MyStigma

October 2013

Προτάσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Συγγραφέας: Μιχάλης Κούτρας | Ημερομηνία: 11 Oct 2013

Η πρόταση της επιτροπής στην οποία προΐστατο ο καθηγητής Κυριάκος Σουλιώτης για την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είναι μια καθόλα επιστημονική πρόταση. Δομημένη, εύκολη στην ανάγνωση και την κατανόηση, με επαρκή περιγραφή του τοπίου και των στρεβλώσεών του. Οι όποιες επιμέρους διαφωνίες μου δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα: οι προτάσεις για μια νέα οργάνωση της ΠΦΥ κινούνται στην ορθή κατεύθυνση, με επίγνωση της συγκυρίας και των δυνατοτήτων. Άλλωστε, μια από τις ‘εντυπωσιακές’ της διαπιστώσεις είναι πως το θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση της ΠΦΥ υπάρχει εν πολλοίς, ήδη από το 2004. Αυτό που δεν υπήρξε ήταν η πολιτική βούληση να εφαρμοστούν οι σχετικοί νόμοι και κυρίως ο 3235/2004.

Θεωρώ πως ακριβώς κάτω από αυτό το πρίσμα πρέπει να δει κανείς την πρόταση: ότι ενώ συνιστά μια επιστημονική δουλειά και όχι νόμο, ακόμα και αν ήταν βέβαιος ο μετασχηματισμός της σε νόμο, η εφαρμογή του θα ήταν άδηλη. Δεν είναι η πρώτη φορά που στη χώρα εκπονείται μια συντεταγμένη επιστημονική πρόταση. Δεν είναι η πρώτη φορά που κυρίαρχες ανεπάρκειες και στρεβλώσεις ταυτοποιούνται από τεχνοκράτες και προτείνονται λύσεις. Η έκθεση Σπράου και η μεταγενέστερη, ματαιωθείσα προσπάθεια Γιαννίτση για μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, συνιστούν ένα κορυφαίο παράδειγμα. Το ασφαλιστικό σύστημα (υγεία – συντάξεις) επιχορηγήθηκε το διάστημα 2000-2010 από τον κρατικό προϋπολογισμό με 153 δις ευρώ για να συνεχίσει την τρελή του πορεία προς την κατάρρευση. Ουδείς επιθυμούσε να εντρυφήσει στη βάση των εσόδων, την πορεία των χρημάτων και τα παραγόμενα αποτελέσματα. Όσοι το επιχείρησαν, απομονώθηκαν πολιτικά. Σήμερα βιώνουμε τα αποτελέσματα αυτής της απερισκεψίας.

Είναι σήμερα ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας να κινηθεί προς την ορθή κατεύθυνση, χωρίς την πρόσβαση στους οικονομικούς πόρους του πρόσφατου παρελθόντος. Συνιστά επίσης, ουσιώδη πολιτική απόφαση ο τρόπος και η κατεύθυνση διανομής του όποιου πλεονάσματος. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χρειάζεται πόρους που σήμερα στερείται. Πόρους διαφανείς και μετρημένους που θα διατίθενται βάσει προδιαγραφών και, κυρίως, αποτελεσμάτων.

Την ίδια περίπου χρονική στιγμή με την ‘πρόταση Σουλιώτη’ κατατέθηκε και η πρόταση της επιτροπής στην οποία προΐσταται ο κος Παύλος Θεοδωράκης. Παρά την απείρως μεγαλύτερη χρονική άνεση, τα αποτελέσματά της κρίνω ως ανεπαρκή κυρίως λόγω της ανεπαρκούς ανάγνωσης του ‘τοπίου’ προς μεταρρύθμιση. Ο τρόπος με τον οποίο η επιτροπή ‘αγνοεί’ τη σημερινή ανθρωπογεωγραφία του χώρου και το γνωστικό και τεχνολογικό της έρμα, είναι προκλητική. Πώς για παράδειγμα θα συγκρατηθούν οι ασθενείς σε επίπεδο ΠΦΥ με τη μεταφορά όλων των ειδικών ιατρών στα νοσοκομεία; Χώρια η επιλογή της αντιμισθίας που σε συνδυασμό με την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση προάγει τη δημοσιο-υπαλληλοποίηση. Ο χαρακτηρισμός μιας απασχόλησης ως αποκλειστικής το μόνο που ευνοεί είναι την παραοικονομία. Αλλά είπαμε, μια πρόταση επιτροπής τεχνοκρατών είναι και αυτή. Αλλού εδράζεται η ευθύνη.

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Show Buttons
Hide Buttons