MyStigma

Μιά Μάντρα. Τοίχος ή Τείχος;

Όταν ήμουν μικρός, ένα από τα πράγματα που μου έκαναν αλγεινή εντύπωση στην πόλη, ήταν η μάντρα του σιδηροδρομικού σταθμού κατά μήκος της λεωφόρου Αθηνών. Μάλλον ως κατάλοιπο της κατοχής, είχε θραύσματα γυαλιού ενσωματωμένα στην κορυφή της για να αποτρέπει όποιον θα ήθελε να την πηδήξει. Παρότι η ευρηματικότητα του ανθρώπινου νου έχει προσφέρει εικόνες ασυγκρίτως ανώτερου πόνου, αυτή, θέλετε γιατί ήταν παρούσα, εδώ και όχι αλλού, που να είδα σε ένα περιοδικό ή στην τηλεόραση, θέλετε γιατί δεν είχα ακόμη επισκεφθεί το Νταχάου, ήταν για μένα συνώνυμο της φρίκης. Ευτυχώς, με τα χρόνια, χάθηκε το σύμβολο αυτό της βίας, παρέμεινε όμως αυτό της διαίρεσης του χώρου και των ανθρώπων, η μάντρα!

Από τότε που κατασκευάστηκε η μάντρα, πολύς καιρός έχει περάσει. Πλέον, έχουμε την πολυτέλεια, ως κοινωνία, να αναζητούμε το όμορφο, όχι μόνο το αναγκαίο, ή, όπως είπε ο Brecht erst kommt das fressen, denn kommt die morale”.

Ακριβώς γι αυτό, θα ήθελα σήμερα από τη θέση αυτή, να προτείνω την κατεδάφισή της. Η θέα της και μόνο, είναι ισχυρό επιχείρημα υπέρ της πρότασής μου. Αλλά θα μπορούσε να είναι και μία ευκαιρία να καλλωπιστεί και να αναδειχθεί ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης μας. Κατανοώ ότι πρόκειται για ιδιοκτησία και αρμοδιότητα του ΟΣΕ. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να παρέμβουμε, ότι δεν πρέπει να θέσουμε το θέμα, ότι δεν πρέπει ακόμη και να προσφέρουμε μέσα για τη διευκόλυνση της ανάδειξης του σταθμού, που δεν αποκλείεται, με αφορμή τη μάντρα, να λάβει ευρύτερες διαστάσεις για το σταθμό στο σύνολό του. Στο κάτω-κάτω, οι κορίνθιοι εξυπηρετούνται από το σταθμό αλλά τον φιλοξενούν κιόλας σε μιά σχέση που οφείλει να είναι επ’ ωφελεία και των δύο. Τόσο η πόλη και οι κάτοικοί της όσο και ο ΟΣΕ θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αναβάθμιση της εικόνας του σταθμού και η μάντρα είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσει κανείς.

6 responses to “Μιά Μάντρα. Τοίχος ή Τείχος;”

  1. Mike says:

    Αγαπητέ leo,
    πολύ “προγραμματιστική” η παρέμβασή σου!! Ευχαριστούμε!

  2. Δήμος says:

    Θα συμφωνήσω με το παραπάνω σχόλιο για τη μάντρα του σιδηροδρομικού σταθμού. Θα ήθελα να προσθέσω, όμως, και το εξής: Πρέπει οι υγιείς δυνάμεις της Κορίνθου και της Κορινθίας να δουν με μεγάλη προσοχή το ζήτημα της επαναλειτουργίας της παλιάς γραμμής στη διαδρομή Κιάτο-Κόρινθος-Λουτράκι (μέσω Ποσειδωνίας) καθώς και στη διαδρομή Παλαιός Σιδ. Σταθμός – Νέος Σιδ. Σταθμός ως προαστιακή-αστική γραμμή με συχνά δρομολόγια. Αυτό σε συνδυασμό με άλλα μέτρα (π.χ. ελεγχόμενη στάθμευση, περιφερειακά πάρκινγκ, ανταποκρίσεις με τα υπάρχοντα αστικά λεωφορεία, τα οποία βεβαίως πρέπει να αναβαθμιστούν κ.λπ.) θα δώσουν ανάσα στην πλημμυρισμένη από ΙΧ πόλη της Κορίνθου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να επιβληθεί η λύση της αποξήλωσης της γραμμής και η δημιουργία “περιφερειακού” για αυτοκίνητα. ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ. Σε λίγο καιρό θα αναγκαστούμε να αρχίζουμε να γκρεμίζουμε τις πόλεις για να χωρέσουν τα αυτοκίνητα…

  3. Mike says:

    @ δήμος,
    πραγματικά έχετε δίκιο πως δεν πρέπει να γίνει ένας ακόμη δρόμος. Οπωσδήποτε αυτή θα ήταν η χειρότερη από όλες τις πιθανές λύσεις. Αλλά εγώ διαφωνώ να αποδοθεί και αυτός ο χώρος στις ανάγκες του κυκλοφοριακού. Θα προτιμούσα να αποδοθεί στους πολίτες με τη μορφή που περιγράφουμε στο άρθρο μας με τίτλο “ένα τρελό όνειρο – 2”.

  4. Δήμος says:

    Μόλις είδα το σχόλιό σου καθώς και το κείμενο “Ένα τρελό όνειρο -2”. Δε λέω, να είμαστε ρεαλιστές και να επιζητούμε το αδύνατο: ωραία η ιδέα που είχες σε σχέση με την παλαιά γραμμή. Οι πόλεις όμως της Ελλάδας (της Κορίνθου συμπεριλαμβανομένης) πάσχουν από συγκοινωνιακές λύσεις που θα αποτρέπουν την είσοδο των ΙΧ στο κέντρο τους. Τέτοιες λύσεις προσφέρουν κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό τα μέσα σταθερής τροχιάς (τραμ, μετρό, προαστιακός και υπεραστικός σιδηρόδρομος). Και αφού η Κόρινθος έχει έτοιμη τη λύση γιατί (με κάποιες προσαρμογές και αναγκαίες αναβαθμίσεις) να μη την χρησιμοποιήσει;

    Η Κόρινθος έχει το καλό ότι είναι από τις λίγες πόλεις της ελλάδας που φτιάχτηκαν με ρυμοτομία γι’ αυτό και διαθέτει (στο κέντρο της κυρίως) φαρδιά και μεγάλα πεζοδρόμια. Χρησιμοποιήστε τα: διαπλατύνετέ τα κάνοντας ποδηλατόδρομους παράλληλα με αυτά, φτιάξτε κι άλλους πεζόδρομους, αναβαθμίστε την αγορά (είδα μια ωραία ιδέα από την Κίνηση Πολιτών), φυτέψτε φυλλοβόλα δέντρα (τι διάολο, στο Μωριά είμαστε, ας ξαναδούμε τις δροσάτες μουριές και πάλι στους δρόμους). Αντί γι’ αυτό η προηγούμενη δημοτική αρχή (δεν περνάω και πολύ συχνά από την πόλη σας, στην οποία μεγάλωσα, και δεν ξέρω τι γίνεται με την καινούργια δημοτική αρχή, φαντάζομαι τα ίδια) μίκρυνε τη μεσαία λωρίδα και τα πεζοδρόμια της Εθνικής Αντίστασεως, ξερίζωσε τα υπέροχα δέντρα που είχε η μεσαία λωρίδα για να φυτέψει τα εντελώς άχρηστα (από άποψη σκιάς) δέντρα που ονομάζονται φοίνικες και έτσι τα πουλιά που τραγουδούσαν στα δέντρα στο ύψος της Εθνικής Τράπεζας σώπασαν πλέον. Φυτέψτε τις ταράτσες, σουλουπώστε τους ακάλυπτους χώρους, διαφυλάξτε και επεκτείνετε τους ελεύθερους χώρους, διαφυλάξτε τα πεζοδρόμια από αλλότριες χρήσεις κ.λπ. Είναι απλές οι λύσεις που πρέπει να δοθούν για να ομορφύνει και να γίνει πιο λειτουργική μια ελληνική πόλη αλλά τέτοιου είδους αποφάσεις είναι θέμα πολιτικής βούλησης η οποία δεν υπάρχει. Βούληση να αποτραπεί η είσοδος των ΙΧ στο κέντρο των πόλεων, βούληση να διαφυλαχθούν οι ελεύθεροι χώροι μακριά από την πλήρη εμπορευματοποίηση και την τσιμεντοποίηση, βούληση για ένα άλλο τρόπο ζωής.

    Όσον αφορά τώρα το προκείμενο: σε λίγο καιρό, εξαιτίας του κυκλοφοριακού χάους που θα επιτείνεται, η Κόρινθος θα χρειαστεί για να λειτουργήσει ένα μέσο σταθερής τροχιάς, μέσο που θα είναι ταυτόχρονα τραμ και προαστιακό τραίνο. Η Κόρινθος έχει την “πολυτέλεια” να διαθέτει ήδη ένα. Όσο καλή και όμορφη (πράγματι) να είναι η πρότασή σου δεν παύει, όπως λες, να είναι ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό καθώς θα έλεγε και ο Μπιθικώτσης. Ο ΟΣΕ, στην εποχή της εμπορευματοποίησης των πάντων, λειτουργών ήδη με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ποτέ δεν θα παραχωρούσε το φιλέτο γης που κατέχει: θα το παραχωρήσει μόνο για μπίζνες. Και όταν λέμε μπίζνες στην Ελλάδα εννοούμε τσιμέντο, εργολάβος και μεσίτης. Και θα προσπεράσει το όνειρό σου χωρίς καθόλου να το σκεφτεί. Όμως η διεκδίκηση της διατήρησης του διαδρόμου (που κάλλιστα θα μπορούσε να καλλωπιστεί με δέντρα, παρτέρια, παγκάκια κ.λπ.) για να λειτουργήσει το τραμ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος της Κορίνθου είναι μια λύση η οποία θα μπορούσε να διεκδικηθεί, νομίζω βάσιμα. Η Κόρινθος, επαναλαμβάνω, έχει την “πολυτέλεια” να διαθέτει διάδρομο για μέσο σταθερής τροχιάς που διατρέχει τόσο ένα σημαντικό μέρος των γειτονιών της όσο και πάμπολλα “προάστιά” της ή δορυφορικά αστικά κέντρα ή παραλίες κ.λπ. Μην πετάξει αυτή την ευκαιρία γιατί αργότερα (μετά από 30-50 χρόνια, αν ζήσουμε ως ανθρώπινο γένος) όταν θα είναι μια πόλη της τάξης των 150 χιλιάδων κατοίκων θα ψάχνει λύση για το συγκοινωνιακό της αλλά θα είναι πλέον ακριβή: και ξέρετε ότι μετρό στην Κόρινθο δεν θα γίνει ποτέ και αν ακόμα είχαμε λεφτά ως κράτος να το φτιάχναμε στην Κόρινθο δεν θα γινόταν γιατί η μισή είναι επάνω στη θάλασσα.

    Όλες οι παραπάνω απόψεις γράφονται από αγάπη για την πόλη (στην οποία όπως προείπα έχω ζήσει και επισκέπτομαι συχνά) αλλά και από αγάπη στα μέσα μαζικής τροχιάς: το οικολογικότερο από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μπορεί να κάνω και λάθος, άλλωστε ανταλλαγή απόψεων κάνουμε προκειμένου να βρούμε την καλύτερη λύση… Πάντως για να επανέλθω και στο αρχικό θέμα και η μάντρα στο σταθμό πρέπει να πέσει και να σουλουπωθεί ο σταθμός (με δέντρα, παρτέρια κ.λπ.) αλλά και να ΜΗΝ κλείσει, και να λειτουργήσει ως σταθμός του αστικού-προαστιακού σιδηρόδρομου της Κορίνθου).

    Φιλικά
    Δήμος

  5. kartson says:

    Τελικά ο ΟΣΕ είναι κρατικός οργανισμός ή όχι;
    Το κράτος δηλαδή όλοι εμείς
    δεν είμαστε οι μέτοχοι;
    Μήπως θέλουν να τον βάλουν κι αυτόν στο χρηματιστήριο;
    Το πιό πιθανόν.
    Μπορώ να αναρτήσω πάρα πολλές φωτό του σταθμού για το σκουπιδομάνι
    που έχειν μαζέψει η είσοδός του
    ( μπροστά στην Ηλεκτρονική)
    αλλά και τα μικρά σπιτάκια
    (για τους φύλακες των διαβάσεων παλαιότερα).
    Το σωστό και το ιδανικό είναι να παραμείνει σαν εναλακτική γραμμή,
    αλλά ταυτόχρονα να μρτατραπεί σε έναν απέραντο κήπο, δεξιά κι αριστερά, αποκλειστικά για τα υπέροχα ελληνικά αγριολούλουδα και όχι να τις ψεκάζουν με φονικά και για τους ανθρώπους φυσικά δηλητήρια όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
    Περισσότερα ( για το θέμα αυτό και φωτογραφίες φυσικά )στο μέλλον στο blog μου.


Show Buttons
Hide Buttons