MyStigma

Ο Αβραμόπουλος & η ‘Typhoid Mary’

TyphoidMary2Το 1910, ο Charles Chapin, εξέδωσε την κλασική εργασία του με τίτλο ‘Οι Πηγές και οι Οδοί Μετάδοσης των Λοιμώξεων’, στην οποία ισχυριζόταν -αιρετικά για την εποχή του- ότι οι άνθρωποι ήταν πιό σημαντικοί για τη μετάδοση των λοιμώξεων από το περιβάλλον. Ο δρόμος για την καθιέρωση της αντίληψης ότι η μετάδοση των ασθενειών γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ή ζώο σε άνθρωπο ή τροφή σε άνθρωπο και όχι από τα αντικείμενα γύρω μας, δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Όμως ο Chapin βρήκε αναπάντεχο σύμμαχο στην πολιτική ορθότητα της εποχής που έβλεπε τους μετανάστες, τους αναρχικούς, τους σοσιαλιστές κλπ ως επικίνδυνους ανθρώπους, αντίληψη η οποία βοήθησε στην επικράτηση της θεωρίας του. Θρυλική είναι η περίπτωση της Mary Mallon, μιας Ιρλανδής μετανάστριας η οποία εργαζόταν ως μαγείρισσα στο σπίτι ενός πλούσιου τραπεζίτη της Νέας Υόρκης. Η Mallon ήταν εν αγνοία της, υγιής φορέας τυφοειδούς πυρετού. Το αποτέλεσμα ήταν να νοσήσουν 6 από του 11 ανθρώπους που έμεναν στο σπίτι. Το ίδιο συνέβη και σε άλλα σπίτια στα οποία εργάστηκε, μέχρι να την υποπτευθούν ως φορέα της νόσου. Έμεινε στην ιστορία ως ‘typhoid Mary’ και συνέβαλλε στην ξενοφοβία και το ρατσισμό της εποχής.

Επειδή τώρα με την πανδημία της γρίπης από τον ιό Η1Ν1, η προσοχή της κοινής γνώμης στρέφεται και πάλι στις οδούς μετάδοσης, με τις μάσκες και τα αντισηπτικά να θυμίζουν τις ελλείψεις γάλακτος και ζυμαρικών όταν έβγαινε το ‘Χόρα’ για έρευνες στο Αιγαίο, είναι νομίζω πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλα αυτά έχουν πολιτικό σημαινόμενο και πολιτικές επιπλοκές. Ο τρόπος με τον οποίο σύρει η κυβέρνηση τον κόσμο στο χορό του τρόμου, θυμίζω ότι το πρώτο περιστατικό νέας γρίπης νοσηλεύτηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης (!!), μέχρι την πρεμούρα της να εξασφαλίσει εμβόλια των οποίων την ασφάλεια δεν μπορεί να εγγυηθεί γι αυτό και απαιτεί την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης από κάθε πολίτη ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη του εμβολιασμού του, δηλώνει μια φοβική, εσωστρεφή και εντέλει ακροδεξιά αντίληψη περί ‘κινδύνων’ που έχουμε ξανασυναντήσει στο παρελθόν και δεν θέλουμε να ξαναδούμε στο μέλλον.

Κι επειδή όλοι κατηγορούν τα ΜΜΕ ότι παραπληροφορούν και φοβίζουν τον κόσμο, εγώ νομίζω πως όσο κι αν τα ΜΜΕ πουλάνε φόβο (που πουλάνε), αυτό θα ελαχιστοποιείτο αν η κυβέρνηση είχε εξαρχής μια ψύχραιμη και συγκροτημένη αντίδραση και δεν επεδίωκε η ίδια την καθ’ υπερβολήν επικοινωνιακή προβολή του ζητήματος για να δοξαστεί.

ΥΓ. Αλήθεια, εκείνες οι φοβερές και τρομερές θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια, γιατί δεν συνέλαβαν κανέναν από τους τουρίστες που έφεραν τη νέα γρίπη στη χώρα μας;

One response to “Ο Αβραμόπουλος & η ‘Typhoid Mary’”

 1. mike says:

  Novartis starts testing its swine flu vaccine
  Διαβάστε τη σημερινή (05/08/2009) είδηση από το Associated Press: η μελέτη, λέει, για την ασφάλεια του εμβολίου θα κρατήσει 1 χρόνο αλλά θα επιτραπεί η πώλησή τους ΠΡΙΝ αυτή ολοκληρωθεί:

  (AP) – 4 hours ago
  LONDON — Swiss drugmaker Novartis says it has begun injecting its swine flu vaccine into people for its first human tests. Novartis spokesman Eric Althoff says a person in Britain became the first person to get its swine flu vaccine about 10 days ago. The vaccine is being tested in a yearlong trial in about 6,000 people in Britain, Germany and the United States. Althoff said the vaccine will likely be on the market before the trial finishes.
  European and U.S. regulators have a fast-track approval process for swine flu vaccines that will allow them to be sold before extensive safety data are available.


Show Buttons
Hide Buttons