MyStigma

Είναι Κάτι Παιδιά…


Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως “κίνητρο των ταραξιών είναι η βία”. Δεν αρκεί δηλαδή που δεν είναι σε θέση (ποτέ δεν ήταν) να συντονίσει στοιχειωδώς την κυβερνητική δράση, έχει και μείζον έλλειμμα κατανόησης πραγμάτων που δεν είναι και τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς. Όπως ότι η βία δεν μπορεί να είναι ποτέ κίνητρο. Είναι το εργαλείο εκφοράς του κινήτρου. Ο Raymond Chandler το περιγράφει απολαυστικά στην “Απλή Τέχνη του Φόνου”. Αλλά μάλλον, πάει πολύ να αναμένω από τον πρωθυπουργό τέτοιου είδους κουλτούρα. Και για να μην ψάχνει πολύ, θα ήθελα να τον πληροφορήσω ότι το κύμα τυφλής βίας που σαρώνει τις ελληνικές πόλεις είναι το αποτέλεσμα μιας διπλής προδοσίας: τα παιδιά αυτά, προδόθηκαν μία φορά από τον κοινωνικό τους περίγυρο (οικογένεια, φίλοι, σχολείο, κράτος κοκ) που απέτυχε να τους προσφέρει ένα βιώσιμο και αξιοπρεπές μοντέλο διαφορετικής διαβίωσης και προδόθηκαν δεύτερη φορά, από τις ιδεολογίες, όπου καμία δεν είναι σε θέση να τους κάνει να ονειρεύονται (κι αυτό ας το κρατάνε στο μυαλό τους όσοι σήμερα αντιπολιτεύονται εκστομίζοντας εύκολους δεκάρικους).
Οι ταραχές αυτές ήρθαν λοιπόν να μας θυμίσουν δύο πράγματα. Ότι ΥΠΑΡΧΟΥΝ παιδιά που βιώνουν το απόλυτο κενό και ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πρωθυπουργός και κατ’ επέκταση, κυβέρνηση!
Στα πρώτα θέλω να πω ότι δεν είμαι μαζί τους, αλλά τα αγαπώ!
Στους δεύτερους θέλω να πω κάτι, αλλά δεν μπορώ να το συντάξω στη γλώσσα που θα κατανοούσαν. Το ίδιο πρόβλημα που είχα όποτε συνάντησα πιθήκους.

3 responses to “Είναι Κάτι Παιδιά…”

  1. Anonymous says:

    Αγαπητέ Mike,
    Σε παλαιότερη ανάρτηση σου με τίτλο “A Bugger’s Society”, στο σχόλιο μου είχα γράψει μεταξύ άλλων: “Ωχαδελφισμός και αδιαφορία. Αυτήν την αδιαφορία, θα μας την επιτρέψουν «με τόκο» σε λίγα χρόνια τα νέα παιδιά…………”.
    Ζητάω συγνώμη γιατί έπεσα έξω….χρονικά!!!!
    Αυτό που στριφογυρίζει στο μυαλό μου ετούτες τις μέρες είναι κάτι πολύ παλιές φράσεις του πατέρα μου. Οτι το σχολιό που πήγαινα ήταν σαφώς ανώτερο της δικής του εποχής και ότι η Κόρινθος με την ευρύτερη περιοχή είναι από τις ομορφότερες περιοχές της χώρας.
    Δεν ξέρω εάν μπορώ και εγώ να πω τα ίδια στα παιδιά μου….
    Παρά ταύτα,θα προσπαθήσω να τους μεταδώσω την αγάπη μου για τον τόπο μου.
    Μήπως και καταφέρουν να καλυτερέψουν την ζωή τους.
    Γιατί εάν περιμένουμε από τους περισσότερους που κάνουν …..σιωπηρές διαμαρτυρίες…..καληνύχτα μας !!!!!!

  2. deGreece says:

    Νομίζω ότι τα παιδιά στους δρόμους δεν εκφράζουν την εμπειρία του απόλυτου κενού, mike. Αντίθετα παράγουν κάτι ορατό, μετρήσιμο και πιθανότατα διαμορφώνουν νέες πολιτικές συνθήκες. Η απλότητα των μέσων τους ας είναι παράδειγμα για μας τους πιο ‘περίπλοκους’.

  3. Mike says:

    Δεν διαφωνώ μαζί σου DeGreece! Το κενό στο οποίο αναφέρομαι είναι αυτό που τους προσφέρουμε εμείς και σε επίπεδο θεσμών και σε επίπεδο ιδεολογίας. Αυτά, ασφαλώς και κάνουν, ή προσπαθούν να κάνουν, κάτι ΑΛΛΟ. Μακάρι! Το εύχομαι ολόψυχα! Μακάρι αυτή η γενιά να γίνει ένα κύμα που θα σαρώσει την υποκρισία και τον φανφαρονισμό των δικών μας. Αλλά, φοβάμαι, όπως οι γενιές μας έχουν τις εξαιρέσεις τους, έτσι και σ’αυτήν, θα είναι πολύ δύσκολο η εξαίρεση να γίνει κανόνας.


Show Buttons
Hide Buttons