας θέσης στο σκηνικό για την ΤΑ, για διαδημοτικές συνεργασίες, για την ανάθεση εργασιών στον ιδιωτικό τομέα, για την ηγεσία των κοινοτήτων. Όμως, λιγότερα έγιναν κατανοητά σχετικά με τις ικανότητες και τις δεξιότητες που απαιτούνται από τα στελέχη της ΤΑ για να επιτευχθούν αυτοί οι σκοποί. Ισότιμα, ενώ η προσοχή εστιάστηκε στο πώς θα ενισχύσουμε μια ισχυρή και καινοτόμο πολιτική ηγεσία σε τοπικό επίπεδο, λιγότερη σημασία δόθηκε στην υποστήριξη, την εμπειρογνωμοσύνη και την ικανότητα που απαιτείται για να πετύχει η πρώτη.
Το 2006, η κυβέρνηση έδωσε έμφαση στην ανάγκη για ‘ισχυρή ηγεσία’ και δήλωσε πως ‘η αποτελεσματική σύμπραξη ανάμεσα στο δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα και την ΤΑ είναι απαραίτητη’. Μέχρι τώρα ο εστιασμός ήταν πάνω στους ηγέτες και πώς αυτοί μπορούν να εκπροσωπούν καλύτερα και πιό δυναμικά τις κοινότητές τους, αλλά το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τους εργαζόμενους που το καθιστούν αυτό ικανό.
Και ίσως αυτό να πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης για την ΤΑ η οποία πρέπει να καταλάβει με ακρίβεια που πηγαίνει στο μέλλον. Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, πρέπει πρώτα να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να ρωτήσουμε: πώς τα ΔΣ θα λειτουργούν μετά από 10-15 χρόνια; Τι προσόντα θα απαιτούνται τότε;
Τα λίγα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μια αλλαγή στις απαιτήσεις της ΤΑ. Όλο και περισσότερο, τα ΔΣ αναμένεται όχι μόνο να ηγούνται των κοινοτήτων αλλά και να ικανοποιούν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις των δημοτών.
Συνακόλουθα, η προσοχή απομακρύνεται από την παροχή προκατασκευασμένων, γνωστών υπηρεσιών. Αντίθετα, το μέλλον βρίσκεται σε ευέλικτες υπηρεσίες οι οποίες θα παρέχονται από παντείων ειδών συμπράξεις και συνεταιρισμούς με εθελοντικούς, κοινοτικούς και επιχειρηματικούς εταίρους και οι οποίες θα προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις επιλογές των πολιτών. Η παραγωγή των υπηρεσιών αυτών κατά πάσα πιθανότητα θα διευθύνεται μέσω ανάθεσης, διαχείρισης αγορών, ή με συμπράξεις.
Ως τέτοια, η ΤΑ αναμένεται να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινότητας, η οποία εστιάζει στην ποικιλία επιλογών και τις προσαρμοσμένες στο κάθε άτομο υπηρεσίες.
Επιπρόσθετα, οι ίδιες οι απαιτήσεις των δημοτών έχουν υποστεί ένα ριζικό μετασχηματισμό: τώρα οι ηλικιωμένοι δεν αναμένουν απλά να λάβουν φροντίδα, αλλά να λάβουν τέτοια φροντίδα ώστε να συνεχίσουν να ζουν ανεξάρτητοι. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότεροι πολίτες αναμένουν από την ΤΑ και την κεντρική κυβέρνηση να προσφέρουν λύσεις και αξίες περίπου για το οτιδήποτε, από τα περιβαλλοντικά θέματα μέχρι την ατομική υγεία και τον ελεύθερο χρόνο. Οι πολίτες είναι ενδυναμωμένοι για να αυξήσουν την αποδοτικότητα και να καθορίσουν την κατεύθυνση και τις επιλογές των δημοτικών υπηρεσιών.
Ακόμη, η συμμετοχή των πολιτών απαιτείται έτσι ώστε πολιτικές πρωτοβουλίες της ΤΑ, όπως η υγιεινή διατροφή, να λειτουργήσουν.
Ακόμη περισσότερο, η ΤΑ είναι κυρίως αναθέτης και διαχειριστής υπηρεσιών, παρά τελικός παραγωγός αυτών. Είναι λοιπόν στο πεδίο της που οι περίπου 5.500 συμπράξεις δημόσιων υπηρεσιών, θα ψάξουν για ηγεσία.
Γι αυτούς τους λόγους, τα πεπαλαιωμένα συστήματα τύπου διοίκησης και ελέγχου (command and control systems), είναι πλέον άκυρα – η ΤΑ πρέπει να μάθει να διοικεί διαμέσου δικτύου προμηθευτών. Οι μελλοντικές δημόσιες υπηρεσίες θα περιστρέφονται γύρω από τη συνοχή των θεσμών διακυβέρνησης και τη συνεκτικότητα των παραγομένων υπηρεσιών και όχι γύρω από υπηρεσίες που παρέχονται σε ‘σιλό’ εντός των ΟΤΑ.
Όπως παραδέχθηκε η κυβέρνηση, «η πρόκληση για τους σημερινούς managers μετακινήθηκε πέρα από τη διοίκηση των οργανισμών. Η απαίτηση τώρα είναι να διοικήσει και να εμπνεύσει σε όλο το μήκος των ορίων των ΟΤΑ – με δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αστυνομία, παρόχους υπηρεσιών υγείας, σχολεία, εθελοντικές οργανώσεις και επιχειρήσεις».

Τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές για τους ΟΤΑ σαν οργανισμούς και σαν εργοδότες;

Είναι προφανές ότι οι νέες ικανότητες του μέλλοντος δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν σ’ ένα συντηρητικό περιβάλλον με ιεραρχικές, κατακόρυφες δομές. Επομένως τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεται;
Κατ’ αρχήν, όπως και η κυβέρνηση έχει επισημάνει, θα πρέπει να αντικατασταθεί το Ναπολεόντειο μοντέλο όπου ο ηρωικός ηγέτης διατάζει ευρισκόμενος στο μέτωπο. Η νέα προσέγγιση επιτάσσει ότι ο ηγέτης είναι αποτελεσματικότερο να αντικατασταθεί από μία μεραρχία από ανθυπολοχαγούς της τοπικής αυτοδιοίκησης που μπορούν να εμπνεύσουν και να ηγηθούν σε συνεργασίες και δικτύωση ανθρώπων.
Επίσης θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο μηχανισμός με τον οποίο λειτουργούν οι ΟΤΑ. Το το κείμενο αρχών «Κάθε παιδί είναι Σημαντικό» του 2003, έφερε στην επιφάνεια μια ριζική αλλαγή τοποθετώντας την έμφαση στην ολοκληρωμένη φροντίδα και υπηρεσία προς τα παιδιά, που οδήγησε στην ανεπιφύλακτη συνομολόγηση μιας ολιστικής προσέγγισης. Ακολούθως ζητήθηκε από τις τοπικές αρχές να δημιουργήσουν μια νέα προσέγγιση, το θεσμό του “Διευθυντή Υπηρεσιών για τα Παιδιά”, ο οποίος συμπεριέλαβε την ευθύνη όχι μόνο για την εκπαίδευση αλλά και για την υγεία και την ασφάλειά των παιδιών.
Επομένως δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Στην πραγματικότητα υπάρχουν κάποιες υπηρεσίες που έχουν εγκαθιδρύσει πλατύτερες αλλαγές, έχουν επαναπροσδιορίσει δομές για τις υπηρεσίες που προσφέρουν ώστε να επιτρέψουν μεγαλύτερη αφομοίωση των νέων διαδικασιών μεταξύ των τμημάτων τους. Τέτοιες αλλαγές προωθούν μεγαλύτερη ενσωμάτωση σε Τοπικές Στρατηγικές Συνεργασίες και καλύτερη νοοτροπία στους οργανισμούς ώστε να απαντήσουν στρατηγικά στις απαιτήσεις των πολιτών.
Όμως καθώς οι ΟΤΑ επαναπροσδιορίζουν τις ικανότητές και τη δομή τους το ίδιο θα πρέπει επίσης να μετασχηματίσουν και τις πολιτικές τους απέναντι στους εργαζόμενους.
Παραδοσιακά, τα διάφορα τμήματα παρέχουν ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο γίνεται η πρόσληψη, η παραμονή και η εκπαίδευση του προσωπικού. Για παράδειγμα ένα άτομο που προσελήφθη αρχικά σαν κοινωνικός λειτουργός, στη συνέχεια προωθείται μέσα στο τμήμα σε ανώτερες θέσεις καθώς η εμπειρία του μεγαλώνει και τα προσόντα του βελτιώνονται. Τα τμήματα αυτά έχουν επίσης χρησιμεύσει σαν μηχανισμοί που καθορίζουν τις απαραίτητες ικανότητες των φιλόδοξων υπαλλήλων.
Όμως πώς θα πρέπει να πρέπει να λειτουργούν οι ΟΤΑ στο καινούργιο περιβάλλον που διαμορφώνεται; Μιλώντας γενικά, θα πρέπει να υπάρξει απομάκρυνση από τον επαγγελματία που δεσμεύεται αποκλειστικά με το δικό του κομμάτι ευθύνης και δεν μπορεί να εφαρμόσει τις δεξιότητές του ώστε να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και προσδοκίες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναπτυχθεί νέα σκέψη και έρευνα ώστε να κατανοήσουμε ακριβώς ποιες είναι οι νέες ικανότητες που πρέπει να καλλιεργηθούν στην νέα γενιά των τοπικών ηγετών.
Καθώς οι ΟΤΑ υιοθετούν ευθύνες στην ηγεσία της τοπικής κοινωνίας και την διαμόρφωση διαφόρων πλαισίων, η προσοχή πρέπει να στραφεί στο πώς μπορεί να ενεργοποιήσει και να κατανοήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν έξω από τον οργανισμό αυτόν καθ’ εαυτόν. Νέες πολιτικές ιδέες απαιτούνται για να καθοδηγήσουν τους ΟΤΑ σε μια τοπική λύση που να επιτρέπει την άνθιση του ταλέντου μέσα στον δημόσιο τομέα συνολικά.
Τα παλαιά όρια μεταξύ τμημάτων και μεταξύ τοπικά οδηγούμενων ή εθνικά οργανωμένων δημοσίων υπηρεσιών πρέπει να διαλυθούν κάτω από την έντονη πίεση των νέων πολιτικών προκλήσεων. Η κεντρική κυβέρνηση μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις. Για να μπορέσει το ταλαντούχο προσωπικό να παράξει αποτελέσματα πρέπει να συνεργάζεται αρμονικά με τις τοπικές αρχές. Μέσα στους άμεσους στόχους θα πρέπει να είναι μια ριζοσπαστική αναδιάρθρωση στις πρακτικές στρατολόγησης και διατήρησης του εργατικού δυναμικού συμπεριλαμβανομένων των πιο καινοτόμων και προσαρμοσμένων όρων και προϋποθέσεων. Η δράση είναι σημαντική τώρα, αν οι νέες προσεγγίσεις που θα είναι απαραίτητες στα επόμενα 10 χρόνια, είναι να κατακτηθούν.

—————————————————————————————————
Επέλεξα να μεταφράσω αυτό το άρθρο από το ‘Νέο Δίκτυο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση’, αντιλαμβανόμενος από συζητήσεις με γνωστούς και φίλους, το πόσο απελπιστικά λίγοι είναι σε θέση να διαβάσουν ένα άρθρο στα αγγλικά. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών, έχουν κάποιο ‘τίτλο’ αγγλικής γλωσσομάθειας.
Αναρωτιέμαι: πόσοι από αυτούς που στελεχώνουν το τρέχον δημοτικό συμβούλιο, μπορούν να το κάνουν; Είναι περισσότεροι από τρεις;
Ο Umberto Eco, χαρακτήρισε αυτούς που δεν ξέρουν σήμερα να χρησιμοποιήσουν υπολογιστή, αναλφάβητους. Αντίστοιχα, νομίζω, αυτοί που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στον παγκόσμιο πλούτο (ο οποίος καλώς ή κακώς είναι στα αγγλικά), δεν είναι μεν αναλφάβητοι, αλλά είναι σίγουρα και εξ’ ορισμού επαρχιώτες.

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Έγραψαν για την Κρίση στο ΠΑΣΟΚ

Συγγραφέας:  | Ημερομηνία: 20 Sep 2007

Ποιός Θυμάται τη Μικρή Λουλού

ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ… ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ!!!

Αποδεδειγμένη Λογοκρισία στο blog του κ. Βενιζέλου

Οι Υπαίτιοι της Ήττας του ΠΑΣΟΚ που έγιναν Τιμητές

East or West: Ποιός Φοβάται ότι δεν θα Προκάνει;

Η Ωρα της Κρίσης

Γιατί βιαστικές διαδικασίες;

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Η Νέα Ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Συγγραφέας:  | Ημερομηνία: 18 Sep 2007

“εγώ δεν μπορώ να ερωτευθώ κανέναν πολιτικό ηγέτη, υπαρκτό ή υποθετικό. Θα ερωτευόμουν όμως πολιτικές που απορρέουν από την ιδεολογική αποθήκη της σύγχρονης παγκόσμιας κεντροαριστεράς και βρίσκονται υπό τον διαρκή έλεγχο ηθικών κανόνων και κωδίκων.”

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από σχόλιο που κατέθεσα σε φιλικό ιστολόγιο στις 5 Σεπτέμβρη. Δεν μπορώ να προσθέσω ή να αλλάξω τίποτα. Αναλύοντας περαιτέρω θα πω πως ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε πολιτικές ιδέες σαν αυτές που υπονοώ παραπάνω και οι οποίες με βρίσκουν σύμφωνο. Ταυτόχρονα, έκανε σφάλματα. Κάποια από αυτά τραγικά. Σημαντικότερο όλων κατά τη γνώμη μου, αυτό που περιέγραφα με άρθρο μου στο diablog στις 12 Νοεμβρίου 2006, με τίτλο ‘The Network Effect‘, και αφορά την αδιαφορία (ή ανικανότητα) του Γιώργου να δομήσει συμμαχίες, συναινέσεις, δίκτυα. Η πολιτική όμως είναι γύρω από τις συμμαχίες, γύρω από τα δίκτυα. Όταν μάλιστα αυτές οι συμμαχίες χτίζονται πάνω σε ηθικούς κώδικες, τότε είναι και κοινωνικά επωφελείς. Παρότι οι συμμαχίες έλειψαν απελπιστικά από τον Γιώργο, η αναμφισβήτητη ηθική του συγκρότηση λειτούργησε ως ανάχωμα στη δυσαρέσκειά μας. Απεδείχθη όμως περίτρανα πως η ηθική και οι προθέσεις δεν αρκούν. Απαιτείται και πράξη.
Σήμερα, το καλύτερο που έχει να κάνει κατά τη γνώμη μου είναι να αποσυρθεί από το προσκήνιο και να παραμείνει ενεργός θεματοφύλακας των ιδεών που ο ίδιος προσκόμισε στο κίνημα. Αλλά τα περί συνέχισής του στην προεδρία του κινήματος, είναι τόσο αφελή όσο και το μη χτίσιμο συμμαχιών και συναινέσεων κατά την προεδρία του.
Από την άλλη μεριά, ο Βενιζέλος. Με τρομάζει η βιασύνη του, το γυαλισμένο μάτι, τα πολλά λόγια. Με τρομάζει το ότι λογοκρίνει σχόλια στο ιστολόγιό του. Με τρομάζουν οι σχέσεις του με τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα. Επί όλων αυτών οφείλει να τοποθετηθεί. Δηλαδή, 1) επί του ανοιχτού κόμματος και της συμμετοχικής δημοκρατίας, 2) επί της αντίληψής του για το ποιές οφείλουν να είναι οι σχέσεις ενός προοδευτικού, δημοκρατικού, κεντροαριστερού κόμματος με τους ‘νταβατζήδες’ και 3) επί του σεβασμού του στις διαδικασίες τις οποίες δείχνει μια διάθεση να τις ξεχειλώσει στα μέτρα του (που δεν είναι και αμελητέα). Αν ικανοποιηθώ από τις απαντήσεις που θα δώσει, θα τον στηρίξω. Αυτό που λέω όμως εδώ δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση συνέδριο προγραμματικών θέσεων. Μόνο κατάθεση των απόψεων του Βενιζέλου στη δημόσια σφαίρα. Γιατί, εδώ που τα λέμε, έχετε καταλάβει εδώ και 18 χρόνια που τον ξέρουμε, σε ποιόν (ιδεολογικό) θεό πιστεύει; Εγώ όχι. Αλλά το συνέδριο γιατί να το κάνουμε; Επί 3,5 χρόνια γινόταν συνεχής διάλογος και πριν λίγους μόλις μήνες έγινε το προγραμματικό συνέδριο. Πότε πρόλαβαν να αλλάξουν οι θέσεις μας; Ή μήπως, τα συνέδρια είναι για να χειροκροτούν τις εμμονές των αρχηγών;
Αν λοιπόν ο Βενιζέλος ξεκαθαρίσει (με λίγα λόγια παρακαλώ) τη θέση του στα ζητήματα που έθεσα, έχει καλώς. Διαφορετικά, οι ιδέες να’ ναι καλά, τη δουλειά μας την ξέρουμε. Όλοι εμείς που δεν περιμένουμε να βρούμε δουλειά ή πρόσθετο εισόδημα από κανένα κόμμα ή συμμορία κομματαρχών, που δεν τους επιτρέψαμε να είναι σε θέση να μας διορίσουν σε καμία (έμμισθη) θέση, που αγωνιζόμαστε μόνο για τις ιδέες μας και όχι για το δικαίωμά μας στα δομημένα ομόλογα, θα λέμε σταθερά και επίμονα τη γνώμη μας, που κάθε μέρα θα δυναμώνει, θα ελέγχει, θα κρίνει, θα συνεισφέρει, θα σφάλλει, θα πέφτει και θα σηκώνεται, αλλά δεν θα αποσύρεται, δεν θα κοιμάται, δεν θα ολιγωρεί.

—————————————————————————————————
Αυτό είναι και το τελευταίο κείμενο γενικής πολιτικής σε αυτό το ιστολόγιο, σχετικό με τις εκλογές. Επανερχόμαστε στον εστιασμό μας στα της πόλης μας, που μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε τριτοκοσμικοί, αλλά δεν θα σταματήσουμε ποτέ να μιλάμε γι αυτά, να γινόμαστε ενοχλητικοί στους πραίτορες, σ΄αυτούς που αντιλαμβάνονται την τοπική αυτοδιοίκηση σαν ευκαιρία αποθησαυρισμού, σαν σκαλοπάτι ανέλιξης (με τι έργο άραγε; είδαμε μάλιστα την επίδοση δημοτικού συμβούλου στις εκλογές και δεν …τρομάξαμε κιόλας), σαν ευκαιρία νομής εξουσιών από κομματικές παρέες, από κοινωνικές ομάδες (πχ καταστηματάρχες), από οπορτουνιστές.

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Μίμη : Συναίνεση ? Όχι βεβαια! (Θέλω να πω μια Γνώμη…)

Συγγραφέας:  | Ημερομηνία: 18 Sep 2007

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Ιερές Αγελάδες

Συγγραφέας:  | Ημερομηνία: 16 Sep 2007

Στην Ινδία, ως γνωστόν οι αγελάδες θεωρούνται ιερές και έτσι κυκλοφορούν ελεύθερα. Είναι φυσικό ότι κάποτε αφοδεύουν. Όταν συμβεί αυτό, συχνά κάποιος ινδός σπεύδει να τα μαζέψει. Τα πλάθει σε σχήμα τούβλου και τα ξεραίνει στον ήλιο. Τα ξεραμένα σκατά κατόπιν χρησιμεύουν ως καύσιμη ύλη, μεταξύ άλλων και στην παρασκευή φαγητού.
Η γνώμη μου είναι ότι είτε πάνω σε αυτή τη φωτιά βάλεις ένα μπακιρένιο σκεύος, είτε μια υπερσύγχρονη, διαστημική κατσαρόλα, τη σκατίλα στο πιάτο σου δεν τη γλιτώνεις.

Εδώ βλέπετε, ιερή αγελάδα του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την εκπλήρωση του κομματικού της καθήκοντος.

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Η Ψήφος Μου

Συγγραφέας:  | Ημερομηνία: 15 Sep 2007

Αύριο θα πάω να ψηφίσω. Χωρίς πολλά λόγια, χωρίς φανφάρες, με σεβασμό στη διαδικασία, θα συνεισφέρω την άποψή μου. Όχι για να μπορώ αύριο να χαρακτηρίζω όλους τους άλλους χαζούς ή έξυπνους (εξίσου ηλίθιο), όχι για να αποδείξω τίποτα σε κανέναν, όχι για να πάρω σειρά στη νομή της εξουσίας, όχι για να μου απονείμω το δικαίωμα εκ του περιθωρίου να φτύνω όλους τους άλλους.

Είδα κάποτε ένα χωρικό να μπαίνει σ’ ένα παλιό ξωκλήσι και να βγάζει με σεβασμό την τραγιάσκα του, κρατώντας την στα χέρια. Έτσι θέλω να το κάνω. Αναλογιζόμενος τη σημασία της στιγμής, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζοντας πως οι εκλογές δεν είναι η λύση στα προβλήματά μας. Εμείς είμαστε η λύση σ’ αυτά. Κι αν κάποτε ο ήλιος δύει, δεν είναι γιατί το επιθυμεί, είναι γιατί εμείς του γυρίζουμε την πλάτη. Κουβαλάμε τα όνειρά μας όπως το πανωφόρι στον ώμο μας και κάθε μας βήμα για να τα πραγματώσουμε, διαρκεί μισή ζωή.

Αύριο λοιπόν, θα συνοψίσω τα όνειρά μου, την ορμή μου, την πίστη μου στην αναγκαιότητα μιας νέας πολιτικής εποχής με διαβούλευση και πράξη, με διαφάνεια και λογοδοσία, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, με αλληλεγγύη για τους αδύναμους χωρίς ελεημοσύνες, χωρίς κούφια και ξύλινα λόγια, με λιγότερη υποκρισία, χωρίς Πανάγους, χωρίς γελοία παραληρήματα για ‘εαμίτισσες μάνες’, χωρίς ‘Four Seasons’ και γκλαμουριά και με μια κίνηση, τόσο σίγουρη όσο και ντροπαλή, θα προσθέσω τη μόνη λέξη που αύριο όλοι καταλαβαίνουν: την ψήφο μου.

Σήμερα, μόνο φαντάζομαι το πώς αρθρώνομαι πολιτικά με την υπόλοιπη κοινωνία. Μεθαύριο, αφού θα τους έχω ακούσει όλους, θα ξέρω καλύτερα. Και εύχομαι αυτό να με κάνει να μάθω μερικά πράγματα για μένα και τους άλλους, που δεν ήξερα. Άλλωστε, ο μόνος δρόμος για ένα καλύτερο αύριο είναι η ΑΛΛΑΓΗ.

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Η ΝΔ Δεν Θα Αλλάξει (ΠΟΛΙΣ)

Συγγραφέας:  | Ημερομηνία: 14 Sep 2007


Την Κυριακή, η ΝΔ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ.

ΔΕΝ θα αλλάξει η ΝΔ που θα παραμείνει ένα κόμμα διαχειριστικό, ένα λόμπι γύρω από και για την εξουσία, θα παραμείνει το γερασμένο κόμμα του ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ των Σερρών, του ιδιότυπου “σερ” του ελληνικού βορρά μιάς άλλης εποχής, της ΕΡΕ του 60…, των διαχρονικών αποστατών, του διαρκούς unfair, της διαπλοκής που ντύνεται με σμόκιν και χορεύει με τσαρούχια, της επικίνδυνης διακυβέρνησης που διαφημίζει τις δυνατότητες του σαπουνιού που “πλένεται” χωρίς να …αφαιρεί το περιτύλιγμα…, της πρακτικής της λεηλασίας των πόρων σε όφελος ολίγων, της “αναδιανομής” στους αδύναμους των ψίχουλων από το “περίσσευμα” της ανάπτυξης και ανάθεσης στους ίδιους του κυρίου βάρους από το κόστος της…

Το “λαϊκό” αυτό κόμμα που απευθύνεται με θράσος στους επιχειρηματίες ενώ υπηρετεί προκλητικά μόνο “ημέτερους” , που χαμογελά με υποκρισία στον αγροτικό κόσμο, τους χαμηλόμισθους και τους φτωχούς, ενώ έχει αντίθετη ιδεολογική αναφορά και επιδιώξεις…

Το κόμμα της ευδιάκριτης και μετά λαμπάδων δεξιάς, διαθέτει παρόλα αυτά ισχυρή κοινωνική διείσδυση στους μη έχοντες γιατί εκτός από αυτούς που ΦΥΣΙΚΑ εκπροσωπεί, έχει παραδοσιακά πετύχει πολλούς προεκλογικά να ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΙ…, με καταναλωτικά “δάνεια”, με διορισμούς “τεμπελιάς”, με ηθικές και πατριωτικές κορώνες πνευματικής σκλαβιάς… με διλλήματα και ανενδοίαστα “θα”…

Και αν ο Λαός σαν σύνολο, διαθέτει ΣΟΦΙΑ, όταν τεμαχιστεί, όταν κοινωνικά αποδομηθεί, όταν γίνει ΣΤΟΧΟΣ, τότε περιστασιακά (και τελικά εκλογικά καθοριστικά) γίνεται έρμαιο, “μάζα”, “πολίτης καταναλωτής” των δικαιωμάτων του και τελικά ΘΥΜΑ της αθωότητας του.

Η ΝΔ όμως ΔΕΝ θα αλλάξει, γιατί έχει δοκιμασμένη συνταγή για τη “σούπα” της διακυβέρνησης και στρωμένο το τραπέζι για αυτούς που θα την καταναλώσουν στα ρετιρέ των κοινωνικών στρωμάτων που εξυπηρετεί…

Εκτός των άλλων, η ΝΔ ΔΕΝ θα αλλάξει γιατί θα πρέπει να συνεχίσει να προσποιείται την “ατσαλάκωτη” ιέρεια της κάθαρσης, την καθωσπρέπει εκπρόσωπο της αστής οικογένειας, τον πιστό σύμμαχο της εκκλησίας, την εγγυήτρια του στάτους κβο.

Η ΝΔ ΔΕΝ θα αλλάξει, γιατί ΔΕΝ θα πει ποτέ ανοιχτά ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ είναι, ποιά ΖΩΤΙΚΑ συμφέροντα εξυπηρετεί, ΠΩΣ και ΠΟΤΕ εννοεί ότι θα βγάλει τους ΠΟΛΙτεΣ από την φτώχεια, τους νέους από την ανασφάλεια, τους συνταξιούχους από την ανέχεια… Η ΣΥΝΤΑΓΗ της ήταν και θα είναι πάντα να ΠΟΥΛΑΕΙ επιταγές ΕΛΠΙΔΑΣ που είτε είναι ακάλυπτες είτε εξαργυρώνονται με κάλπικα νομίσματα, χωρίς αντίκρυσμα, χωρίς αξία…

Η ΝΔ θα παραμείνει διπρόσωπη και δίγλωσση.
Στα μπαλκόνια θα είναι φιλολαϊκή και στα σαλόνια αποκαλυπτική…
Σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη θα δημιουργεί προσδοκίες, σε όσους επιθυμούν να διαπλεκούν θα εγγυάται μεθοδεύσεις…
Έτσι ΔΕΝ θα αλλάξει και θα παραμείνει μια ΕΞΟΥΣΙΑ για την εξουσία, μια ΠΛΑΣΤΙΚΗ πρόταση, μια ΚΙΤΣ φαντασία “ιδιωτικοποιημένου” μέλλοντος…

Η ΝΔ στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση θα καθρεφτίζει τους μηχανισμούς που την συντηρούν, θα έχει τόση αισθητική όση μπορεί να “αγοράσει”, τόση πρωτοτυπία όση μπορεί να υποδυθεί, τόση δημοκρατία όση δεν απειλεί τον αρτηριοσκληρωτικό πυρήνα της…

Η ΝΔ θα παραμείνει ο μηχανισμός που αναπαράγεται παρουσιάζοντας μέσα από παραμορφωτικό καθρέφτη την νομιμότητα, τις αξίες, τα δικαιώματα, την ηθική, την δικαιοσύνη, την αλήθεια, την πολιτική…

Η ΝΔ ΔΕΝ θα αλλάξει, όπως ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ποτέ… όπως ΔΕΝ ήταν και δεν είναι ΝΕΑ… όπως δεν είναι και ΔΕΝ μπορεί να είναι μια σύγχρονη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

—————————————————————————————————–

Το παραπάνω κείμενο είναι του φίλου και συνιστολόγου ΠΟΛΙΣ (ΠΟΛιτικός ΙΣτός), και το αναδημοσιεύω όχι μόνο γιατί συμφωνώ με το περιεχόμενό του, αλλά γιατί, αν συνυπολογίσει κανείς και τα προηγούμενα άρθρα του “Ο ΣΥΝ δεν θα αλλάξει” και “Το ΚΚΕ δεν θα αλλάξει”, αυτό που προκύπτει είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ! Θέση στην οποία συμφωνούμε και για την οποία εργαζόμαστε. Θέση που σύντομα πιστεύουμε, θα είναι αφόρητα επίκαιρη και βασανιστικά αναγκαστική.

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Show Buttons
Hide Buttons