MyStigma

Νέο Κοστούμι

Κλείνοντας έξι μήνες ζωής, το ιστολόγιο αυτό έφτασε νομίζω σε ένα σταυροδρόμι. Αυτό που ξεκίνησε σαν μιά αγχωμένη προσπάθεια να καλυφθεί ένα κραυγαλέο κενό στον πολιτικό λόγο των δημοτικών δρώμενων στην Κόρινθο, οφείλει τώρα που ολοκληρώθηκαν οι δημοτικές εκλογές να επαναπροσδιοριστεί. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως αλλάζει η ιδρυτική του ‘διακήρυξη’. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να κάνουμε τον απολογισμό μας. Ας επιχειρήσουμε λοιπόν μία σύντομη SWOT analysis (strong, weak, opportunity, threat):

Τα δυνατά μας σημεία:
Το ιστολόγιο αυτό στο σύντομο χρόνο ζωής του κατάφερε να τραβήξει την προσοχή αρκετών Κορίνθιων υψηλού μορφωτικού επιπέδου και πολιτικής συνειδητοποίησης.
Επέβαλλε μιά θεματολογία εν πολλοίς άγνωστη μέχρι σήμερα στην πόλη (ας με διορθώσει όποιος διαφωνεί), αν και δεν ήταν το μόνο.
Βοήθησε στη συνειδητοποίηση της διαφοράς φάσης ανάμεσα στην τρέχουσα (και τώρα απερχόμενη) δημοτική αρχή και μιάς εξωστρεφούς και άνω θρώσκουσας μερίδας των δημοτών που αν και ζούν στην Κόρινθο, είναι πολίτες του κόσμου.
Μπάλωσε κενά στα δημοτικά προγράμματα ΟΛΩΝ των συνδυασμών, γεγονός που οφείλει να προσέξει κυρίως η νέα δημοτική αρχή. Η συνεισφορά αυτή θα παραμείνει ορατή και παρούσα (scripta manent) σε αντίθεση με ‘τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα’ της προεκλογικής περιόδου.
Κέρδισε αναγνωσιμότητα από υποψήφιους σε συνδυασμούς άλλων δήμων εκτός Κορινθίας (γνωρίζω τουλάχιστον τρεις).
Βρήκε μιά θέση στην ελληνική μπλογκόσφαιρα γεγονός που τεκμηριώνεται από τα ιστολόγια που μας αναφέρουν και τους ιστολογούντες που κατέθεσαν τα σχόλιά τους σ’ εμάς.
Τα αδύνατα σημεία μας:
Το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται εξ’ορισμού (αν και όχι υποχρεωτικά) σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο κοινό (Κορίνθιοι) και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.
Με εξαίρεση το άρθρο του καθηγητή αντεγκληματικής πολιτικής κου Παπαθεοδώρου, το ιστολόγιο αυτό είναι ένα ‘one man show’, και οι ομαδικές προσπάθειες είναι πάντα καλύτερες από τις ατομικές (στη συγκεκριμένη θεματολογία).
Δεν καταφέραμε να απευθυνθούμε σε περισσότερους ιστολογούντες. Αυτό βέβαια, θα είναι μία μόνιμη αποτυχία, και έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Η τρέχουσα επισκεψιμότητα ανέρχεται στις 31 επισκέψεις ημερησίως με μέσο χρόνο επίσκεψης τα 6 λεπτά.
Δεν μπορέσαμε να αρθρογραφήσουμε περισσότερο από ένα άρθρο ανά εβδομάδα (γιατί έχουμε πραγματική και όχι εικονική δουλειά, το λιγότερο 10 ώρες ημερησίως, δουλειά μάλιστα που δε γνωρίζει κυριακές και σχόλες και είναι εντελώς εκτός του αντικειμένου του ιστολογίου). Ακόμη και οι αρχάριοι όμως γνωρίζουν ότι ένα site είναι το περιεχόμενό του και όχι η διεύθυνσή του. Περισσότερο και ποιοτικότερο περιεχόμενο = περισσότερη επισκεψιμότητα και αναγνωσιμότητα.
Οι ευκαιρίες μας:
Να θεωρήσουμε τη μέχρι τώρα προσπάθεια αφετηρία και όχι τερματισμό.
Να διευρύνουμε τη θεματολογία δημιουργώντας τομείς αρθρογραφίας όπως λογοτεχνία, παιδιά (όχι παιδεία, ούτε νέα γενιά), ειδησεογραφία & πολιτική ανάλυση κοκ.
Άρα να εμπιστευτούμε συνεργάτες, συγκεκριμένους σε πρώτη φάση και στο απώτερο μέλλον να δίνουμε βήμα αρθρογραφίας σε όποιον το επιθυμεί, βάσει συγκεκριμένης δεοντολογίας.
Με το λόγο μας να εμπεδώνουμε και να αποδεικνύουμε καθε μέρα και περισσότερο την ανεξαρτησία της σκέψης μας, την ετοιμότητα των κοινωνικών μας αντανακλαστικών, τη σωστή ερμηνεία της ανάδρασης μέσω των σχολίων, την ανακάλυψη νέων δρόμων για τη συζήτηση.
Οι απειλές μας:
Να ταυτιστούμε (ή να μας ταυτίσουν) με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Για μας, οι τοπικές κοινωνίες στα του οίκου τους πρέπει να αντιμετωπίζουν τα κόμματα ως απειλές. Τουλάχιστον όσο τα κόμματα στερούν από αυτές το οξυγόνο τους. Και το στερούν.
Να στερέψουμε, να επαναλαμβανόμαστε, να χάσουμε το νήμα με την κοινωνία (η επισκεψιμότητα θα το πεί).
Να πνιγούμε στην ακίνητη λίμνη του ψηφιακού αναλφαβητισμού του έλληνα.
Να υποκύψουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, να συμβιβαστούμε.

Συνεπεία των ανωτέρω, το ιστολόγιο θα υποστεί αναδιοργάνωση. Η πρώτη ορατή αλλαγή θα είναι η αρθρογραφία νέων συνεργατών. Αργότερα, αν όλα πάνε καλά, θα αποκτήσει νέα δομή (με πόλους θεματολογίας) και αισθητική, ελπίζω και περισσότερη λειτουργικότητα. Περιττό να πω πως επιθυμούμε περισσότερο παρά ποτέ τα σχόλια, τις συστάσεις, τις παρατηρήσεις σας. Posted by Picasa

8 responses to “Νέο Κοστούμι”

 1. john says:

  Για μενα οπως ειχα αναφερει και σε καποια αρχικα μου Post ειναι καλο να μπορουν να γραψουν πολλοι καποιο αθρο.
  Το συγκεκριμενο blog ανεπτυξε αρκετα κοινωνικα θεματα που πιστεψτε με τα ειδα ν και τα ελαβαν υποψη τους και τοπικοι παραγοντες αλλων πολεων. Καλο θα ειναι σιγα σιγα να μην ειναι η αθρογραφια απο ενα ατομα και στην συνεχεια να γινει και με ενοτητες πως ειναι περιπου εναν forum
  πιτευω οτι ειανι το μονο ψηφιακο θεμα το οποιο μιλαει για την κορινθο και εχει τοσο κινηση απλα το σημαντικοτερο ειναι να μην ταυτιστουμε απο καμια πολιτικη ομαδα και να μεινουμε απλα “καποιοι οι οποιοι ενδιαφερονται για την πολη τους ” Οποτε να Ευχηθώ καλη συνεχεια να εχουμε και ακομα πιο ψιλα

 2. Μελίνα says:

  Η προσπάθεια που γίνεται στο συγκεκριμμένο ιστολόγιο είναι σπουδαία. Προσωπικά, βλέπω θετικά τις αλλαγές που προαναγγέλθηκαν και θα ήταν χαρά μου να γράψω και εγώ κάποια στιγμή ένα άρθρο πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς μου.Είμαστε μαζί σου Mike,προχώρα!

 3. Mike says:

  Μελίνα,
  στη διάθεσή σου!

 4. SPIRIT says:

  MIKE
  επίτρεψέ μου μια προσθήκη στις απειλές.
  Να νομίσουμε ότι τα ξέρουμε όλα.

 5. Mike says:

  Προσυπογράφω χωρίς κόπο! Θα προσθέσω όμως ότι όσα περισσότερα γνωρίζει ένας άνθρωπος (και το δείχνει) τόσο περισσότερο κατηγορείται και θα κατηγορείται ως ξερόλας από αυτούς που μορφωτικά δεν πηδούν ούτε χαρτοπετσέτα (κι ας έχουν πτυχία!). Η ειδοποιός διαφορά -κατά τη γνώμη μου- ανάμεσα στον ξερόλα και μη, είναι ότι ο δεύτερος τεκμηριώνει με απτά, επαληθεύσιμα στοιχεία τις απόψεις του σε αντίθεση με τον πρώτο που καταφεύγει αργά ή γρήγορα στη συνομωσιολογία, κρύβεται πίσω από ‘δήθεν’ ευαισθησίες και κρατά πάντα αποστάσεις γιατί από κοντά τα χνώτα του μυρίζουν (ήτοι, θα τον πάρουν χαμπάρι).

 6. eberd says:

  Νομίζω ότι το ιστολόγιο ολοκλήρωσε μια αρχική φάση. Οι εκλογές μπορούν να θεωρηθούν ορόσημο κυρίως για λειτουργικούς λόγους διότι οι άνθρωποι χρειαζόμαστε χρονικά σημεία αναφοράς για να βάζουμε τα πράγματα του μυαλού μας σε τάξη. Με αυτό το πρίσμα κλείνει αυτός ο κύκλος. Ανεξάρτητα από τις εκλογές όμως νομίζω ότι οι αλλαγές που θα γίνουν είναι μια ουσιαστική διαδικασία απαραίτητη σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Επομένως ΝΑΙ αλλαγή. Η κατεύθυνση των αλλαγών έχει μεγάλη σημασία αλλά νομίζω μεγαλύτερη σημασία έχουν η πρόθεση και η καρδιά πίσω από αυτές. Αν η πρόθεση είναι αγαθή τότε και λάθος να είναι η αλλαγή θα την διορθώσεις(ουμε).

  Σχετικά με τις απειλές μας συμφωνώ απολύτως αλλά τελικά συνοψίζοντας όλα αυτά, η απειλή δεν είναι παρά η αντίσταση που εγγενώς νομίζω ότι έχουμε οι άνθρωποι στην αλλαγή. Γι’ αυτό ΑΛΛΑΓΗ.

  Η πολυσυλλεκτικότητα των ιδεών είναι καλό και επιθυμητό πράγμα άρα όσο περισσότεροι εμπλέκονται τόσο καλύτερα. Νομίζω ότι το ιστολόγιο έχει δώσει ένα στίγμα μέχρι τώρα σχετικά με τις αρχές που λειτουργεί, τις θέσεις που παίρνει και το βήμα που δίνει σε όσους το επιθυμούν. Αυτά πρέπει να παραμείνουν και να διευρυνθούν. Και προφανώς όσοι αναλάβουν πρωτοβουλίες θα πρέπει να συμμερίζονται αυτές τις αρχές. Αλλά πιστεύω ότι όλα αυτά εξαρτώνται από τον mike και το δείγμα γραφής που έχουμε απ’ αυτόν μέχρι τώρα είναι εξαιρετικό. Μακάρι και άλλοι από εμάς να μπορούσαν να δείξουν τέτοια δέσμευση στο ευρύ πνεύμα προσέγγισης των θεμάτων αλλά με την απαιτούμενη τεκμηρίωση και αντίληψη για το τι γίνεται στη “πιάτσα” της κοινωνίας, της πολιτικής κτλ.

  Διαβάζω πάλι αυτό το σχόλιο και μου φαίνεται πιο μεγάλο από αυτό που είχα σκοπό να γράψω και επειδή δεν ήταν σχεδιασμένο μου φαίνεται και λίγο ασύνδετο αλλά θα το στείλω με τη σκέψη ότι απευθύνεται σε φίλους.

  Αυτά προς το παρόν και καλή επιστροφή από το Kyoto.

 7. Ilias says:

  Γειά σε όλους,
  Ανακάλυψα το blog τυχαία και θεωρώ οτι μπορεί να μετατραπεί σε μια δεξαμενή νέων ιδεών και προτάσεων απ’ όλους τους Κορίνθιους(αυτούς που ζούν εδώ αλλα και της διασποράς),να γίνονται προτάσεις , να καταθέτει ο καθένας αναλογα με το αντικείμενό του και τις γνώσεις του τις ιδέες του και έτσι να αναδείξει αυτή η πόλη αλλά και ο Νομός γενικότερα τα ατελείωτα προταιρήματά του.
  Θεωρώ οτι είναι πολλοί αυτοί που πονούν αυτόν τον τόπο όπως πιστεύω ακόμα οτι οι δυνατότητες που έχει είναι τεράστιες.
  Θέτω τον ευτό μου στη διάθεσή σας για οτιδήποτε και το αντικείμενό μου είναι ο τουρισμός.

  Υ.Γ Αλήθεια γνωρίζετε οτι το επίθετο Κορίνθιος ή Corinth το έχουν 2.500 περίπου οικογένειες σε όλο τον κόσμο;

 8. Mike says:

  Ilias,
  καλωσήρθες στην παρέα μας. Το σχόλιό σου σχεδόν ταυτίζεται με το 1ο άρθρο αυτού του blog. Σε ευχαριστούμε που θέτεις τον εαυτό σου στη διάθεσή μας, αλλά κατά βάθος όλοι είμαστε στη διάθεση του σκοπού μας. Περιμένουμε τα σχόλιά σου, τις προτάσεις σου κτλ. Knock us out!


Show Buttons
Hide Buttons