January 2009

Το ‘Κάτι’ και το ‘Τίποτα’

Συγγραφέας: Μιχάλης Κούτρας | Ημερομηνία: 27 Jan 2009

Πνιγμένοι καθώς είμαστε στη δημόσια σφαίρα από ανθρώπους που παριστάνουν πως είναι κάτι, καλό είναι να θυμόμαστε τις μαγικές συνταγές, τα ξόρκια των μάγων του λόγου, για να μπορούμε πάντα να ξεχωρίζουμε το ‘κάτι’ από το ‘τίποτα’.

“… ένας άνθρωπος ευάλωτος, κυκλωμένος από απειλές και επιρρεπής σε καταρρεύσεις, δυσκίνητος μέσα στον κόσμο και καθηλωμένος, διεγερτικά και παραλυτικά, από το θέαμα των ανθρώπων, καταδικασμένος σε κινήσεις ατελέσφορες και σε κρίσεις που τον κάνουν να φτάνει εκεί απ΄όπου δεν γυρίζει εύκολα κανείς ή και δεν γυρίζει καθόλου, κάποιος, λοιπόν, που ζει την απουσία νοήματος, την έλλειψη δικαιώσεως, και την αναζήτηση του νοήματος και της δικαιώσεως, αυτός ο άνθρωπος, διφορούμενος, απροσδιόριστος και απεριόριστος, ανάστατος και αβάσταχτος, μέσα και έξω από την κοίτη των ανθρώπων, μετατίθεται -έπειτα από διεργασίες που η λογική τους και η αιτιολογία τους του είναι σχεδόν τελείως αδιερεύνητες-, μετατοπίζεται από την αδράνεια, την άνοια, το αφόρητο και το κενό, σε ένα σημείο εντάσεων και συμπυκνώσεων τόσο ισχυρών, σ΄ένα είδος χαράς που παρακινεί πηγαία σε ύμνους ευχαριστιακούς τόσο κορεστικούς, ώστε αυτομάτως, μέσα σε μια εκτύφλωση, με μια τρομακτική εκτίναξη, με μια εκφόρτιση ζωοδόχο, εγκαταλείπει αυτό που ήταν ως εκείνη τη στιγμή -περίπου τίποτα-, και γίνεται κάτι.”
Δημήτρης Δημητριάδης, “Η Απόρρητη Αλήθεια του Κόσμου”.

“…ταμπεραμέντο που οι κοινοί θνητοί αναγνωρίζουν, όταν το συναντήσουν, όχι σαν ένα προσωπικό χαρακτηριστικό, αλλά σαν την επίσημη επαλήθευση μιας μεγάλης αναταραχής της σύγχρονης ιστορίας και σκιρτούν από ευχαρίστηση όταν το βλέπουν να ενσαρκώνεται σ’ ένα πρόσωπο.”
Claude Levi-Strauss, “Θλιβεροί Τροπικοί”.

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Μέχρι να πεις ‘κίμινο’

Συγγραφέας: Μιχάλης Κούτρας | Ημερομηνία: 16 Jan 2009

Στα γεγονότα του Δεκεμβρίου, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης έδειξαν τα δόντια τους. Μπορεί κανείς ακόμη και σήμερα να δει φωτογραφίες και βίντεο των επεισοδίων με την αστυνομία, ακόμη και αυτών που έγιναν στην Κόρινθο, στο youtube, αρκεί να ξέρει στοιχειωδώς να ψάξει. Πολλές συγκεντρώσεις νεολαίων, μαθαίνω πως διευκολύνθηκαν στην οργάνωση και τη συμμετοχή από τα SMS αλλά και το facebook και το twitter. Η ροή των πληροφοριών μέσω των ίδιων (και άλλων) εργαλείων από τη Γάζα είναι εντυπωσιακή. Κρίμα που οι επιβαίνοντες στο ‘Αρίων’ φάνηκε να μην έχουν επιβιβασθεί και στη νέα ψηφιακή εποχή. Χθες, ένα αεροπλάνο έπεσε στο ποταμό Χάτσον της Νέας Υόρκης και μόλις λίγα λεπτά αργότερα, ο πολίτης Janis Krums τράβηξε τη διπλανή φωτογραφία με το κινητό του τηλέφωνο και την ανέβασε στο twitter μαζί με το μήνυμα “There’s a plane in the Hudson. I’m on the ferry going to pick up the people. Crazy”. Κάποια λεπτά αργότερα έφτασε στην οθόνη μου. Πολύ πριν ενημερωθώ από οποιοδήποτε κλασικό μέσο ενημέρωσης. Όπως πολύ σωστά σχολίασε κάποιος αναγνώστης, “This picture of the news has BECOME the news”.
Πραγματικά, συγκρούσεις εδώ ή στη μέση ανατολή αλλά και πτώσεις αεροσκαφών έχουν συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, όσο δραματικές κι αν είναι πάντα. Οι ταχύτητες όμως στην ενημέρωση και την οργάνωση είναι πρωτόγνωρες. Διαθέτουμε θαυμαστά εργαλεία για να δράσουμε.

Δρούμε όμως; Η απάντησή μου σε επόμενη ανάρτηση, μαζί με την απάντηση στο ερώτημα που είχα θέσει πριν λίγο καιρό “Πώς αυτή η τόσο επιζητούμενη τοπική αυτονομία θα αναμιχθεί δημιουργικά με την πανταχού παρούσα παγκοσμιότητα;” στην ανάρτηση με τίτλο “21ος αιώνας ή μεσαίωνας;

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Συμμετοχικοί Προϋπολογισμοί

Συγγραφέας: Μιχάλης Κούτρας | Ημερομηνία: 11 Jan 2009

Η ιδέα είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια, περίπου 20. Οι βραζιλιάνοι του Porto Allegre, πρωτοπόροι σε αυτό. Όσο περνά ο καιρός, τόσο η ιδέα εξαπλώνεται. Στη Βρετανία την υιοθέτησαν αφού πρώτα τη μελέτησαν με περισσότερα από 12 case studies. Στις ΗΠΑ, τον Καναδά αλλά και την Ευρώπη, η ιδέα εξαπλώνεται επίσης εντατικά, αφού περισσότεροι από 200 δήμους έχουν ξεκινήσει την εφαρμογή προγραμμάτων συμμετοχικών προϋπολογισμών. Με λίγα λόγια, η ιδέα αυτή συνίσταται σε μια διαδικασία διαβούλευσης κατά την οποία ένα μέρος του κοινοτικού προϋπολογισμού αποδίδεται σε ένα σώμα πολιτών το οποίο και αποφασίζει πώς θα ξοδευτεί. Οι μελέτες δείχνουν πως η χρήση αυτού του μοντέλου μειώνει τη σπατάλη και τη διαφθορά ενώ ενδυναμώνει τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά καθιστώντας ταυτόχρονα διάφανη τη διαδρομή του χρήματος. Είναι προφανές πως μόνο ένα τμήμα του συνολικού προϋπολογισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο. Νομίζω πως ειδικά τα κονδύλια για τις κοινωνικές υπηρεσίες όπως πχ τα ΚΑΠΗ, θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν το παράδειγμα. Το θέμα είναι σημαντικό γιατί μέσα από τη διαβουλευτική διαδικασία θα προέκυπταν απαντήσεις σε κάποια χρήσιμα ερωτήματα, όπως πχ. τι εξυπηρετούν τα ΚΑΠΗ; ποιούς εξυπηρετούν; υπάρχουν αποκλεισμοί; πώς βαθμολογούν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες την προσφορά τους; Λειτουργούν δημοκρατικά; και πολλά ακόμη προφανή ερωτηματικά. Για οποιονδήποτε από τους δημοτικούς παράγοντες θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως δημοκράτης, η πρόκληση είναι παρούσα. Η άρνηση τέτοιων προτάσεων συνιστά κατά τη γνώμη μου υπεκφυγή και, σαφώς, αντιδημοκρατική στάση.

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Κλειστός Ορίζοντας

Συγγραφέας: Μιχάλης Κούτρας | Ημερομηνία: 08 Jan 2009

Διαβάστε, όσοι τουλάχιστον τα καταφέρνετε με τα αγγλικά, την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου στην Jane Gabriel του OpenDemocracy, με θέμα την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα μας, ιδίως μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου, με τίτλο ‘Κλειστός Ορίζοντας’ (A Closed Horizon).
Το κείμενο είναι πολύ μεγάλο για να το μεταφράσω, αλλά ιδού μια γεύση:

Θόδωρος Αγγελόπουλος: Φτάσαμε σε αξιέξοδο στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας, και αν προσθέσουμε σε αυτό και την οικονομική κρίση, βρίσκουμε υπερτιθέμενες, τρεις παράλληλες κρίσεις: την κοινωνική, την πολιτική και την οικονομική. Είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Ποιός υποφέρει από αυτήν; Προφανώς, οι πιό ευάλωτες κοινωνικές και οικονομικές τάξεις, αλλά και κάποιοι άλλοι. Ποιοί; Μα οι νέοι. Μπροστά τους κείτεται ένας κλειστός ορίζοντας. Δεν υπάρχει σημείο αναφοράς, μελλοντική προοπτική: ζουν σε ένα κόσμο που ό,τι ακούν στη δημόσια σφαίρα είναι σκάνδαλο, διαφθορά, κρίσεις, αδυναμίες και συμβιβασμοί. Οι νέοι άνθρωποι αποπροσανατολίζονται με αυτή την ιστορία. Νιώθουν το πλήρες εύρος και βάρος της. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχοντας πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει, νιώθουν εκ βαθέων, την ανάγκη να σπάσουν αυτό το κέλυφος, και γι αυτό κατεβαίνουν στους δρόμους.”

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Youkali

Συγγραφέας: Μιχάλης Κούτρας | Ημερομηνία: 07 Jan 2009

Ευθύς εξαρχής, όταν ξεκίνησα αυτό το ιστολόγιο, πίστευα πως η πόλη που επιθυμούμε, που ονειρευόμαστε, αυτή που δεν θα ζήσουμε εμείς αλλά τα παιδιά μας, η πόλη της φαντασίας μας, αυτή που την περπατάς χωρίς ν΄αγγίζεις το έδαφος, δεν υπάρχει. Γι αυτό και έβαλα στην πλάγια στήλη, το απόσπασμα από το βιβλίο “Οι Αόρατες Πόλεις” του Ίταλο Καλβίνο: ‘…Οι πόλεις σου δεν υπάρχουν. Ίσως να μην υπήρξαν ποτέ. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ. Γιατί βαυκαλίζεσαι με παρήγορα παραμύθια;…‘. Αλλά, πάλι, τέτοιες μέρες που είναι, πώς να μην ονειρευτείς; πώς να μην επιχειρήσεις ένα ταξίδι στο μέλλον; Είναι, νομίζω, αυτή η εναλλαγή ονείρου και πραγματικότητας που δίνει ενδιαφέρον στη ζωή μας, κι ας ματαιώνονται, ας αναβάλλονται κάθε φορά οι φαντασιακές μας επιθυμίες, ή έστω οι περισσότερες, αυτές που είναι πιό τρελές, πιό ελεύθερες,πιό ανατρεπτικές.
Αυτό ακριβώς πραγματεύεται το τραγούδι των Kurt Weil και Roger Fernay, Youkali. Ερμηνευμένο θεϊκά από την Έλλη Πασπαλά, μας καλεί να βρούμε το όνειρό μας, τη χώρα των επιθυμιών μας, το Γιουκαλί μας…

C’est presqu’au bout du monde, … Φτάνοντας σχεδόν στην άκρη του κόσμου
Ma barque vagabonde, … η περιπλανώμενη βάρκα μου,
Errant augré du l’onde, … ιππεύοντας τον αφρό των κυμάτων
M’y conduisit un jour. … μ’ έφερε μια μέρα εδώ.

L’ile est toute petite, … Το νησί είναι πολύ μικρό,
Mais la fee qui l’habite … αλλά το ξωτικό που το κατοικεί
Gentiment nous invite … ευγενικά μας προσκαλεί
A en faire le tour. … σε ένα γύρο μικρό.

Youkali, … Γιουκάλι,
C’est le pays de nos désirs, … είναι η χώρα των επιθυμιών μας,
Youkali, … Γιουκάλι,
C’est le bonheur, c’est le plaisir, … Είναι η ευτυχία, είναι η ικανοποίηση,
Youkali, … Γιουκάλι,
C’est la terre où l’on quitte tous les soucis, … εκεί που εγκαταλείπουμε όλες τις έγνοιες
C’est dans notre nuit, … είναι μέσα στη νύχτα μας,
Comme une éclaircie, … όπως μια έκλαμψη,
L’étoile qu’on suit, … το άστρο που ακολουθούμε,
C’est Youkali! … Είναι το Γιουκαλί!

Youkali, … Γιουκάλι,
C’est le respect … είναι ο σεβασμός
De tous les Voeux échangés, … σε όλες τις ανταλλαγμένες ευχές,
Youkali, … Γιουκάλι,
C’est le pays … είναι η χώρα
Des beaux amours partagés, … των όμορφων χωρισμένων εραστών,
C’est l’espérance … είναι η ελπίδα
Qui est au coeur de tous les humains, … στην καρδιά όλων των ανθρώπων,
La délivrance … η απελευθέρωση
Que nous attendons tous pour demain, … που όλοι περιμένουμε απ’το αύριο,

Youkali, … Γιουκάλι,
C’est le pays de nos désirs, …είναι η χώρα των επιθυμιών μας,
Youkali, …Γιουκάλι,
C’est le bonheur c’est le plaisir, … είναι η ευτυχία είναι η ικανοποίηση,
Mais c’est un rêve, une folie, … Αλλά είναι ένα όνειρο, μια τρέλα,
Il n’y a pas de Youkali! … Δεν υπάρχει Γιουκαλί!

Et la vie nous entrâine, … και η ζωή συνεχίζεται,
Lassante, quotidiene, … βαρετή, καθημερινή,
Mais la pauvre âme humaine, … μα η δόλια η ανθρώπινη ψυχή,
Cherchant partout l’oubli, … ψάχνοντας παντού το ξεχνά,
A pour quitter la terre, … Ν’ αφήσει τη γη,
Sy trouver le mystère … Να βρει το μυστήριο
Où nos rêves se terrent … εκεί που ζουν τα όνειρά μας
En quelque Youkali… Σε κάποιο Γιουκαλί…

Youkali, … Γιουκάλι,
C’est le pays de nos désirs, … είναι η χώρα των επιθυμιών μας,
Youkali, … Γιουκάλι,
C’est le bonheur, c’est le plaisir, … Είναι η ευτυχία, είναι η ικανοποίηση,
Youkali, … Γιουκάλι,
C’est la terre où l’on quitte tous les soucis, … εκεί που εγκαταλείπουμε όλες τις έγνοιες,
C’est dans notre nuit, … είναι μέσα στη νύχτα μας,
Comme une éclaircie, … όπως μια έκλαμψη,
L’étoile qu’on suit, … το άστρο που ακολουθούμε,
C’est Youkali! … Είναι το Γιουκαλί!

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Ενδιαφέρον!

Συγγραφέας: Μιχάλης Κούτρας | Ημερομηνία: 04 Jan 2009

Ένας φίλος μου υπέδειξε το άρθρο που σας καλώ να διαβάσετε. Δεν ξέρω αν το περιεχόμενό του είναι αληθές, αλλά αν είναι, έχει ενδιαφέρον!

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Show Buttons
Hide Buttons