April 2008

Καλή Ανάσταση!

Συγγραφέας:  | Ημερομηνία: 24 Apr 2008

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Καλή Ανάσταση!

Συγγραφέας:  | Ημερομηνία: 24 Apr 2008

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Πολιτική και Ποίηση

Συγγραφέας:  | Ημερομηνία: 22 Apr 2008

Στις 17 Απριλίου 2008, έφυγε από τη ζωή ο Aime Cesaire, μια άκρως ενδιαφέρουσα προσωπικότητα του 20ου αιώνα. Γεννημένος στη Martinique της Γαλλικής Καραϊβικής το 1913, σπούδασε στη Γαλλία και ανέπτυξε μια πολυσχιδή ταυτότητα που συμπεριελάμβανε τους ρόλους του σουρρεαλιστή ποιητή, του κοινωνικού αγωνιστή ενάντια στην αποικιοκρατία, του διανοούμενου μαρξιστή και του πολιτικού δραματουργού. Με το έργο του συνέβαλλε αποφασιστικά σε δύο κυρίως πράγματα. Αφενός στην ερμηνεία της ταυτότητας των μαύρων (negritude), μέσω του περιοδικού ‘Ο Μαύρος Σπουδαστής’ (L’ etudiant noir) που εξέδωσε μαζί με τους Senghor και Damas και της λυρικής ποιητικής συλλογής με τίτλο ‘Τετράδιο για την Επιστροφή στη Γενέθλια Γη’ (Cahier d’ un Retour au Pays Natal). Το τελευταίο μάλιστα χαρακτηρίστηκε από τον Andre Breton ως το μεγαλύτερο λυρικό μνημείο των καιρών μας, από έναν άνθρωπο πρότυπο αξιοπρέπειας. Αφετέρου, το έργο του, και κυρίως η μελέτη του ‘Τομή στην Αποικιοκρατία’ (Discourse on Colonialism), συνέβαλλε στη συνειδητοποίηση ότι η αποικιοκρατία προσβάλλει αδιάκριτα όχι μόνο τους αποικιοκρατούμενους αλλά και τους αποικιοκράτες οι οποίοι απεκδύονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια μέσω των βασανιστηρίων και της βίας.
Ο ίδιος έλεγε πως εκεί που σιωπά η επιστήμη, γεννιέται η ποίηση και χρησιμοποιώ εγώ σήμερα το παράδειγμά του για να αποδώσω το σεβασμό μου σε έναν άνθρωπο που επέκτεινε την επιστημονική γνώση και παρήγαγε ποιητικό έργο γιατί απλά δεν άντεχε να μη μιλά γι αυτά που τον πονούσαν. Ποιητής, επιστήμων και πολιτικός. Άνθρωπος της θεωρίας και της πράξης.
Ποιοί πιστεύουν ότι οι πολιτικοί έχουν να διδαχθούν από το παράδειγμά του; Ο Πλάτωνας, το κατέθεσε (δείτε αμέσως προηγούμενη ανάρτηση). Γι αυτό μπορώ σήμερα, χάρη στον Cesaire να πώ: ο απόγονος του Πλάτωνα είναι σήμερα μαύρος!

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Πολιτική και Φιλοσοφία

Συγγραφέας:  | Ημερομηνία: 20 Apr 2008


… ταις πόλεσιν ἠ οἱ βασιλη̂ς τε νυ̂ν λεγόμενοι και δυνάσται φιλοσοφήσωσι γνησίως τε και ἱκανω̂ς, και του̂το εἰς ταὐτον συμπέσῃ, δύναμις τε πολιτική και φιλοσοφία, τω̂ν δε νυ̂ν πορευομένων χωρίς ἐφ’ ἑκάτερον αἱ πολλαί φύσεις ἐξ ἀνάγκης ἀποκλεισθω̂σιν, οὐκ ἐστι κακω̂ν παυ̂λα, ὠ̂ φίλε Γλαύκων, ται̂ς πόλεσι, δοκω̂ δ’ οὐδέ τῳ̂ ἀνθρωπίνῳ γένει…

Πλάτων, Δημοκρατία, [V.473d]

Επιθυμεί άραγε κανείς να σχολιάσει;

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Καλωσόρισμα

Συγγραφέας:  | Ημερομηνία: 20 Apr 2008

Μπορεί κανείς να πιστεύει ότι θέλει για το Στέφανο Μάνο, αλλά εγώ νιώθω πως πρέπει να καλωσορίσω το νέο ιστολόγιό του, ιδίως τώρα που ο Στέφανος έχει απεκδυθεί (ή τον απέκδυσαν) από κάθε ρόλο στην ενεργό πολιτική. Γιατί με το παράδειγμά του αποδεικνύει ότι έχει καταλάβει τι είδους μέσο είναι το ιστολόγιο, σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς όπως ο Βαγγέλης Βενιζέλος, όπου μετά τη φρενίτιδα της εποχής της διεκδίκησης της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ, ακολούθησε μια αταίριαστη για τον πολυλογά Βενιζέλο φειδώ με περίπου μια ανάρτηση το μήνα, καθώς και αποχή σχολιασμού επί μήνες, γεγονός που -για μένα- αποδεικνύει όχι την πίστη στο διάλογο με τους πολίτες που προσφέρει το μέσο, αλλά τη χρήση του ως ενός ακόμα επικοινωνιακού εργαλείου, ως ενός ακόμη βήματος για εκφώνηση λόγων με ιδιοτελείς σκοπούς.

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Οι Πιστοί Υπηρέτες

Συγγραφέας:  | Ημερομηνία: 18 Apr 2008

Είναι τραγική η εικόνα μιας κοινωνίας που επιλέγει ακατάλληλους ανθρώπους για να την εκπροσωπούν, να ρυθμίζουν την τύχη της, να καθορίζουν το μέλλον της. Διαβάζω άρθρα ιταλών για την Ιταλία, αμερικανών για τις ΗΠΑ, δικών μας για την Ελλάδα. Παντού κάστες επιτήδειων, ανθρώπων με προφανείς αδυναμίες και αδιαφανείς ‘ικανότητες’. Διατρέχω εκτός από τον τόπο, το χρόνο. Ξανά τα ίδια. Αναζητώ τους λόγους, τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες που επιτρέπουν στις κάστες αυτές να επικρατούν. Δεν ισχυρίζομαι ότι έχω μια καθολική, συγκροτημένη ερμηνεία. Δεν ξέρω κι αν υπάρχει. Μερικά όμως πράγματα είναι ευδιάκριτα. Όπως η αναγκαστική παρουσία ομάδων ανθρώπων που προκειμένου να αποκτήσουν ένα ρόλο στην κενή ζωή τους, υπηρετούν όχι αξίες, αλλά συμφέροντα. Όχι σκοπούς αλλά συστήματα και μηχανισμούς. Καθώς στερούνται ουσιαστικής παιδείας, είναι εύκολο να διολισθήσουν στην υπηρεσία ανθρώπων και σκοπών χωρίς ηθική υπόσταση.

Πριν λίγα χρόνια, ένας τοπικός κομματάρχης κόμπασε ότι “εγώ, κι ένα γάιδαρο να κατεβάσω υποψήφιο, θα τον εκλέξω”. Ο γάιδαρος βρέθηκε εύκολα και κέρδισε τις εκλογές. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Καθώς πλησιάζουμε σε νέες εκλογές κομματικών οργάνων, περιμένω να δω ποιός και ποιοί θα ζηλώσουν το ρόλο του γαϊδάρου. Βεβαίως αυτοί καθόλου δεν συμμερίζονται μια τέτοια οπτική. Μπορεί και να έχουν δίκιο.

Κάποτε ένας άγγλος γαιοκτήμονας συνάντησε στην κόλαση τον πιστό του υπηρέτη.

Κύριε, του είπε εκείνος, γιατί είστε εδώ;

Είμαι εδώ γιατί έκλεψα, είπα ψέματα και εξαπάτησα ανθρώπους προσπαθώντας να πληρώσω τα χρέη που συσσώρευσε αυτός ο αλήτης ο γιός μου. Εσύ όμως, ήσουν ένας καλός και πιστός υπηρέτης. Γιατί βρίσκεσαι εδώ;

Γιατί εγώ ανάθρεψα το γιό σας…

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Τα Στοιχειώδη

Συγγραφέας:  | Ημερομηνία: 09 Apr 2008

Με αφορμή τις “ποδηλατοπορείες” που οργανώθηκαν την Κυριακή 06-04-08 σε 20 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, σε όλη τη χώρα, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε:

“Καλωσορίζω τις πορείες των ποδηλατών, με τις οποίες μας υπενθυμίζουν τα αιτήματα τους. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση μας να τους ακούσουμε προσεκτικά και στο μέτρο του δυνατού να ικανοποιήσουμε αυτά που ζητούν…”

Στοιχειώδης δήλωση κοινής λογικής. Ότι η φωνή των πολιτών οφείλει να εισακούεται και να γίνεται αντικείμενο προσοχής και μελέτης με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων, πολλώ δε μάλλον όταν αυτά είναι προφανώς σε σωστή κατεύθυνση.
Αλήθεια, η αναμενόμενη συγκοινωνιακή μελέτη για το δήμο μας, θα ενσωματώσει πρόταση για ποδηλατόδρομους;

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Για ένα διαφορετικό μοντέλο τοπικής εξουσίας

Συγγραφέας:  | Ημερομηνία: 07 Apr 2008

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του Γιώργου Παπανδρέου:

“Η άσκηση πίεσης στους πολιτικούς φορείς ώστε να εγκαταλείψουν το αποτυχημένο και αναχρονιστικό «χρίσμα» κομματικών υποψηφίων δημάρχων προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να πάρουν οι ίδιες στα χέρια τους την ανάδειξη στη δημοτική αρχή των καλύτερων πολιτών τους και των πιο αξιόπιστων προτάσεων βρίσκει τo δρόμο της, μέσα από μια πρωτοβουλία που διαμορφώνεται στις 5-6 Απριλίου στη Πάτρα…:

“Γνωρίζουμε ότι το εγχείρημα που ξεκινάμε δεν έχει εκ των προτέρων «εγγυημένη επιτυχία». Επιλέγουμε συνειδητά να ανιχνεύσουμε το νέο, να χτίσουμε νέες σχέσεις, να ορίσουμε νέους κανόνες συλλογικής προσπάθειας, να προβάλουμε ένα διαφορετικό μοντέλο τοπικής εξουσίας. Καλούμαστε να νοηματοδοτήσουμε εκ νέου και συλλογικά τις έννοιες γειτονιά, κοινωνικές σχέσεις, κανόνες λειτουργίας της πόλης, αλληλοσεβασμός, ευθύνη του πολίτη, δημοκρατικές διαδικασίες, συλλογικές αποφάσεις, δεσμεύσεις και υλοποίησή τους.”

Αυτός είναι το βασικό κίνητρο που εστιάζει στη δημιουργία του πανελλαδικού δικτύου Ανεξάρτητων Αυτοδιοικητικών Κινήσεων, μια ανοικτή συνεργασία και κοινή προσπάθεια προκειμένου:

• Να δυναμώσει η φωνή της Aνεξάρτητης Aυτοδιοίκησης.

• Να εμπεδωθεί στην κοινωνία η αντίληψη της συμμετοχής, της αυτενεργού και συλλογικής δράσης του δημότη-πολίτη στα δημοτικά πράγματα.

• Να γίνουν οι Ανεξάρτητες Κινήσεις υπολογίσιμη δύναμη και ισχυρός πόλος στην Αυτοδιοίκηση και να φανούν αντάξιες της αυξανόμενης εμπιστοσύνης που τους δείχνουν οι ενεργοί πολίτες σ’ όλη την Ελλάδα.”

Σημειώνουμε την ιδιαίτερη έμφαση που αποδίδεται στους νέους και στη συμμετοχή τους στα τεκταινόμενα:
“Ξεχωριστή θέση σ’ αυτή μας την πρωτοβουλία κατέχουν οι νέοι άνθρωποι που θέλουμε να συμμετέχουν ισότιμα. Πιστεύουμε πως οι ίδιοι οι νέοι πρέπει να διεκδικήσουν -αλλά και να ενθαρρυνθούν- να έλθουν στο προσκήνιο, με τη φρεσκάδα, το ανήσυχο πνεύμα, την έφεση για το νέο, την ανατρεπτική τους διάθεση. Ενδεικτικά, δεσμευόμαστε να πρωτοστατήσουμε στη θεσμοθέτηση και λειτουργία Αυτοδιοικητικών Συμβουλίων Νεολαίας δίπλα στα αντίστοιχα Συμβούλια (κοινοτικά, δημοτικά, νομαρχιακά ή περιφερειακά), με αρμοδιότητα την εισήγηση θεμάτων νεολαίας. Θέλουμε τα Συμβούλια Νεολαίας να είναι ο χώρος όπου θα χτυπά η καρδιά των νέων, το κέντρο ζύμωσης των θέσεων και ανάδειξης των προτάσεών τους, ο φορέας απ’ όπου θα ξεκινούν οι πρωτοβουλίες για τα θέματά τους. Για τη μόρφωση χωρίς φραγμούς. Για την προετοιμασία και τον σχεδιασμό του επαγγελματικού τους μέλλοντος. Για την καταπολέμηση της ανεργίας, τη δημιουργία χώρων συνάθροισης, ψυχαγωγίας, δημιουργίας, πολιτισμού και αθλητισμού.””

Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μέσω της ιστοσελίδας του, αναγνωρίζει ότι υπάρχει πίεση προς τα κόμματα και χαρακτηρίζει αποτυχημένο και αναχρονιστικό το χρίσμα, κάθε δικό μας σχόλιο περιττεύει. Η ταυτόχρονη με τη στάση αυτή, ανάδειξη μιας πρωτοβουλίας ανεξάρτητων δημοτικών σχημάτων στην οποία συμμετέχει η Κίνηση Πολιτών του δήμου μας και ο επικεφαλής της καθηγητής κύριος Κασίμης, μπορεί ίσως να σηματοδοτήσει ουσιαστικές εξελίξεις για τη στάση τουλάχιστον του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Άλλωστε το διάστημα που μεσολαβεί είναι πολύ μεγάλο για την πολιτική και όσο ο δήμαρχος νιώθει την άνεση να τα βρίσκει με κάθε αντιδραστικό παράσιτο του κατεστημένου δεκαετιών στην πόλη μας, άλλο τόσο με την ίδια άνεση μπορεί και κάποιοι άλλοι να τον … αφήσουν χωρίς χρίσμα!

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Η Συνέντευξη του M. Albert στο eforum.gr

Συγγραφέας:  | Ημερομηνία: 01 Apr 2008

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Show Buttons
Hide Buttons