MyStigma

Εθελοντικός Καθαρισμός των Ακτών

Επιτυχία σημείωσε η δράση του εθελοντικού καθαρισμού της Κυριακής 10 Ιουνίου 2007, που διοργάνωσαν από κοινού το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, το Κέντρο Νέων Κορινθίας, η Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων και ο Ορειβατικός Σύλλογος Κορίνθου.

Ο εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας Καλάμια πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της 12ης Παν-μεσογειακής εκστρατείας εθελοντικών καθαρισμών των ακτών, του βυθού και άλλων φυσικών περιοχών “Καθαρίστε τη Μεσόγειο” που συντονίζει το ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, υπό την αιγίδα του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον/ Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP/MAP).

Η ανταπόκριση των εθελοντών στο κάλεσμα ήταν πολύ θετική. Συνολικά 46 κάτοικοι του δήμου, αφιέρωσαν την αργία τους σε μια ουσιαστική δράση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και εξοπλισμένοι με γάντια και σακούλες, καθάρισαν 500 περίπου μέτρα παραλίας, από τα Πέντε Φι έως την Πηγάσου. Συγκεντρώθηκαν συνολικά 14 γεμάτες μεγάλες σακούλες απορριμμάτων , από τις οποίες οι έξι με μη ανακυκλώσιμα υλικά και οι οκτώ με ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία και διατέθηκαν προς ανακύκλωση σε κάδους γειτονικού δήμου (ο οποίος και υλοποιεί ήδη πρόγραμμα ανακύκλωσης)

Η εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών κατέδειξε το μέγεθος της ατομικής ευθύνης των πολιτών στην υπάρχουσα ανησυχητική κατάσταση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων. Οι τεράστιες ποσότητες κάθε λογής πλαστικών, στη συντριπτική τους πλειονότητα συσκευασίες τροφίμων, πώματα από μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, καλαμάκια – αποτσίγαρα, μεταλλικά δοχεία και σπασμένα γυάλινα μπουκάλια που συλλέξαμε σε αυτή την εκστρατεία, μαρτυρούν την αδιαφορία των λουόμενων, που κάθε καλοκαίρι επισκέπτονται τις παραλίες, ενώ παροτρύνουν μικρούς και μεγάλους για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή σε επόμενες αντίστοιχες δράσεις περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.

Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους συμμετείχαν στον εθελοντικό καθαρισμό, εκφράζοντας με την δραστηριότητά τους αυτή ως πολίτες την προσωπική τους δέσμευση να αποτελέσουν μέρος της λύσης του περιβαλλοντικού προβλήματος.

Καλό καλοκαίρι, λοιπόν, και του χρόνου!

——————————————————————————————
Το κείμενο και τις φωτογραφίες έλαβα ηλεκτρονικά από τον συμπολίτη μας και μέλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Μεσόγειος SOS” κύριο Σταύρο Κεφάλα, τον οποίο και ευχαριστώ!

3 responses to “Εθελοντικός Καθαρισμός των Ακτών”

 1. john says:

  Μπράβο στην κίνηση όλων των πολιτών που συμμετείχαν στον καθαρισμό.\
  Μακάρι του χρόνου να έχουμε ποιο καθαρή παραλία
  Διότι η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά

 2. regina b. says:

  Καλή, πολύ καλή η καθαριότητα στην παραλία, αλλά το θέμα είναι να γίνει βίωμα σε όλους μας και να μη χρησιμοποιουμε την άμμο ή τα βότσαλα ως τεράστιο σκουπιδοτενεκέ. Είναι αίσχος, μου γυρίζει το μάτι δηλαδή να βλέπω τους διπλανούς να σηκώνονται με την πετσετούλα τους να φύγουν και πίσω να αφήνουν από κουτάκια παγωτού μέχρι μπουκάλια μπύρας!

 3. Anonymous says:

  Αγωνιζομαι να στείλω μια απάντηση στο μπλογκ που μου πέρασες Mike, το οποίο μάλιστα έχει ενδιαφέρον. Τελικά , αν το πάρεις, θα ήθελα να επισημάνω ότι μόνον οι ίδιες οι κοινωνίες, οι ίδιοι οι άνθρωποι που καθημερινά παλεύουν για οτιδήποτε, μπορούν να αναλάβουν τη βελτίωση της εικόνας της πόλης στην οποία ζουν. Η τοπική αυτοδιοικηση βάζει το ποτήρι. Κάποιος πρέπει να γεμίσει το ποτήρι με νερό κι όχι με μέλι
  Ριτς
  ritsmas.wordpress.com


Show Buttons
Hide Buttons