MyStigma

ΜεταΔημοκρατία

Τίτλος Βιβλίου: ΜΕΤΑΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συγγραφέας: ΚΟΛΙΝ ΚΡΑΟΥΤΣ

Η ιδέα της μεταδημοκρατίας είναι μια προσπάθεια του κρατικού κοινωνικού λόγου να εξηγήσει πολλές νέα φαινόμενα που επιδρούν στην σύγχρονη πολιτική.
Αυτά τα φαινόμενα εκφράζουν με διάφορους τρόπους την υπερίσχυση των διεθνών επιχειρηματικών κέντρων πάνω στον κόσμο της εργασίας και αλλοιώνουν την ισχύ των δημοκρατικών δομών. Η πολιτική συμπιέζεται σε μια αμυντική διαχείριση κάτω απ΄τους νέους όρους προσαρμοστικότητας και ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων, την απελευθέρωση των αγορών, την διαπλοκή και την παγκοσμιοποίηση.

Ταυτόχρονα οι ασαφείς κοινωνικές ταυτότητες, η εξατομίκευση και το life style εκφράζουν την κυριαρχία ενός μεσαίου χώρου όπου το οικονομικό στοιχείο κυριαρχεί και αλλοιώνει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Το αποτέλεσμα φαίνεται σαν μια μεγάλη πολιτισμική οπισθοδρόμηση της νεοτερικότητας και των κατακτήσεων της, σαν μια εξαναγκασμένη – αναγκαία – συναίνεση.
Η εξαιρετική εισαγωγή του μεταφραστή Α. Κιουπκιόλη μεταφέρει αυτήν την ανάλυση στην ελληνική πραγματικότητα. Όπως και το αντίστοιχο βιβλίο της Mouffe -το δημοκρατικό παράδοξο– η προσπάθεια υστερεί εντυπωσιακά στην σύνθεση ενός νέου πεδίου συνεύρεσης και συνεργασίας των νέων πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων.

Comments are closed.


Show Buttons
Hide Buttons