MyStigma

Ζητείται Επαγγελματισμός

Συγγραφέας: Μιχάλης Κούτρας | Ημερομηνία: 04 Aug 2011

Είναι προσωπική μου πεποίθηση πως η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών δεν αντιμετωπίζει και δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά της με όρους επαγγελματισμού. Πιστεύω πως οι περισσότεροι βουλευτές συζητούν και μιλούν αρκετά αλλά δεν μελετούν επαρκώς. Κάθε λίγο και λιγάκι εμφανίζεται ένα νέο περιστατικό που ενισχύει αυτή μου την πεποίθηση. Τελευταίο χρονικά αλλά όχι και το χειρότερο ως παράδειγμα, το χθεσινό δελτίο τύπου του βουλευτή Κορινθίας της ΝΔ κυρίου Κόλλια για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση (ΗΣ). Αναφέρει:

«Σύμφωνα με το Μνημόνιο που η ίδια ψήφισε, η Κυβέρνηση όφειλε μέχρι την 1-1-2012 να έχει εγκαταστήσει πλήρες σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει για μείωση των δαπανών στον τομέα του φαρμάκου. Επρόκειτο δηλαδή για ένα από τα βασικά εργαλεία, τα οποία υποτίθεται θα μείωναν τα κρατικά έξοδα.

Η εφαρμογή του συστήματος ξεκίνησε πιλοτικά από τον ΟΑΕΕ, με φορέα υλοποίησης την κρατική εταιρεία ΗΔΙΚΑ. Στη συνέχεια το πλάνο ήταν να προκηρυχθεί ανοιχτός διαγωνισμός για την επέκταση της εφαρμογής του σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, επτά μήνες πριν τη λήξη της προθεσμίας, το όλο εγχείρημα βρίσκεται στον αέρα. Η ασυνεννοησία μεταξύ των Υπουργείων Εργασίας και Υγείας έχει καθυστερήσει σοβαρά την εφαρμογή του μέτρου. Πριν από δύο εβδομάδες, ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος για το αν θα επιτευχθεί το έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν προχωρά το έργο. Δήλωσε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα και ότι, ακόμα και αν γίνει άμεσα ο διαγωνισμός, θα χρειαστούν δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Από την άλλη, το Υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει ότι το έργο προχωρά κανονικά, χωρίς ωστόσο να έχουμε νεότερα από το διαγωνισμό και χωρίς κανείς να γνωρίζει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την ανάδειξη του τελικού αναδόχου, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο νομικών εμπλοκών. Επιπλέον, δεν έχουμε ενημερωθεί για το σκέλος της χρηματοδότησης. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα διατεθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2007-2013, τώρα ακούμε ότι τα 24 εκατομμύρια ευρώ του έργου θα δοθούν από τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι παλινωδίες στο ζήτημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι ένα μικρό δείγμα των αιτιών έχουν οδηγήσει την Κυβέρνηση σε πλήρη αποτυχία στους δημοσιονομικούς της στόχους, των αιτιών που δεν έχει κατορθώσει να περιστείλει τις ανεξέλεγκτες κρατικές δαπάνες. Αναρωτιέται κανείς, αν η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εγκαταστήσει ένα σχετικά απλό ηλεκτρονικό σύστημα, πώς θα διεκπεραιώσει το τεράστιο έργο των αποκρατικοποιήσεων, πώς θα πατάξει τη φοροδιαφυγή, πώς θα βάλει τέλος στην κρατική σπατάλη και τη διαρροή των εσόδων. Η Κυβέρνηση φιλοδοξούσε να εξοικονομήσει 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Εάν αποτύχει και σε αυτόν τον στόχο, σε λίγους μήνες θα καταφύγει στη γνωστή, εύκολη λύση της αφαίμαξης μισθωτών και συνταξιούχων.»

Αν ο βουλευτής ήταν περισσότερο μελετημένος θα γνώριζε ότι η ΗΣ λειτουργεί όχι μόνο στον ΟΑΕΕ αλλά στα τέσσερα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ) που αντιπροσωπεύουν το 90% του συνολικού πληθυσμού, γεγονός που δεν απέχει ασφαλώς πολύ από το να χαρακτηριστεί ‘πλήρης εφαρμογή’ από τη θεσμική σκοπιά. Αν ήταν πιο μελετηρός θα γνώριζε ότι στην αρχική εφαρμογή ΗΣ φαρμάκων (www.e-syntagografisi.gr) που ξεκίνησε από τον ΟΑΕΕ τον Οκτώβριο του 2010, προστέθηκε στις αρχές του 2011 η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση ιατρικών εξετάσεων και πράξεων (www.e-diagnosis.gr). Αν ήταν περισσότερο μελετημένος θα είχε φροντίσει να πληροφορηθεί ότι ο ΟΠΑΔ με απόφασή του κατά τη συνεδρίαση υπ’αριθμόν 450 του ΔΣ του, της 6ης Ιουλίου 2011, έλαβε απόφαση για την υποχρεωτική εφαρμογή της ΗΣ στους ασφαλισμένους του σε ποσοστό τουλάχιστον 90% των συνταγών και των παραπεμπτικών, από τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011. Θα γνώριζε επίσης ότι αυτό κοινοποιήθηκε εντός του Ιουλίου στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Προκειμένου να μελετήσει ουσιωδώς το θέμα πριν ρίξει μια άσφαιρη ντουφεκιά στον επικοινωνιακό αέρα, θα έπρεπε να είχε έρθει σε ευθεία επαφή με την ΓΓΚΑ, την ΗΔΙΚΑ ΑΕ ή και ακόμα και με εμένα τον ίδιο που εισηγήθηκα και προδιέγραψα το πιλοτικό έργο και που προθύμως θα του παρείχα την τεχνική και άλλη πληροφόρηση που θα χρειαζόταν. Ελπίζω πως δεν του διαφεύγει το γεγονός πως είμαστε συμπολίτες. Αν με ρωτούσε θα μάθαινε επιπλέον, πως χειρόγραφες συνταγές γράφω μόνο σε κατ’οίκον επισκέψεις. Αν αντιμετώπιζε περισσότερο επαγγελματικά το θέμα, δεν θα εστίαζε την παρέμβασή του στην εικαζόμενη ασυνεννοησία μεταξύ δύο υπουργείων. Θα εστίαζε στα γεγονότα και τους αριθμούς. Τα υπόλοιπα είναι για tweets μικροπολιτικής.

Σχετικά δε με το αν είναι ‘απλό’ θέμα η εγκατάσταση ενός πλήρους συστήματος ΗΣ, ας ρωτήσει τους Σουηδούς που χρειάστηκαν 15 χρόνια για να το θέσουν σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, τους Δανούς που χρειάστηκαν 10, τους Βρετανούς που παρά τις προσπάθειες 11 ετών δεν έχουν ακόμη πλήρες σύστημα ή τους Αμερικανούς που έχουν μετά από προσπάθειες 7 ετών διείσδυση 15%.

Επίσης, τα κροκοδείλια δάκρυα για τον χρόνο που απαιτείται προκειμένου να καρποφορήσει ένας διεθνής διαγωνισμός, ας περισσέψουν. Αυτά προβλέπουν οι νόμοι. Αν δεν του αρέσουν, ας μελετήσει ένα νέο σχέδιο νόμου και ας το υποβάλλει προς διαβούλευση στη Βουλή. Βουλευτής δεν είναι;

 

ΥΓ. Η φαρμακευτική δαπάνη του τρέχοντος έτους, από τα μέχρι τώρα στοιχεία και τις προβολές για το υπόλοιπο έτος φαίνεται  πως θα συγκρατηθεί γύρω από το στόχο των 3,45 δις ευρώ που προδιαγράφει το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Μήπως θυμάστε πόσο ήταν το ποσό για το 2009; 5.200.000.000 ευρώ! Αποτυχία πράγματι!

 

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο (2)

Η θέσπιση του ΕΟΠΥΥ και οι ΟΤΑ α’ βαθμού

Συγγραφέας: Μιχάλης Κούτρας | Ημερομηνία: 07 Mar 2011

Σε χθεσινή (06/03/2011) του συνέντευξη στην ‘Ελευθεροτυπία”, ο πρόεδρος του ΕΟΦ κύριος Τούντας, διετύπωσε το αυτονόητο: ότι δεν είναι δυνατόν να μην έχεις περιγράψει το περιεχόμενο των παροχών του νέου Οργανισμού για τους ασφαλισμένους και να ασχολείσαι με τις αμοιβές των ιατρών. Πρώτα πρέπει να ορίσεις το περιεχόμενο των παροχών, το δίκτυο παροχής τους, μετά να κοστολογήσεις αυτά και στο τέλος να ορίσεις τις ιατρικές αμοιβές. Πολύ σημαντικά ζητήματα όπως η γεωγραφική προσβασιμότητα, η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών, το αν και πώς θα εμπλακούν οι ΟΤΑ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλα, παραμένουν εκτός ατζέντας. Για να διευκολύνω το άνοιγμα της συζήτησης γύρω από αυτά τα θέματα, αποφάσισα να παραθέσω σήμερα μια περυσινή μου μελέτη για τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσαν οι νέοι ΟΤΑ α’ βαθμού να εμπλακούν στην παραγωγή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σκοπεύω σε επόμενη ανάρτηση να μιλήσω για το πώς βλέπω εγώ το θέμα των αμοιβών των ιατρών. Όχι για να κοστολογήσω με συγκεκριμένα νούμερα αλλά μόνο για να επιχειρήσω να περιγράψω το πεδίο. Οι δύο αυτές αναρτήσεις, η τρέχουσα και η επόμενη, γίνονται γιατί πρέπει κάποτε όσοι συζητούν τέτοια θέματα και στην κυβέρνηση και στην κοινωνία, να κατανοούν τι απαιτείται ώστε οι αποφάσεις να είναι προϊόντα γνώσης και μελέτης και όχι πολιτικής επικοινωνίας ή συνδικαλιστικού μαξιμαλισμού. Δεν ισχυρίζομαι ότι τα παρατιθέμενα επιχειρήματα είναι τα ορθότερα, πόσο μάλλον τα μόνα, ούτε τα πιό ισχυρά. Το μόνο που ισχυρίζομαι είναι η ανάγκη μας για επιστημονικότερη προσέγγιση, για περισσότερη μελέτη, για καλύτερη τεκμηρίωση.

ΟΤΑ-ΠΦΥ – Όροι και Προϋποθέσεις

.
Το cartoon στην κεντρική σελίδα αφιερώνεται στα δημοτικά συμβούλια ανά τη χώρα.

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο (0)

Πόλεις και Πολιτικές

Συγγραφέας: Μιχάλης Κούτρας | Ημερομηνία: 19 Jul 2010

Μια πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια αφορά τη δημιουργία του ιστολογίου “Πόλεις και Πολιτικές“. Θέτει νομίζω με σωστό τρόπο το πρόβλημα της σύγχρονης θεματολογίας για το αστικό περιβάλλον, δημιουργώντας έναν δημόσιο χώρο στον οποίο εξειδικευμένοι επιστήμονες με γνώσεις, μεράκι αλλά και εμπειρία αφού οι περισσότεροι εργάζονται σε δήμους, αρθρογραφούν για θέματα του πεδίου τους χωρίς ίχνος αυθεντίας και με τρόπο που ανοίγει την όρεξη σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Διαχειριστής του ιστολογίου είναι ο προϊστάμενος πληροφορικής και επικοινωνιών του Δήμου Ηρακλείου, Κωστής Μοχιανάκης, ο οποίος συμμετέχει σε διεθνή και τοπικά δίκτυα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι τεχνικός συντονιστής του δικτύου ΙΚΑΡΟΣ και πέρα από τα θέματα νέων τεχνολογιών, έχει ενεργό ρόλο σε θέματα προγραμματισμού και οργάνωσης του Δήμου Ηρακλείου.

Στη σχετική σελίδα αναφέρεται πως “Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε για να ανταλλάσουμε ιδέες για το πώς επιλέγουμε τους άξονες για το κτίσιμο της ταυτότητας μιάς πόλης, πώς οργανώνουμε υπηρεσία μέσα σε ένα Δήμο για να υπηρετήσει αυτούς τους στόχους, πώς μεγιστοποιούμε την απόδοση αποτελεσμάτων με βάση τον σχεδιασμό.”

Μακάρι ν’ ανθίζουν τέτοιοι διαδικτυακοί τόποι για να δίνουν τον σύγχρονο τόνο και να αναπαράγουν τις βέλτιστες πρακτικές που συνιστούν κάποτε εγχώρια παραδείγματα αλλά σε καμία περίπτωση κανόνα για τις πόλεις και τους δήμους της χώρας μας.

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο (0)

Ψηφιακός Δήμος και Διοικητική Μεταρρύθμιση

Συγγραφέας: Μιχάλης Κούτρας | Ημερομηνία: 17 Jul 2010

Το Επιστημονικό και Μορφωτικό Ίδρυμα Κυκλάδων (ΕΜΙΚ) διοργάνωσε και αυτό το καλοκαίρι, για εικοστό έκτο χρόνο, τα Σεμινάρια της Ερμούπολης από την Κυριακή 4 Ιουλίου έως την Κυριακή 11 Ιουλίου με την επιστημονική και οργανωτική συνεργασία του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Στο πλαίσιο των φετινών σεμιναρίων της Ερμούπολης η Ομάδα για την Τεχνολογική, Οικονομική και Στρατηγική Ανάλυση της Κοινωνίας της Πληροφορίας (INFOSTRAG) διοργάνωσε σεμινάριο, το οποίο αυτή τη χρονιά είχε θέμα:

«Ψηφιακός Δήμος και Διοικητική Μεταρρύθμιση»


και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Αίθουσα 1ου Γυμνασίου Σύρου) από την Παρασκευή 9 Ιουλίου έως την Κυριακή 11 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου ήταν το ακόλουθο:

Friday 9 July, morning (11:30 – 15:00)

Session 1: «Development and Management of Broadband Networks»

Coordinator: Theodoros Karounos (NTUA): “Strategy for Broadband Infrastructure Development in Greece” [11:30 – 11:45]

Speakers:

Crister Mattsson (Swedish Broadband Alliance, “Acreo” Research Institute ): “ICT- infrastructure for society” [11:45 – 12:30]

Costas Troulos (NTUA): “Municipal Broadband Initiatives: Myths and Realities” [12:30 – 12:45]

Petros Ganos (Municipality of Patra): “Broadband Infrastructure in Southwest Greece and Local Government: Initiatives and Perspectives” [12:45 – 13:00]

Odysseas Raptis (Municipality of Trikala): “Broadband, a solution for the new era for local authorities through Kallikratis” [13:00– 13:20]

Costis Moxiannakis (Municipality of Hrakleio, IkarosNet): “The Role of Inter-Municipal Cooperation in the utilization of Broadband Networks” [13:20 – 13:35]

Tryfonas Xiotis (GRNET): “Design of the next Generation Greek Public Sector Network – Greek Research & Education Network: The Case of MANs” [13:35 – 13:50]

Discussion: 13:50 – 15:00

Παρασκευή 9 Ιουλίου, απόγευμα (19:00 – 21:30)

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: «Ψηφιακός Δήμος και Διοικητική Μεταρρύθμιση: Δύο αλληλένδετα εγχειρήματα»

Συντονιστής: Θεόδωρος Καρούνος (ΕΜΠ) [19:00 – 19:10]

Εισηγητές:

Αντώνης Μαρκόπουλος (Ε.Γ. Υπουργείου Οικονομικών – Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση») [19:10 – 19:40]

Γιάννης Καλογήρου (ΕΜΠ) [19:40 – 20:00]

Πέτρος Καβάσαλης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΙΤΥ) [20:00 – 20:20]

Συζήτηση: 20:20 – 21:30

Σάββατο 10 Ιουλίου, πρωί (10:00 – 13:30)

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις»

Συντονιστής: Πέτρος Καβάσαλης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΙΤΥ): « «Διασυνοριακές» Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Διοίκησης» [10:00 – 10:20]

Εισηγητές:
Κωστής Μοχιανάκης (Δήμος Ηρακλείου, IkarosNet): «Το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Ηρακλείου προς τον Ψηφιακό Δήμο» [10:20 – 10:45]

Γαβριήλ Μαρινάκης (Δήμος Χανίων): «Η Αξιοποίηση του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών του δήμου Χανίων» [10:45– 11:05]

Γιάννης Κοψαχείλης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας): «Ψηφιακή Περιφέρεια – Υποδομές Πληροφορικής στην σύγχρονη Περιφέρεια» [11:05– 11:25]

Γιάννης Φραγκιαδάκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης): «Περιφερειακό Κέντρο Ψηφιακών Υπηρεσιών» [11:25 – 11:45]

Συζήτηση: 11:45 – 13:30

Σάββατο 10 Ιουλίου, απόγευμα (18:00 – 21:30)

ΕΝΟΤΗΤΑ 4: «Ψηφιακή Πληροφορία και Γεωγραφική Απεικόνιση»

Συντονιστής: Γιάννης Γιανναράκης (ΔΟΛ): «Οι Πλατείες και οι Αγορές της Ψηφιακής Ελλάδας» [18:00 – 18:15]

Εισηγητές:

Σπύρος Αθανασίου (ΙΠΣΥΠ/ΕΚ “ΑΘΗΝΑ” – www.ipsyp.gr): «Ανοικτά γεωδεδομένα: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τους Δήμους της χώρας»» [18:15 – 18:30]

Πρόδρομος Τσιαβός (London School of Εconomics and Political Science): «To Ρυθμιστικό Πλαίσιο για τη Διάθεση Γεωχωρικών Δεδομένων σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση: Προς Ένα Γενικό Μοντέλο για την Ανοιχτή Διάθεση Δημόσιων Δεδομένων» [18:30 – 18:45]

Δημήτρης Ζαχαριάδης (www.topoi.gr): «Τόποι, περιβάλλον, διαδίκτυο: Χωρική πληροφορία και συμμετοχικός Δήμος» [18:45 – 19:00]

Μαριάννα Σιγάλα (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης): «Εφαρμογές και οφέλη της γεωγραφικής απεικόνισης για συνεργατικές και συμμετοχικές πρακτικές στον τουρισμό: cartography 2.0» [19:00– 19:15]

Πέτρος Στεφανέας (ΕΜΠ): «Δημόσια Ψηφιακά Αρχεία – Τοπική και Περιφερειακή Διάσταση» [19:15 – 19:30]

Νικήτας Νικητάκος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου): «Ψηφιακό Νησί» [19:30 – 19:50]

Συζήτηση: 19:50 – 21:30

Κυριακή 11 Ιουλίου, πρωί (10:00 – 14:30)

ΕΝΟΤΗΤΑ 5: «Ψηφιακές Δεξιότητες – Ανάπτυξη Ικανοτήτων»

Συντονίστρια: Νατάσα Κωνσταντέλου (Πανεπιστήμιο Αιγαίου): «Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων των Δήμων» [10:00 – 10:20]

Εισηγητές:

Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος (ΕΜΠ), Αιμιλία Πρωτόγερου (ΕΜΠ): «Ανάπτυξη ατομικών και οργανωσιακών ικανοτήτων για τη λειτουργική αξιοποίηση των ΤΠΕ» [10:20 – 10:40]

Ευάγγελος Χρήστου (Πανεπιστήμιο Αιγαίου): «Δεξιότητες και Ικανότητες για Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων & Βέλτιστες Πρακτικές» [10:40 – 11:00]

Ελένη Γουσίου (ΕΜΠ): «Χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών των Δήμων από τους Δημότες και τις Επιχειρήσεις» [11:00 – 11:20]

Ευάγγελος Σιώκας (ΕΜΠ), Νικόλαος Κανέλλος (ΕΜΠ): «Η διαδραστική μάθηση ως μηχανισμός ανάπτυξης ικανοτήτων: μια νέα προσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας» [11:20 – 11:45]

Συζήτηση: 11:45 – 13:00

ΕΝΟΤΗΤΑ 6: Συμπεράσματα Σεμιναρίου (13:00 – 14:30)

Συντονιστές: Γιάννης Καλογήρου (ΕΜΠ), Θεόδωρος Καρούνος (ΕΜΠ).

Τις εισηγήσεις μπορείτε να ανακτήσετε από τη σχετική ιστοσελίδα. Ας ελπίσουμε κάποιοι από το Δήμο Κορινθίων (πλειοψηφία και μειοψηφία), να ενδιαφερθούν γιατί, κανονικά, ο ‘Ψηφιακός Δήμος’ θα έπρεπε να ήταν προτεραιότητα.

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο (0)

Joseph Mallord William Turner – View of Corinth

Συγγραφέας: Μιχάλης Κούτρας | Ημερομηνία: 08 Dec 2009

 

Turner_View of Corinth

 

Η παραπάνω υδατογραφία είναι μια από τις 27 παρόμοιες που ο Joseph Mallord William Turner ζωγράφισε για τις ανάγκες εικονογράφησης του βιβλίου “Landscape Illustration of the Bible” που εκδόθηκε μεταξύ 1834 και 1836. Κάποτε, βλέπετε, η Κόρινθος ήταν ένα σημαντικό βιβλικό τοπίο, άξιο να συμπεριληφθεί σε μια εικονογραφημένη έκδοση της Βίβλου.

Ελπίζω αύριο-μεθαύριο να έχω κάτι παραπάνω να πω για τον συγκεκριμένο πίνακα!

Update, 10/09/2009. Χαίρομαι πολύ που έχω τελικά να πω αυτό το κάτι παραπάνω. Ο πίνακας αυτός του μεγάλου δασκάλου Turner, πωλήθηκε χθές, 09/12/2009, σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στο Λονδίνο και από εδώ και στο εξής θα κοσμεί την -ήδη πλούσια- συλλογή του εκλεκτού συμπολίτη μας και λάτρη των εικαστικών τεχνών, Χρήστου Λαρσινού. Εύγε Χρήστο για το σπάνιο απόκτημα!

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο (0)

Ο Δημόσιος Χώρος και τα Κοινά

Συγγραφέας: Βασίλης Κωστάκης (p2p foundation) | Ημερομηνία: 16 Oct 2009

Ο δημόσιος χώρος και τα Κοινά from Vasilis Kostakis on Vimeo.

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο (one)

Παρκαγεδών

Συγγραφέας: Μιχάλης Κούτρας | Ημερομηνία: 02 Sep 2009

monopoly «… και συνήγαγεν αυτούς εις τον τόπον τον καλούμενον εβραϊστί αρμαγεδών … και εγένετο η πόλις η μεγάλη εις τρία μέρη και αι πόλεις των εθνών έπεσον…»

Δεν είμαι καθόλου ειδικός στην ανάλυση της Καινής Διαθήκης, αλλά μ’αρέσουν οι μεταφορές. Γιατί πιστεύω, πράγμα που δεν έχω σταματήσει να υποστηρίζω εδώ και πολύ καιρό και σε όλους τους τόνους, ότι το σχεδιαζόμενο parking στα περιβολάκια θα είναι καταστροφή για την πόλη. Παρκαγεδών λοιπόν, καθ’οδόν για την πόλη μας.
Γιατί όμως να είμαι τόσο οξύς για ένα parking; Κακό είναι να βρίσκουν δημότες και επισκέπτες μιά θέση στάθμευσης;
Για να καταλάβει κανείς τον τρόπο σκέψης μου, οφείλει να είναι πολίτης του κόσμου. Planetizen, από τα planet και citizen, είναι ένας εύστοχος νεολογισμός που συνάντησα. Να καταλαβαίνει το ‘μέγεθος’ της πόλης στην οποία ζεί. Πληθυσμιακό, γνωστικό, πολιτισμικό, αισθητικό κτλ. Να νιώθει ότι τα δικά μας προβλήματα δεν είναι μοναδικά και ότι άλλες πόλεις, σε άλλες χώρες, έχουν δοκιμάσει ποικιλότροπα να τα δαμάσουν και αυτό έχει οδηγήσει στη συσσώρευση γνώσης που θα μπορούσε να μας φανεί χρήσιμη. ΑΝ έχουμε τα μάτια να τη δούμε. ΑΝ έχουμε τ’αυτιά να την ακούσουμε.
Δοκιμάστε να επισκεφθείτε ιστοσελίδες σχετικές με τον αστικό σχεδιασμό (όπως το planetizen, το Department of Urban Planning, School of Public Affairs, UCLA, το New York City Department of Planning κα) και αν βρείτε έστω και έναν αρθρογράφο που να υποστηρίζει ότι η δημιουργία parking σε σημείο κυκλοφοριακά συμφορημένο είναι ορθή πρακτική, εγώ θα ντυθώ αρμαγεδών για τις απόκριες! Για τον απλό λόγο ότι όπου υπάρχει parking, η κίνηση από και προς αυτό, αυξάνει.
Αλλά μέχρι εδώ, έχει ειπωθεί μόνο ένα μηδαμινό μέρος της αλήθειας. Γιατί όπως ισχυρίζεται (και έχει γίνει διάσημος γι αυτό, μετά βέβαια από μελέτες δεκαετιών) ο καθηγητής πολεοδομικού σχεδιασμού στο UCLA και σπουδαγμένος στο Yale, Donald Shoup, στο βιβλίο του “The High Cost of Free Parking”, η αύξηση των χώρων στάθμευσης αυξάνει την εξάρτηση από το αυτοκίνητο, επιταχύνει την αστική εξάπλωση, επιδεινώνει κατά πολύ τη σπατάλη καυσίμων και αποκινητροποιεί τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, των ποδηλάτων και της βάδισης. Επισημαίνοντας ότι οι θέσεις στάθμευσης συνιστούν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία επιβολή χρήσης γης στον αστικό ιστό (δεν είναι εντυπωσιακό!), συμπεραίνει πως οι θέσεις στάθμευσης ταπεινώνουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό, καταρρακώνουν την τοπική οικονομία και βλάπτουν το περιβάλλον. Παραφράζοντας τη γνωστή αγγλική παροιμία “there is no such thing as a free lunch”, αλλάζοντας το lunch με το parking, προτείνει τη μείωση των θέσεων στάθμευσης(!), και την επιβολή τέλους στάθμευσης. Τα χρήματα από τη στάθμευση προτείνει να επιστρέφουν στη γειτονιά από όπου εισπράχτηκαν για να χρηματοδοτήσουν αναπλάσεις.
Μερικοί βεβαίως θα πουν ‘ποιός είναι αυτός’ και ‘τι να μας πεί εμάς’. Εντάξει ελληναράδες μου, έτσι είναι αν έτσι σας συμφέρει. Αλλά εγώ δεν ξεχνώ πως ένας έγκριτος έλληνας καθηγητής υποστηρίζει πως η μεγαλύτερη και συχνότερη μορφή διαπλοκής και ρεμούλας στη χώρα μας, αφορά τα έργα ασφαλτοστρώσεων και δημιουργίας parking που εκτελούν οι ΟΤΑ α’ βαθμού. Γι αυτό καλύτερα να χαμηλώσουν οι τόνοι της βεβαιότητας για την ωφέλεια ενός parking στο κέντρο της πόλης, και να ξεκινήσει με ευθύνη της νέας δημοτικής αρχής ένας νέος γύρος κοινωνικής διαβούλευσης για το θέμα. Ευκαιρία να δούμε και κατά πόσο η προεκλογικά διακηρυγμένη πίστη στη συμμετοχική δημοκρατία και την κοινωνική λογοδοσία ήταν ‘φύκια για μεταξωτές κορδέλες’ ή όχι. Ευκαιρία για μιά καλή αρχή. Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο (4)

Τοπικά Παθήματα και Μαθήματα

Συγγραφέας: Πάσχος Μανδραβέλης | Ημερομηνία: 01 Sep 2009

Εχουν δίκιο όσοι γκρινιάζουν για τα πρώτα αποτελέσματα της αποκέντρωσης. Πραγματικά! Το πρώτο πράγμα που αποκεντρώθηκε ήταν οι παθογένειες του κεντρικού κράτους: η διαφθορά και το ρουσφέτι. Βέβαια τα πράγματα δεν είναι όσο τραγικά θρυλούνται στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών. Πολλές φορές, μάλιστα, η τοπική διαφθορά φαντάζει τεράστια στα μάτια των πολιτών, επειδή ακριβώς είναι δίπλα τους. Αν, για παράδειγμα, χρηματίζεται ένας κρατικός λειτουργός στην Αθήνα λίγοι το αντιλαμβάνονται. Αν χρηματίζεται ένας αξιωματούχος σε μια πόλη της περιφέρειας, όλοι οι κάτοικοι το ξέρουν.

Ακούγεται ίσως παράδοξο, αλλά είναι απολύτως φυσικό το γεγονός ότι πρώτα αποκεντρώνονται τα ελαττώματα του κεντρικού κράτους και μετά εμφανίζονται οι αρετές της αυτοδιοίκησης.

Κατ’ αρχάς τα αποκεντρωμένα όργανα (π.χ. Νομαρχίες, Δήμοι ή Περιφέρειες αργότερα) δεν μπορούν παρά να έχουν ως πρώτο πρότυπο την οργάνωση του κεντρικού κράτους, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά που αυτό έχει. Είναι η μόνη εμπειρία δημόσιας διοίκησης που έχουμε στη χώρα. Επομένως, αποκεντρώνοντας το κράτος, αποκεντρώνουμε και τις κατακτήσεις του (π.χ. δημοκρατική οργάνωση) και τις παθογένειές του (π.χ. γραφειοκρατία και διαφθορά).

Decentralization

Κατά δεύτερον οι εξουσίες σε δημάρχους και νομάρχες μεταβιβάζονται με διατάγματα, ενώ ο έλεγχος αυτών των εξουσιών πρέπει να γεννηθεί και να μεγαλώσει από τα κάτω. Ετσι ενώ οι δήμαρχοι και νομάρχες απέκτησαν άμεσα εξουσίες (και δυνατότητες διαφθοράς), ο έλεγχος των εξουσιών (και της διαφθοράς) από δημοτικά / νομαρχιακά συμβούλια, από τον τοπικό Τύπο και άλλους κοινωνικούς θεσμούς ελέγχου χτίζεται πιο αργά. Αποτέλεσμα της ανισορροπίας στο «ισοζύγιο εξουσία – έλεγχος της εξουσίας» είναι να δημιουργούνται πρόσκαιρα ευκαιρίες διαφθοράς.

Κάθε μετάβαση από ένα συγκεντρωτικό σε ένα αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης εμφανίζει αυτά τα χαρακτηριστικά. Η αποκέντρωση στην Ελλάδα δεν είναι προϊόν ενός σταδιακού μετασχηματισμού των τοπικών κοινωνιών, έτσι ώστε να δημιουργείται ταυτόχρονα κουλτούρα εξουσίας και κουλτούρα ελέγχου της. Μπορεί να φτιάχνονται ταυτόχρονα στα χαρτιά τα ελεγκτικά όργανα της τοπικής εξουσίας, όμως αυτά δεν λειτουργούν ποτέ αυτόματα. Χρειάζεται εμπειρία στη δημοκρατική διαδικασία και η εμπειρία αποκτάται αφενός με την πάροδο του χρόνου και αφετέρου με την… κακή χρήση της εξουσίας που απέκτησαν οι τοπικοί άρχοντες.

Γενικότερα σε κάθε κοινωνική οργάνωση πρέπει να εμφανιστούν πρώτα τα εκφυλιστικά φαινόμενα για να δημιουργηθούν τα αντισώματά τους. Πάντα εμφανίζεται πρώτα η ασθένεια και μετά φτιάχνεται το φάρμακο. Δηλαδή: αν δεν δημιουργηθούν προβλήματα εξαιτίας της αποκέντρωσης, οι τοπικές κοινωνίες δεν θα μάθουν ποτέ πώς να λύνουν αποκεντρωμένα αυτά τα προβλήματα. Δεν θα έχουν την εμπειρία διαχείρισης καταστάσεων που αφορούν το ρουσφέτι, τη διαφθορά ή τη γραφειοκρατία της τοπικής τους εξουσίας. Εάν δεν πάθουν τοπικά, δεν θα μάθουν ποτέ τοπικά.

Αυτό είναι τώρα ορατό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έπειτα από χρόνια προκλήσεων από πολλούς τοπικούς άρχοντες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το 47% δημάρχων και νομαρχών δεν επανεκλέγησαν. Πότε υπήρξε τέτοια ανανέωση δυναμικού στην κεντρική πολιτική σκηνή; Ποτέ, κι αυτό δείχνει ότι η ελληνική κοινωνία ψάχνεται σε τοπικό επίπεδο. Δοκιμάζει πρόσωπα και διαδικασίες. Αποτυγχάνει, απορρίπτει, μαθαίνει και ξαναδοκιμάζει.

Δεν είναι όλα ώριμα, ούτε είναι όλα άγια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συμφέροντα, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Είτε σε τοπικό είτε σε κεντρικό επίπεδο. Μπορεί να διαγκωνίζονται στους διαδρόμους ενός υπουργείου ή ενός δημαρχείου. Το ζήτημα είναι ότι τα αποκεντρωμένα συμφέροντα ελέγχονται καλύτερα (γιατί η διαπλοκή με την αυτοδιοικητική εξουσία είναι πολύ πιο ορατή, άρα και ευκολότερα ελέγξιμη), ενώ η συγκέντρωση εξουσίας σε οποιονδήποτε κεντρικό μηχανισμό δημιουργεί τεράστιες αγκυλώσεις. Και σε επίπεδο διαφθοράς, αλλά κυρίως στη στόχευση και την αποτελεσματικότητα των δράσεων.

Εκείνοι που ζουν στην περιφέρεια βλέπουν ότι μαζί με τις παθογένειες αρχίζουν και αναπτύσσονται τα αντισώματά τους. Οι μηχανισμοί ελέγχου άρχισαν δειλά να λειτουργούν: τα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια δραστηριοποιούνται, ο τοπικός Τύπος ελέγχει, η Κοινωνία Πολιτών ανατέλλει. Οι τοπικές κοινωνίες αρχίζουν και μαθαίνουν το δημοκρατικό αλφάβητο. Αντιλαμβάνονται ότι πλέον πολλά πράγματα είναι στα χέρια τους, ότι η καθημερινότητά τους δεν εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από την απρόσωπη γραφειοκρατία των Αθηνών, αλλά από κάποιους μηχανισμούς δίπλα τους, από πρόσωπα τα οποία συναντούν καθημερινά και τα οποία ποικιλοτρόπως μπορούν να επηρεάσουν.

Η λύση λοιπόν στα προβλήματα της τοπικής δημοκρατίας είναι περισσότερη τοπική δημοκρατία. Παρά τα προβλήματα που εμφανίζονται σε πρώτη φάση η αποκέντρωση είναι το φάρμακο, δεν είναι η ασθένεια.

Hμερομηνία : 27-08-2006

Copyright: http://www.kathimerini.gr

(Το γράφημα είναι προσθήκη του ιστολόγου)

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο (0)

Αξιοπιστία, Συναίνεση, Διαφάνεια

Συγγραφέας: Μιχάλης Κούτρας | Ημερομηνία: 31 Aug 2009

DGerouΓύρω από αυτές τις τρεις αρχές περιστρέφεται ο πολιτικός λόγος του φίλου Δημήτρη Γέρου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Το Βήμα Λουτρακίου-Περαχώρας”. Με λόγια απλά, μεστά και σταράτα! Κοινός τόπος για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο είναι τα λόγια του Δ. Γέρου, που απεκδύεται με άνεση τις πορφύρες της στείρας κομματικής νομιμοφροσύνης, πίσω από την οποία, πλέον, ταμπουρώνονται μόνο οι ανίκανοι!

Παραθέτω ένα μικρό μόνο απόσπασμα:

Δημοσιογράφος: Τα πρόσωπα που συστρατεύονται με τις απόψεις σας προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο; Εκτιμάτε μ’ άλλα λόγια ότι χρειάζεται ένα «ισχυρό» κομματικό ψηφοδέλτιο για να δοθεί λύση;

Δημήτρης Γέρου: Όπως προανέφερα μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς άνθρωποι με διαφορετική κομματική τοποθέτηση, αλλά με σαφείς προοδευτικές ιδέες για την αυτοδιοίκηση και τον τόπο μας. Προσωπικά πιστεύω ότι τα αμιγή κομματικά ψηφοδέλτια, τα κομματικά χρίσματα και ο στείρος κομματικός λόγος, στις μέρες μας, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στις τοπικές κοινωνίες. Λύση δίνουν τα αξιόπιστα πρόσωπα, οι ξεκάθαρες πολιτικές δεσμεύσεις και οι συναινέσεις που δημιουργούνται.

Δεν έχει σημασία που τα λόγια του Δ. Γέρου αφορούν το Λουτράκι. Οι τρεις αυτές αρχές οφείλουν να είναι πυξίδα για κάθε υγιώς σκεπτόμενο Πολίτη, σε κάθε δήμο.

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο (0)

Εκχωρημένες Πόλεις: Μια Τολμηρή Ιδέα

Συγγραφέας: Μιχάλης Κούτρας | Ημερομηνία: 07 Aug 2009

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το TED είναι μια ΜΚΟ αφοσιωμένη στη διάδοση αξιόλογων ιδεών (ideas worth spreading). Φιλοξενεί πολύ σημαντικές προσωπικότητες, οι οποίες δίνουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις, σχεδόν επί παντός επιστητού. Ο Al Gore, η Jane Goodall, η Isabel Allente, ο Tim Berners-Lee, ο Gordon Brown, ο Bill Clinton, ο Bill Gates, ο Stephen Hawking, ο Nicholas Negroponte και δεκάδες άλλοι έχουν παρελάσει στο TED. Σήμερα, αναπαράγω εδώ τη ριζοσπαστική διάλεξη του Paul Romer με τίτλο ‘Charter Cities’, τίτλο που θα μπορούσαμε να αποδώσουμε ελληνικά ως ‘Εκχωρημένες Πόλεις’. Στη διάλεξή του αυτή, ο Romer, θεωρώντας ότι η δομή των κρατών του τρίτου κόσμου είναι το σημαντικότερο εμπόδιο στην καταπολέμηση της υπανάπτυξης, αναλύει την ιδέα του της εκχώρησης της διοίκησης πόλεων του τρίτου κόσμου σε ένα συνασπισμό κρατών.

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο (0)

Show Buttons
Hide Buttons