MyStigma

Η Ευθύνη της Κίνησης Πολιτών

Μου επεσήμανε ένας φίλος και διάβασα και στον τοπικό τύπο ότι η Κίνηση Πολιτών κατέθεσε έναν ολοκληρωμένο φάκελο με προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμάτων στον ίδιο το δήμαρχο. Δεν είμαι σίγουρος αυτή τη στιγμή αν δόθηκε και κάποια συνέντευξη τύπου. Ακόμη κι αν δόθηκε είναι μεν θετικό αλλά όχι και κάτι το ιδιαίτερο. Θετικές είναι όλες οι προτάσεις που κατατίθενται, από όπου κι αν προέρχονται. Γιατί συμβάλλουν στον διάλογο. Το ζήτημα είναι σε ποιόν διάλογο; Αυτόν του δημοτικού συμβουλίου με τις γνωστές ισορροπίες; Το ουσιαστικό ήταν και θα είναι πάντα ο διάλογος στην κοινωνία. Ναι, μην απορείτε, αυτός που ΔΕΝ γίνεται! Και ακριβώς επειδή δεν γίνεται, καταλήγουμε στα ψηφοδέλτια των κάτω του μετρίου.

Ζούμε τον πολιτικό μεσαίωνα της κομματικής νομενκλατούρας. Συμπαθείς τις πιό πολλές φορές αλλά γραφικές φιγούρες ανθρώπων που αναζητούν την αυτοεκτίμησή τους μέσα από ένα κομματικό όργανο ή ψηφοδέλτιο. Την αυτοεκτίμηση που η υπόλοιπη ζωή τους στάθηκε τόσο φειδωλή να τους χαρίσει. Παρατηρεί κανείς τις φυσιογνωμίες τους καθώς πλανάρουν (δεν περπατούν πια) στον πεζόδρομο και διαπιστώνει πώς είναι μπολιασμένες από έναν αέρα επιτυχίας και –επιτέλους- καταξίωσης. Τώρα παίρνουν την εκδίκησή τους για τους μέτριους ή και κακούς βαθμούς στο σχολείο, τώρα εκδικούνται για το σάλιο που ξόδεψαν για να διοριστούν, τώρα ρεφάρουν για χρόνια και χρόνια καταπίεσης, τώρα ζούνε τον κολοφώνα της πενιχρής καριέρας τους και έχουν το δικαίωμα να το γιορτάσουν. Στην πλάτη της πόλης, βέβαια.

Γι αυτό η Κίνηση Πολιτών και εσείς ως ηγέτης της κε Κασίμη, έχετε μιά υποχρέωση: να εμβολιάσετε με τις παρεμβάσεις σας το διάλογο στη βάση, στην κοινωνία. Πολύ καλά κάνατε ασφαλώς και καταθέσατε το φάκελό σας στο γραφείο του δημάρχου. Ελπίζω και εύχομαι να ήταν αρκούντως τεκμηριωμένος. Αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν ανακαλύψατε και την Αμερική. Προτάσεις ήδη υλοποιημένες αλλού είμαι σίγουρος πως καταθέσατε και συμπεράσματα από την πλούσια εμπειρία άλλων. (Αυτό κάνει -ή τουλάχιστον προσπαθεί- και αυτό το ιστολόγιο).

Θέλω με όλα αυτά να καταθέσω έναν προβληματισμό: μήπως πέραν της πεπατημένης των θεσμών, είναι καιρός να ανακαλύψουμε πιο καινοτόμες μεθόδους πολιτικού διαλόγου; Συμφωνείτε άραγε ότι η αναγέννηση του κοινωνικού διαλόγου είναι ουσιαστική προϋπόθεση για την αναβάθμιση της τοπικής πολιτικής σκηνής;

Αν ναι, τότε μπράβο για το φάκελο, μπράβο και για τους επόμενους που σίγουρα θα καταθέσετε, αλλά κάτι άλλο είναι αυτό που περιμένουμε. Ελπίζω ότι η παροδική εξαφάνιση της ιστοσελίδας της Κίνησης να προμηνύει ακριβώς αυτό και όχι απλά για να συμπεριλάβει ένα ανακοινωθέν για τα πεπραγμένα. Γιατί επισημαίνω πως αυτά, όπως και η έκδοση εφημερίδας κτλ είναι toptobottom δράσεις, ενώ αυτό που χρειαζόμαστε είναι κατά την κρίση μου, ακριβώς το αντίθετο.

7 responses to “Η Ευθύνη της Κίνησης Πολιτών”

 1. SPIRIT says:

  ΕΥΓΕ ΜΙΚΕ
  εγώ να δεις, που είμαι και στην Κίνηση, απαιτήσεις που έχω. Από την Κίνηση Πολιτών περιμένω να κινείται συνεχώς, από τους δημότες να γίνουν πολίτες, από το δήμαρχο να λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών, από τον πρωθυπουργό να φτιάξει υγεια και παιδεία.
  Κάποιες άλλες στιγμές όμως, πιο προσωπικές, πιο νηφάλιες σκέφτομαι:
  “Τι ορίζω εγώ στο μάταιο τούτο κόσμο; Μόνο τον εαυτό μου, και απο αυτόν τα περιμένω όλα!”
  Και αυτή η σκέψη μου χαρίζει ύπνο ελαφρύ και πολλά όνειρα. Πετάω, λέει, από τον Ακροκόρινθο στην κορφή του Ψηλορείτη, και απο κει στο Κιλιμάντζαρο, και απο κει στις Ανδεις, και απο κεί στα Ιμαλάια και απο κει στο φεγγάρι, και απο κει στην Αφροδίτη και απο κει ……………..

 2. Mike says:

  Δε νομίζω ότι κατάλαβα καλά το νόημα του σχολίου σου, αγαπητέ spirit.

 3. SPIRIT says:

  Είναι το προσωπικό μου σχόλιο για τις υπερβολικές ίσως απαιτήσεις που έχουμε καμιά φορά από τους όποιους άλλους.

 4. Mike says:

  Το ίδιο ακριβώς, μα ΑΚΡΙΒΩΣ, λένε και όσοι ευθύνονται για τα χάλια αυτής της πόλης: “Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις”. ΕΥΓΕ!

 5. SPIRIT says:

  Μιά θάλασσα τρώει βουνά,
  και τα βουνά λιοντάρια,
  μα και οι λέξεις οι πολλές,
  τρώνε τα παλληκάρια.

  Φόβοι, τρομάρες, μάνιτες,
  κύματα, γκια φουσκώσουν,
  δεν ημπορούνε μια φιλιά,
  πιστή να ξεριζώσουν.

  Απ’ αγαπώ, πάντα πονώ,
  πάντα παραπονούμαι,
  τρώω πεινώ, πεινώ διψώ,
  θέτω και δεν κοιμούμαι.

 6. Mike says:

  Μιας και είστε μέλος της Κίνησης, όπως δηλώνετε, σας ‘συγχαίρω’ για την αδυναμία σας να αρθρώσετε έστω και μία, λέξη για την ταμπακιέρα. Στην ειρωνική παράθεση στίχων, παραβολών κτλ βεβαίως, βλέπω πως έχετε ταλέντο. Έτσι κάνει όποιος θέλει να μιλά χωρίς να λέει τίποτα. Που να είχα ασκήσει και κριτική στην Κίνηση δηλαδή, τι θα είχατε γράψει. Α, και μη ξεχνάτε, η επίσκεψη σε αυτήν την ιστοσελίδα δεν είναι υποχρεωτική!

 7. john says:

  mike, δε μπορείς να πεις ότι δεν στα ειχα πει εδω και κάτι μήνες…


Show Buttons
Hide Buttons