Περί Διοικητηρίου και Φαι(δρ)ότητας
Ένα μήνα πριν, γράφαμε: “Όσοι θυμούνται τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο το νομαρχιακό συμβούλιο είχε χωροθετήσει το νέο διοικητήριο στην ποσειδωνία, αρνούμενο την εξέταση οποιασδήποτε άλλης πρότασης (μία είχε κατατεθεί από διαφωνούντα νομαρχιακό σύμβουλο της πλειοψηφίας, αλλά ούτε αυτή εξετάστηκε), θα δικαιώσουν διπλά το δήμαρχο.“
Σήμερα, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία περί του αντιθέτου, παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της επιστολής που απέστειλε στις 5 Αυγούστου 2005 ο νομαρχιακός σύμβουλος της πλειοψηφίας (!) Δημήτρης Νικολάου, προς τον τύπο. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Αλλά, για να μη ξεχνάμε, τότε, δεν είχαν όλοι δημοσιεύσει την επιστολή. Έτσι για να δυναμώνει και η αξία προηγούμενου άρθρου μας για τη ‘Δημοσιογραφία του Δεκάρικου‘. Αλλά, φίλε Δημήτρη, δεν κρατιέμαι να μη σχολιάσω. Μήπως φταίει που έστειλες την επιστολή στις 5 Αυγούστου και τους χάλασες τα μεθεόρτια;
ΠΕΡΙ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΚΑΙ «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ»
Σε κάθε πόλη, και δη μικρής έκτασης, τα πρέποντα δημόσια κτίρια μπορούν να δηλώνουν την ιστορία, το χαρακτήρα, την ταυτότητά της αλλά και την μελλοντική της κατεύθυνση, τη θέση της απέναντι στο μέλλον. Στην Κόρινθο φαίνεται ότι δεν έχουμε διδαχθεί τίποτα από προσφάτως ανεγερθέντα δημόσια κτίρια με εμφανή αδυναμία να υπηρετήσουν είτε τον ως άνω σκοπό, είτε τη λειτουργική τους αποστολή.
Η εκκρεμότητα του Διοικητηρίου και του Πανεπιστημίου αποτελούν μοναδικές ευκαιρίες ανάδειξης κάποιων χαρακτηριστικών της Πόλης, ώστε να προβάλλεται μια κάποια ταυτότητα, ή και να αλλάξει δια παντός ο σύγχρονος ρους της, εάν και εφ’ όσον υπάρχει στοιχειώδης σχεδιασμός και συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και όλης της κοινωνίας, η οποία έχει καταθέσει κατά καιρούς σχετικές, ενδιαφέρουσες προτάσεις.
Εντυπωσιάστηκα, λοιπόν, όταν ΧΩΡΙΣ καμιά ουσιαστική προεργασία ή μελέτη των ανωτέρω κριτηρίων και καμία εξέταση των νέων δεδομένων (π.χ. νέος σιδηροδρομικός σταθμός), ενημερώθηκα κατά τη διάρκεια του Νομαρχιακού Συμβουλίου (Ν.Σ.) του Ιουλίου ότι «δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις» πέραν της τελείως αυθαίρετα και με προεκλογική ψυχολογία επιλεχθείσας θέσης για το Διοικητήριο στο στρατόπεδο της Ποσειδωνίας. Κατά τη διάρκεια του Ν.Σ., κατετέθησαν από τον γράφοντα τρεις εναλλακτικές προτάσεις:
1) Στέγαση του Διοικητηρίου και του Πανεπιστημίου στο χώρο του 6ου Σ.Π. και μετεγκατάσταση του 6ου Σ.Π. στο στρατόπεδο ΚΕΥΑ (είπα επί λέξει: «φανταστείτε την Κόρινθο χωρίς τη μάντρα του 6ου Σ.Π. και με δυο κόμβους, έναν στην Αγία Άννα και έναν στο νεκροταφείο»). Έτσι επιτυγχάνεται και η επιστροφή του Δημοτικού θεάτρου (που σήμερα στεγάζει το Πανεπιστήμιο) στην αρχικά προβλεπόμενη χρήση του και η λήξη του μόνιμου περί «υποδομών» εκβιασμού εκ μέρους του Παν/μίου Πελοποννήσου. Η χρηματοδότηση θα μπορούσε να γίνει με τα χρήματα που η Νομαρχία σκέφτεται και αποφάσισε να δανεισθεί, ενώ θα προέκυπταν και αξιοσημείωτες οικονομίες κλίμακας.
2) Ανταλλαγή του αρχικά αγορασθέντος για νεκροταφείο οικοπέδου του Δήμου Κορινθίων με το παραχωρούμενο στρατόπεδο Ποσειδωνίας (η ανέγερση της προγραμματιζόμενης από το Δήμο αθλητικής εγκατάστασης θα γινόταν στην Ποσειδωνία, και του Διοικητηρίου στο ανωτέρω οικόπεδο του Δήμου που βρίσκεται εγγύτατα στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό).
3) Το υπάρχον δημόσιο κτήμα που βρίσκεται δίπλα στον κόμβο της Αρχ. Κορίνθου.
Επίσης, ο κ. Χ. Βραχνός έθεσε ως εναλλακτική λύση την Περιφερειακή Αγορά Λεχαίου (ΠΑΛ).
Εάν δημιουργεί απορίες η σπουδή με την οποία προωθείται το όλο θέμα καθώς και το γεγονός ότι πρώτα προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για τη μελέτη του κτιρίου και μετά (χωρίς να υπάρχει ακόμη μελέτη) προσέφυγε η Νομαρχία σε διαδικασία δανειοληψίας ΚΑΙ για τη μελέτη ΚΑΙ για την κατασκευή του κτιρίου (τι αγωνία για δημιουργία αγκυλωτικών τετελεσμένων είναι αυτή?),
οι απαντήσεις-επιχειρήματα που επιστρατεύθηκαν για να καλύψουν τα λογικά κενά της όλης επιλογής και διαδικασίας μάλλον επιτείνουν τις απορίες και δικαιώνουν τον προβληματισμό. Συγκεκριμένα, ακούστηκε στο ΝΣ ή γράφτηκε στον τοπικό τύπο («ΠΡΩΙΝΗ», 30-31/07/2005) ότι:
· Η μεταφορά του 6ου ΣΠ σημαίνει ότι για κάποιο διάστημα «δε θα λειτουργεί το στρατόπεδο και έτσι θα βλαφτούν τα συμφέροντα των Κορινθίων» (σ.σ.: σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, για όσο χρόνο κατασκευάζεται το νέο διοικητήριο, η Νομαρχία θα είναι κλειστή?).
· «Ποιος σας είπε ότι η πρόσβαση στο 6ο Σ.Π. είναι καλύτερη απ’ ότι στην Ποσειδωνία;» (σ.σ. : !)
· «Η ΠΑ Λεχαίου είναι πολύ ακριβή, κοστίζει 2.5 δισεκ. Δρχ.» (σ.σ.: μα εδώ μιλάμε για 3 δις. Δρχ. δάνειο, τα 2, 5 δις για 100 στρέμματα γης και 10000 τ.μ. κτίρια της ΠΑΛ είναι πολλά ; !).
· «Δεν επιτρέπεται να φτιαχτούν τόσο μεγάλα κτίρια στην περιοχή της Αρχ. Κορίνθου» (σ.σ.: εκτός κι αν είναι άσχημα, θορυβώδη και δύσοσμα, οπότε επιτρέπονται!).
· Η ΠΑΛ είναι «στα Μαύρα Λιθάρια» (σ.σ.: ακριβώς εκεί!).
Πέραν αυτών, υπήρξε και θεωρητική θεμελίωση της ανάγκης για Διοικητήριο αφού θεωρείται ότι η ανέγερση του κτιρίου θα λύσει τα προβλήματα διαφάνειας της Δημόσιας Διοίκησης, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων ενώ η έλλειψη κτιρίου υπονομεύει την ανάπτυξη του Νομού.
Το ζήτημα ετέθη και αλλιώς: «Ποιος Δήμαρχος μας ρώτησε πού θα φτιάξει το Δημαρχείο? » ….
Εάν τα ανωτέρω επιχειρήματα απέχουν ελάχιστα της διυλίσεως του κώνωπος, έπρεπε συνειρμικά να καταποθεί και η κάμηλος : απόλυτη σιωπή και «άγνοια» για την πρόταση ανταλλαγής οικοπέδων με το Δήμο Κορινθίων! Καμία νύξη για το ότι το συνολικό κόστος του Διοικητηρίου αυξάνεται υπέρογκα αφού η εύρυθμη λειτουργία του προϋποθέτει την εφαρμογή της επέκτασης του σχεδίου πόλεως, κατασκευή δρόμων πάνω από αρχαιολογικά ευρήματα κλπ, ενώ δεν γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί, αφού ο χώρος στην Ποσειδωνία αρκεί, πρέπει να δεσμευθούν με τη χωροταξική μελέτη και άλλοι πέριξ χώροι. Ποιους ακριβώς επιθυμούμε ως γείτονες του νέου Διοικητηρίου?
Και μια λέξη περί «συμφερόντων των Κορινθίων»: εάν τα 2 εκατ. ευρώ (το πολύ) το χρόνο που καρπούται η πόλη από τη λειτουργία του 6ου Σ.Π. αξίζουν τόσης προσοχής και κουβέντας, τότε τα 10 εκατ. ευρώ (τουλάχιστον) το χρόνο που η πόλη χάνει από την έλλειψη 400 και πλέον υπαλλήλων του Ε.Σ.Υ. (μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους υπό όρους οικονομίας της υγείας) καθώς επίσης και τα 100 εκατ. ευρώ που η Κορινθία χάνει από την απώλεια «φοιτητικού» εισοδήματος (μη συμπεριλαμβανομένου του κοινωνικού κόστους) πόση συζήτηση και κινητοποίηση αξίζουν? Η σιωπή που συναντούν οι επί χρόνια επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις του γράφοντος περί Νοσοκομείου και περί Τριτοβάθμιας -πάσης μορφής- εκπαίδευσης πρέπει, ή όχι, να εκλαμβάνονται πλέον ως πλημμελής προάσπιση των «συμφερόντων των Κορινθίων» κατά τον επιεικέστερο χαρακτηρισμό? Ή υφίσταται επιλεκτική σύγχυση «αρμοδιοτήτων»?
Το ζήτημα δεν μπορεί να ξεπεραστεί τόσο εύκολα και να σημαδεύει για πάντα την Κόρινθο και την Κορινθία, μόνο και μόνο επειδή κάποιοι δηλώνουν αδυναμία ελάχιστης συνεννόησης και κατάρτισης στοιχειώδους σχεδιασμού.
Δρ Δημήτρης Β. Νικολάου
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Για την κωλοτουμπα του δημαρχου που άλλα δήλωνε πριν από 2 χρόνια και άλλα δηλώνει τώρα, δεν θα πεις τίποτα;
Τίποτε άλλο, εκτός του ότι ήταν κωλοτούμπα ολκής!! (και δεν είναι η μόνη).
Για ποια μεθεορτια μιλας?
Είσαι και αδιάβαστος! Θα σου βάλω λοιπόν quiz. Τι έγινε άραγε σημαντικό για τη χώρα μας, κάποια 4η του Αυγούστου;
1) Για να μεθεορτάσεις πρέπει πρώτα να γιορτάσεις… Εδώ γύρω δεν γνωρίζουμε ποιά χώματα πατάμε ή το γνωρίζουμε και τα τσαλαπατάμε… Σιγά μη θυμηθούνε την 4η… Και σιγά μη θελήσουν να διορθώσουν λάθη…
2) Κωλοτούμπας το ανάγνωσμα:
Το 2004 το Νομαρχιακό Συμβούλιο (ΝΣ) αποφάσισε ομόφωνα την προκήρυξη “διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού” για το κτίριο του Διοικητηρίου (χωρίς να μνημονεύεται η θέση).
Εναν χρόνο μετά (τον Αύγουστο του 2005) ξεχάσαμε τον “διεθνή διαγωνισμό” και -κατά πλειοψηφία- το Ν.Σ. αποφάσισε τη λήψη δανείου για την μελέτη και κατασκευή (κάποιοι ήξεραν ΑΚΡΙΒΩΣ τι θα φτιάξουν!) Διοικητηρίου στην Ποσειδωνία με σύνθημα “δεν υπάρχει άλλη θέση”. Οταν προτάθηκαν όχι μια, όχι δύο, αλλά τέσσερις εναλλακτικές … ούτε άκουσαν, ούτε σκέφτηκαν. Καμία εξήγηση για την τύχη του “διεθνούς διαγωνισμού” και τη μη υλοποίηση της απόφασης του ΝΣ.
Στη διαδρομή αυτή, η Νομαρχία (της ΝΔ) έκανε προκήρυξη με τον (παλιό) νόμο του ΠΑΣΟΚ και η μειοψηφία στο ΝΣ (του ΠΑΣΟΚ) ζητούσε να γίνει προκήρυξη με το νέο Νόμο Σουφλιά (της ΝΔ) !!! ;;; (τρια θαυμαστικά και τρια ερωτηματικά, αλλά λίγα μου φαίνονται…)
Και ενώ είχε φτιαχτεί επιτροπή για να βρει το πιο συμφέρον δάνειο, τον Φεβρουάριο του 2007 μας προκύπτει ΣΔΙΤ (Σύμβαση Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) μέσω εφημερίδων (!) και χωρίς να κάνει κανείς τον κόπο να εξηγήσει που πήγαν οι προηγούμενες αποφάσεις του Ν.Σ.
Το επιχείρημα τώρα άλλαξε: “μη μιλάτε, να μην καθυστερήσουμε και να μη χάσουμε τα χρήματα” (λες και τη ΣΔΙΤ δεν την πληρώνουμε εμείς ή λες και το δάνειο θα το ξεπλήρωναν από την τσέπη τους…)
Σημείωση1: με ΣΔΙΤ το κτίριο θα κοστίσει σχεδόν τα διπλά χρήματα!
Σημείωση2: αν τα τρια χρόνια (από το 2004 μέχρι το 2007) δεν ήταν καθυστέρηση, τι ήταν; “Λεπτοί χειρισμοί”;
Ετσι παίρνει σάρκα και οστά η φράση “για να είμαστε αποτελεσματικοί” ( ! ; ).
Δρ Δημήτρης Β. Νικολάου
einai ntropi kai kseftila gia tin poiotita ton atomon poy eklexthisan na antiprosopeyoyn toys korinthioys to gegonos oti o “arxitektonikos diagonismos” egkataleipthike gia na dothei antiparoxi giati peri aytoy prokeitai stin oysia. se mia poli kai perioxi me midamini arxitektoniki kai politistiki koultoura kai neotero parelthon ( kai as moy tsoyzei o xaraktirismos),xanetai i teleytaia isos eykairia na apoktisei i perioxi oxi apla ena arxitektonima toposimo gia tis epomenes dekaeties, alla kyrios “poiotita” ston astiko kai dimosio bio tis.
ithela prosopika na analabo sti fasi tis diplomatikis moy ergasias os thema to dioikitirio. Eixa oli tin xara kai tin kali thelisi na asxolitho me ena thema toy topoy moy, alla exo idi apogoiteytei me tin katastasi kai toys syntopites moy toso poly poy mallon to paratao protou kan arxiso
pio poly me stenaxorei i apatheia poy diakatexei toys pantes , mia apatheia poy to idio to systima me toso agapi kai parotrynsi anaparagei!
Έχετε δίκιο, δίκιο και δίκιο αγαπητέ μου φοιτητή και κορίνθιε!
Όλα καλά αγαπητέ μου αλλά μήπως εδώ ταιριάζει περισσότερο η λαϊκή παροιμία ”δυο γάϊδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα”.
Ωραία ο δήμος Κορινθίων λογαριάζει για το χώρο του Στρατοπέδου, αλλά θέλω να υπενθιμίσω μία μικρή λεπτομέρεια.
Το στρατόπεδο δεν ανήκει ούτε στο Δήμο ούτε και στη Νομαρχία και η αποστολή του στα πλαίσια του στρατού ξηράς είναι σημαντική(το μεγαλύτερο κέντρο πεζικού στη χώρα).
Πως προεξοφλείται και θεωρείται δεδομένο ότι θα σας παραχωρηθεί αυτός ο χώρος.
Εξάλου η μέχρι σήμερα προσπάθειες του δήμου είναι αποτυχημένες(γνωρίζει ο κόσμος ότι κατ’επανάληψη έχουν ζητηθεί τμήματα του στρατοπέδου για τα οποία, φυσικά , το ΥΕΘΑ απάντησε αρνητικά;)
Ε, όχι και ξένος αχυρώνας η Κόρινθος για τους Κορίνθιους!!!
Κατά τα άλλα κανείς δεν προεξοφλεί τίποτα. Μπορεί όμως να διεκδικήσει!