MyStigma

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση: Ο Πρώτος Μήνας και η Συνέχεια

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη παραφιλολογία σχετικά με το παρόν και το μέλλον της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Σε αντίθεση με άλλες, παρόμοιες καταστροφολογικές εκτιμήσεις που είχαν εμφανιστεί με την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος στον ΟΑΕΕ, αυτές τώρα, εκτιμώ ότι δεν πυροδοτήθηκαν από τους γνωστούς-άγνωστους πολέμιους της μεταρρύθμισης, αλλά από πολύ συγκεκριμένα κέντρα επιχειρηματικών συμφερόντων που στριμώχνονται στους βατήρες εκκίνησης του ‘μεγάλου’ έργου για την ΗΣ.  Δηλαδή, στο χώρο των εταιρειών πληροφορικής, για τις οποίες τα κρατικά κονδύλια μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στην υγεία και την ασθένεια, για να μιλήσουμε με όρους του αντικειμένου. Αυτή η νευρικότητα είναι έκδηλη και κατανοητή. Βρίσκει και εύφορο έδαφος στο μέσο πολίτη που δεν είναι σε θέση να διακρίνει εύκολα τις διαφορές ανάμεσα σε ένα πιλοτικό και ένα καθολικό έργο. Αλλά πιστεύω πως δεν θα καταφέρει να πείσει την κυβέρνηση ότι όλα καταρρέουν και όλα είναι κατεπείγοντα για να προχωρήσει αυτή σε βεβιασμένες ενέργειες που θα έθεταν το έργο σε περιπέτειες.

Από την άλλη μεριά, το πρόγραμμα ΗΣ που προώθησε η ΓΓΚΑ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και περισσότερο επιτυχημένα πιλοτικά έργα ΗΣ παγκοσμίως,  και -κυρίως- αποδίδει ήδη σημαντικότατα οφέλη καλύπτοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κενό μέχρι την έλευση του καθολικού έργου. Το τελευταίο, για να γίνει πραγματικότητα απαιτεί κλίμα συναίνεσης, ψυχραιμίας και, ασφαλώς, προσεκτικό σχεδιασμό. Στις απαιτήσεις αυτές σίγουρα δεν συμβάλλουν κάποια αρμαγεδωνικά δημοσιεύματα. Νομίζω πως το τρέχον έργο της ΗΣ αποτελεί πραγματικά μια μοναδική περίπτωση έργου στα χρονικά αυτής της χώρας όπου πιλοτικό έργο εκτός από την ωρίμανση του κυρίως έργου, παράγει και μεγάλα κέρδη, χρηματοδοτώντας έτσι το κυρίως έργο. Στην πραγματικότητα,  κάλυψε όχι απλά το δικό του -μηδαμινό- κόστος αλλά και το κόστος του κυρίως έργου, ήδη από τον πρώτο μήνα λειτουργίας του. Προς επίρρωσιν αυτού παραπέμπω σε άρθρο μου που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του περιοδικού “Επιθεώρηση Υγείας” (τεύχος 127, Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2010) στο οποίο καταγράφω αναλυτικά τα δεδομένα από τον πρώτο μήνα λειτουργίας του πιλοτικού για την ΗΣ. Πρόσφατες δηλώσεις τόσο του υπουργού αναπληρωτή κυρίου Κουτρουμάνη όσο και του προέδρου του ΟΑΕΕ κυρίου Βουδούρη, επικυρώνουν πώς μέχρι στιγμής (4ος μήνας) αναπαράγονται τα αποτελέσματα του πρώτου μήνα.

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση: Ο Πρώτος Μήνας

Είναι κατανοητή η ανάγκη να γίνουν σε συμπυκνωμένο χρόνο, όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες. Τις (όποιες) κρίσεις βλέπετε, ακολουθεί ο αναστοχασμός. Αλήθειες που γυρόφερναν το νου μας και δεν τολμούσαμε να τις κοιτάξουμε στα μάτια, προβάλλουν τώρα ως πρόδηλες και κατεπείγουσες. Μια από τις πιό σημαντικές, αν όχι η σημαντικότερη, είναι η ‘μαύρη τρύπα’ της Υγείας. Όπως αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα ‘ΤΟ ΒΗΜΑ’ ο καθηγητής Λ. Λιαρόπουλος, “Χωρίς τη μαύρη οικονομία της Υγείας, η χώρα θα έδειχνε πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2008 και όχι ελλείμματα από το 2003 και μετά.” Αυτά συνιστούν μεν τον αναστοχασμό μας, δεν αποτελούν όμως τη λύση. Αυτή θα έρθει σαν συνέπεια του ορθού προγραμματισμού, της ευρείας συναίνεσης και της διαφάνειας. Η ταχύτητα, είναι επίσης ένας πρωτεύων παράγων για τη λύση, αφού στη χώρα μας πολλά έργα ξεκινούν αλλά δυσκολεύονται να τελειώσουν (από την εκτροπή του Αχελώου μέχρι το Κτηματολόγιο). Η ταχύτητα είναι σημαντική ακόμα και για ψυχολογικούς λόγους αφού η στατικότητα γεννά απαισιοδοξία. Αλλά αν σηκώσει κανείς το κεφάλι του και θυμηθεί ότι μόλις πριν από 14 μήνες στη χώρα προωθείτο ένα τριτοκοσμικό σύστημα σάρωσης συνταγών με υπέρογκο κόστος και πενιχρά -σε σχέση με την πραγματική ΗΣ- κέρδη, ενώ τώρα βρισκόμαστε προ του τεύχους δημοπράτησης του μεγάλου έργου, θα μπορέσει να καταλάβει ότι οι κριτικές οφείλονται στη νευρικότητα κάποιων και όχι στην υστέρηση του προγράμματος.

One response to “Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση: Ο Πρώτος Μήνας και η Συνέχεια”

  1. elias pantelidis says:

    ΠΟΛΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ (ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ) ΤΟΥ Κ ΒΟΥΔΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ.


Show Buttons
Hide Buttons