Ο Κορινθιακός στο Μεταίχμιο
Πριν λίγες μέρες, στις 26 Ιουνίου, η Greenpeace έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεσή της για τον Κορινθιακό κόλπο. Μια έκθεση τεκμηριωμένη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τον κ. Αντωνακάκη του εργαστηρίου ιχθυολογίας του ΑΠΘ, τον αναπληρωτή καθηγητή επίσης του ΑΠΘ κ. Στεργίου, τον ερευνητή κ. Θ. Τσίκληρα, το μέλος της ομάδας εργασίας κ. Χ. Αποστολίδη, τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γ. Παπαθεοδώρου, την ερευνήτρια του Ελληνικού Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών κα Μ. Σαλωμίδη, τον κ. Γ. Παλαμάρη της Περιβαλλοντικής Κίνησης Κορινθίας και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος».
Ποιο είναι το συμπέρασμα της μελέτης; ότι η υπεραλίευση και η ρύπανση από τις βιομηχανίες, απειλούν ευθέως το οικοσύστημα. Όπως κάθε σοβαρή μελέτη, συνοδεύεται από προτάσεις για την προστασία του κόλπου. Αξίζει τον κόπο να τη διαβάσετε.
Η μελέτη αυτή έρχεται σε συνέχεια των διαρκών μελετών του ΠΑΚΟΕ που στην τελευταία τους έκδοση χαρακτηρίζουν ως ακατάλληλες, όλες τις παραλίες της Κορίνθου. Οι τιμές παρακάτω είναι από τη σχετική έρευνα του ΠΑΚΟΕ και αναφέρονται σε κολοβακτηρίδια ανά 100ml νερού. Με ανώτατο όριο το 100, οι παραλίες μας έχουν:
45. ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑ 165
46. ΚΟΡΙΝΘΟΣ 500μ ΠΡΟΣ ΠΑΤΡΑ 185
47. ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΕΙΟ ΠΡΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙ 200
Δεν μπορώ να ελέγξω την ορθότητα των τιμών. Δυσκολεύομαι όμως να κατανοήσω το κίνητρο του ΠΑΚΟΕ να χαρακτηρίσει τις παραλίες μας βρώμικες χωρίς να είναι. Γι αυτό, αδυνατώ να καταλάβω γιατί ο δήμαρχος έσπευσε να δηλώσει ότι θα … μηνύσει το ΠΑΚΟΕ!
Θα προτιμούσα να ηγηθεί μιας εκστρατείας σωτηρίας του κορινθιακού, από κοινού με άλλους θεσμικούς παράγοντες. Γιατί το ότι ο Κορινθιακός απειλείται και βρίσκεται στο ‘παρά πέντε’, είναι πλέον γεγονός αδιαμφισβήτητο.
Mike, πώς συμβαίνει ορισμένα σχόλιά σου, όπως αυτό, να ήθεθα να το ‘χα γράψει εγώ. Αυτό ακριβώς σκεφτόμουνα νωρίτερα, ενώ κολυμπούσα στα Καλάμια , παρακαλώ. Να ‘σαι καλά.
Αγαπητέ crikous,
αφού σε γλιτώνω από τον κόπο, … μάλλον κάτι μου χρωστάς 😀
Κι αν κάποια στιγμή παραλείψω να γράψω αυτό που σκέφτεσαι, please, γράψτο εσύ. Τα γραπτά σου, όπως και οποιουδήποτε άλλου (αρκεί να βρίσκονται εντός του πνεύματος του ιστολογίου) θα αναρτηθούν, είτε συμφωνώ είτε όχι.
Πολύ καλή και ενδιαφέρουσα η έκθεση της greenpeace που επισυνάπτεις. Είδα στην τηλεόραση και για το πράσινο καράβι που βρίσκεται στο λιμάνι, μάλλον πρόλαβα να ακούσω λίγα πράγματα γιατί βρισκόμουν έξω, όχι με την καλύτερη ακουστική.
Πολύ λόγο έχουμε κάνει για τα καλάμια φέτος λες και είναι η μοναδική παραλία της Κορίνθου. Κάτι λοιπόν η “γκρίνια” η δικιά μας, κάτι ο ΠΑΚΟΕ, κάτι η Greenpeace βγήκε το πόρισμα από τον απλό πολίτη ότι τα καλάμια δεν πληρούν τις προδιαγραφές για κολύμπι. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικότεροι σε αυτά που γράφουμε για να μην εξάγουμε λάθος συμπεράσματα τα οποία και εκμεταλεύονται όμορες περιοχές για τη τουριστική τους προβολή σε βάρος της δικής μας παραλίας.
Παρεπιπτόντως μου κάνει εντύπωση που ο ΠΑΚΟΕ αναφέρεται μόνο στη περιοχή της Κορίνθου και όχι στο Λουτράκι που κ’ αυτό από τον κορινθιακό κόλπο βρέχεται.
Στην προσπάθειά μου να φανώ χρήσιμη καιεποικοδομητική – να ανοίξει ενδεχομένως μια συζητηση – ανέβασα ένα μικρό ποστακι με τη διεύθυνσή σας στο μπλογκ μου. Τίτλος του, Ελλαδα δεν ειναι μονον η Αθήνα.. Ελπίζω σε μια ανταπόκριση, αν και δεν τη βλέπω. Γιατί όμως, από τη στιγμή που υπάρχει ενδιαφέρον για άλλα κομματια μου ;
Καλή συνέχεια
Ρίτσα Μασούρα
nkid,
ο ΠΑΚΟΕ δεν αναφέρεται μόνο στα καλάμια αλλά και στη νομαρχία και στην ποσειδωνία. Τώρα, γιατί δεν μελέτησε και άλλες ακτές, όπως πχ αυτές του Λουτρακίου; Δεν ξέρω και δεν είμαι απολογητής του ΠΑΚΟΕ. Αν κάποιος ξέρει, ας μας διαφωτίσει, δεν θα υποτιμήσουμε την προσφορά του. Αλλά ο ΠΑΚΟΕ παρότι έχει κάνει δεκάδες μελέτες σε όλη την Ελλάδα, δεν μπορεί να είναι ‘πανταχού παρών’. Η σχετική έρευνά του έχει να κάνει με τον νότιο Ευβοϊκό, τον αργοσαρωνικό και τον κορινθιακό.
Αν όμορες περιοχές εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες μας, είναι αυτός άραγε λόγος να μη μιλάμε γι αυτές, ή μήπως πρέπει αντίθετα να μιλήσουμε δυνατά και σθεναρά ώστε να εξασφαλίσουμε τη διόρθωσή τους; Τον όποιο ανταγωνισμό θα τον ανταπεξέλθουμε με όρους σιωπής ή με όρους διαφάνειας;
@ Ρίτς
το ενδιαφέρον μας για τα κομάτια σας είναι αμείωτο και νιώθουμε χαρά να σας διαβάζουμε. Αλλά οι θεματικές συζητήσεις δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο ιστολόγιο, πρέπει να γίνονται στο ιστολόγιο αναφοράς. Σας ευχαριστούμε όμως θερμά για την αναδημοσίευση η οποία δεν διέλαθε της προσοχής μας.
Απλά μου κάνει εντύπωσει πως ξαφνικά ανακαλύψαμε το ΠΑΚΟΕ και όχι π.χ. τις υγειονομικές υπηρεσίες του ΠΕΧΩΔΕ που έχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Δεν ξέρω, εγώ τουλάχιστων, τι να προτοπιστέψω αλλά έχω την εντύπωση πως πρέπει μα έχουμε υπομονή και σύνεση. Παίζονται μεγάλα συμφέροντα πίσω από τις διάφορες μετρήσεις ενώ εμάς μας ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο η σωτηρία του κορινθιακού κόλπου.
nkid,
δεν έχασε κανένας την υπομονή του, ούτε τη σύνεσή του. Εσείς ο ίδιος παραδέχεστε ότι δεν ξέρετε τι να πρωτοπιστέψετε. Κανείς δεν ανακάλυψε ξαφνικά το ΠΑΚΟΕ το οποίο έχει 30 χρόνια ζωής και έκανε τις πρώτες μετρήσεις του στον Κορινθιακό το 1984! Έκτοτε κάνει συνέχεια μετρήσεις. Αλλά όσο έβγαζε τη θάλασσα καθαρή, είναι φυσικό πως δεν γινόταν είδηση. Εν πάσει περιπτώσει, το ξαναλέω, δεν με αφορά το ΠΑΚΟΕ. Ο κορινθιακός με αφορά. Αν νομίζετε ότι παίζονται μεγάλα συμφέροντα (μεγαλύτερα δηλαδή από τη δημόσια υγεία), τότε εσείς, ή κάποιος άλλος οφείλει να τα κατονομάσει. Πριν από 30 χρόνια είχαμε στη χώρα την κουλτούρα του τύπου “για όλα φταίνε οι αμερικάνοι”, ας γίνουμε κάποτε πιό ειλικρινείς, ας παραδεχτούμε κάποιες αδυναμίες μας, γιατί αν δεν τις παραδεχόμαστε δεν υπάρχει και περίπτωση να τις διορθώσουμε.
Σέβομαι και εκτιμώ τις απόψεις σας και τη συμμετοχή σας γι αυτό σας ρωτώ: μήπως θα έπρεπε ο ίδιος ο δήμος, κάθε χρόνο, πριν την έναρξη της θερινής περιόδου (ενδεχομένως και κατά τη διάρκειά της) να προέβαινε με δική του πρωτοβουλία στον έλεγχο των παραλιών μας, ίσως με τη βοήθεια του γενικού χημείου του κράτους;
Άσχετο, αλλά αν λαμβάνονταν αντίστοιχα προληπτικά μέτρα προστασίας και ελέγχου στην Πάρνηθα, τώρα δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα.
θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάτι πολύ απλό.
Αρμόδιο για τον έλεγχο των ακτών είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ που έχει όμως αναθέσει σε ΙΔΙΩΤΙΚΗ εταιρεία τις μετρήσεις. Ο πολύς κ. Παυλόπουλος με εγκύκλιο του ζητά από τις Ν.Α αυτοδιοικήσεις να ελέγχουν την ορθότητα των μετρήσεων !!!!!!
Βέβαια αυτό δεν έγινε προς το παρόν.Και γιατί να γίνει άλλωστε;
Η Ν.Α Κορίνθίας έκανε δειγματοληψίες και βρήκε τις ακτές κατάλληλες για κολύμπι από καιρό.
Μόνο που ούτε ο Δήμος ούτε η Νομαρχία ενδιαφέρθηκαν να τις ανακοινώσουν στους πολίτες.
Το έκανε η Νομαρχία εκ των υστέρων και καταιδρωμένη αφού έγινε τόσος ντόρος.
Ο Δήμος από την πλευρά του μπορεί -αν τόσο συμμερίζεται την αγωνία των πολιτών- να ζητήσει να γίνουν
δειγματοληψίες αντί να φωνασκεί και να απειλεί με μηνύσεις.
Και αλήθεια γιατί δεν μήνυσε την εφημερίδα που δημοσίευσε τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ χωρίς διασταύρωση στοιχείων 3 μήνες τώρα;
Γιατί δεν φρόντισε ο ίδιος να διαστευρώσει τα στοιχεία;
Μάλλον την κολοκυθιά παίζουμε……
Την υπομονή τους και τη σύνεσή τους την έχασαν αυτοί που βρίσκονται στις διοικητικές καρέκλες του Δήμου Κορινθίων. Αυτούς εννοώ και αυτούς κατηγορώ για το γενικότερο κακό πολλών καταστάσεων που συμβαίνουν στο δήμο μας. Αυτοί έχασαν το μέτρο τους και απείλουν με μηνύσεις τον ΠΑΚΟΕ. Όλοι εμείς πρέπει απλά να ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ και να ΞΑΝΑΦΩΝΑΖΟΥΜΕ όχι μόνο για τον κορινθιακό κόλπο αλλά και για πολλά άλλα.
Και να μη ξεχνάμε οτί παραλία δεν είναι μόνο τα καλάμια, που καλώς ή κακώς κάποιοι επιχειρηματίες δεν έχουν αισθητική. Όλοι αυτοί μαζί με τους υπόλοιπους επιχειρηματίες άλλων περιοχών αποτελούν τα μεγάλα συμφέροντα που οι δημοτικές αρχές εξυπηρετούν για να μη χρησιμοποιήσω πιο βαριά έκφαραση.
Για καλύτερη ενημέρωση όλων, τα παρακάτω είναι τα κριτήρια απονομής γαλάζιας σημαίας από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε μιά ακτή. Έτσι, κάθε πολίτης θα μπορεί να κρίνει καλύτερα μόνος του, στόχος που αποτελεί εμμονή αυτού του ιστολογίου.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ “ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΣΗΜΑΙΑΣ”
Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση
* Πληροφορίες για το παράκτιο οικοσύστημα και το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον στον παράκτιο χώρο.
* Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης.
* Πληροφορίες για το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες»
στον Πίνακα Ανακοινώσεων της ακτής.
* Έντυπες πληροφορίες και αναρτημένες οδηγίες συμπεριφοράς
για την ακτή.
* Δραστηριότητες που να προβάλουν ενεργά τη προστασία
του φυσικού περιβάλλοντος της ακτής.
Ποιότητα νερών κολύμβησης
* Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που να επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικές μετρήσεις
* Μη απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων στην ακτή
* Επεξεργασία αστικών λυμάτων, όπως απαιτεί η Κοινοτική Οδηγία
Περιβαλλοντική Διαχείριση
* Σχέδιο χρήσης γης και περιβαλλοντική διαχείριση
* Περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κλπ.
* Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα
* Διευκολύνσεις για ανακυκλώσιμα υλικά
* Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης
* Απαγόρευση της οδήγησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή
* Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης
* Επιτήρηση κατοικίδιων ζώων στην ακτή
* Συντήρηση κτιρίων και εξοπλισμού στην ακτή
Ασφάλεια, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες,
υπηρεσίες και εγκαταστάσεις
* Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες – ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο – σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες
* Σχέδια για την αντιμετώπιση κάποιου ατυχήματος ρύπανσης, με άμεση ενημέρωση του κοινού
* Ασφαλής δίοδος στην ακτή και φροντίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες
Το ΥΠΕΧΩΔΕ στην τελευταία έκθεσή του την οποία μπορείτε να κατεβάσετε με το παρακάτω link,
http://iason.minenv.gr/Ek8esi%20Poiotitas%20Neron.pdf
και η οποία βέβαια αναφέρεται στο 2006, βρίσκει ότι από 1965 σημεία δειγματοληψίας σε όλη την επικράτεια (για τα κολοβακτηρίδια), μόνο 1 βρέθηκε ακατάλληλο. Μ’ αρέσει η ιδέα ότι ζω σ’ ένα οικολογικό παράδεισο, αλλά είναι αλήθεια; Σημειωτέον ότι σε 9 σημεία δειγματοληψίας στους Αγίους Θεοδώρους (όπου υπενθυμίζω εδρεύει η Motor Oil) όλα βρέθηκαν ΟΚ.