MyStigma

ΗλεκτροΜαγνητικά Πεδία: Περιδεείς και Ανενημέρωτοι

Μόλις πριν λίγες εβδομάδες, στις 12 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Ευρωβαρόμετρου, έδωσε στη δημοσιότητα μια μελέτη της γύρω από τις απόψεις των πολιτών των κρατών-μελών για τα Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία (ElectroMagnetic Fields, EMF’s).
Η έρευνα καταγράφει βεβαίως και τις απόψεις των συμπατριωτών μας, για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Από την ανάγνωσή της συνάγονται αρκετά συμπεράσματα:

• Ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των συμπατριωτών μας καταφέρνει να κατονομάσει τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τα κινητά τηλέφωνα ως πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ένα 52% αποτυγχάνει να κατονομάσει ως τέτοιες τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.
• Το 86% θεωρεί δυνητικά βλαπτικά τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (ευρωπαϊκή πρωτιά), ενώ στη Σουηδία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 27%, στη Φινλανδία 28% και στη Δανία 30%.
• Οι έλληνες σε ποσοστό 87% θεωρούν πως η πληροφόρησή τους για τους πιθανούς κινδύνους από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία δεν είναι καθόλου ικανοποιητική (επίσης ευρωπαϊκή πρωτιά).
• Οι προτιμώμενες οδοί πληροφόρησης είναι –μακράν- η τηλεόραση και ακολουθούν οι εφημερίδες, το ραδιόφωνο, οι κρατικές ανακοινώσεις και το διαδίκτυο.
• Άλλη μια ελληνική πρωτιά με 87% καταγράφεται με αρνητική απάντηση στην ερώτηση αν θεωρούμε ότι το κράτος κάνει ό,τι πρέπει και μπορεί για να μας προστατεύσει από τους πιθανούς κινδύνους.
• Αυτοί που δηλώνουν ανενημέρωτοι, φοβούνται περισσότερο.
• Μόλις 19% πιστεύουν ότι τα πιθανά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν σε τοπικό επίπεδο και 5% σε περιφερειακό. Το 35% πιστεύει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν σε εθνικό επίπεδο, το 17% σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το 20% σε παγκόσμιο.

Τι να πρωτοσχολιάσω; Ότι περισσότεροι από τους μισούς δεν γνωρίζουν πως ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εκπέμπεται από ΟΛΕΣ τις ηλεκτρικές συσκευές; Ότι χωρίς να έχουμε γνώση και ενημέρωση, έχουμε στην πραγματικότητα ήδη αποφανθεί για τις συνέπειές της; Ότι η τηλεόραση μας ενημερώνει για τις ‘ευεργετικές’ συνέπειες της φραπελιάς (βλέπε σχολές ‘Δρούζα’) ή για τις πύλες του ανεξήγητου (βλέπε σχολές ‘Χαρδαβέλα’) αλλά όχι για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία; Ότι για τον τοπικό πυλώνα υψηλής τάσης πιστεύουμε πως θα πρέπει να μεριμνήσει το κράτος ή η ΕΕ ή ακόμα και ο ΟΗΕ, αλλά όχι η τοπική κοινότητα; Ότι ο έλληνας, ανενημέρωτος και περιδεής, περιμένει να τον ενημερώσουν αλλά δεν αναζητά ο ίδιος την πληροφόρηση; Ότι η μόνη του δράση είναι το ζάπινγκ και ο λόγος του είναι μονότονα και επαναλαμβανόμενα καταγγελτικός του κράτους και της παγκοσμιοποίησης;

Εγώ νομίζω πως πάνω απ’ όλα, μας λείπει η εναισθησία: αγνοούμε επικίνδυνα την άγνοιά μας!

5 responses to “ΗλεκτροΜαγνητικά Πεδία: Περιδεείς και Ανενημέρωτοι”

  1. regina b. says:

    Καλημέρα. Αγνοούμε την αγνοιά μας ..Νομίζω πολύ έξυπνα διατυπωμένο και πολύ σουρρεαλιστικό αν κάτσεις και το σκεφτείς.

    Η ενημέρωση όμως για αυτά υπάρχει από κάπου και υπάρχει περίπτωση (και ευκολα εννοείται το γιατί) να υπάρξει ποτέ σωστή ενημέρωση από το κράτος;;; Και ναι εγώ επιμένω στο κράτος. Τι εννοείς οταν λες πως δεν αναζητούμε οι ίδιοι την πληροφόρηση; Είναι δυνατόν αυτό να ισχύει το ίδιο για όλους και για παντού; Αν ήταν να ανοίγαμε μόνοι μας πάντα τα μάτια μας, θα είχαμε γίνει τωρα όλοι ”γουρλομάτηδες”.
    Σε μερικά πράγματα, όπως και να το κάνουμε,οφείλει το κράτος να ανοίγει τα μάτια του πολίτη (βέβαι αυτό είναι ψιλές έννοιες αν κάτσουμε και το κοσκινισουμε).

  2. eberd says:

    Νομίζω ότι αυτό που είπε ο mike και σχολίασε η regina ότι αγνοούμε επικίνδυνα την άγνοια μας έχει πολλές προεκτάσεις.

    Αυτό που έγω θέλω να σημειώσω είναι πως για μένα η ευθύνη για ενημέρωση είναι απολειστικά ευθύνη του καθενός μας. Η ενημέρωση δεν είναι παθητική διαδικασία να περιμένεις κάποιον να σου πει τι γίνεται γύρω σου. Αντίθετα είναι μια εξόχως ενεργητική διαδικασία ώστε να βρεις πολλές πηγές να αξιολογήσεις τις πιο αξιόπιστες να αναθεωρήσεις και στην πορεία μερικές από τις απόψεις σου κοκ. ¨ετσι λοιπόν το κράτος έχει την δική του ευθύνη αλλά το σημαντικότερο μέρος βαρύνει τον καθένα από εμάς.

    Όσο για τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες δεν νομίζω ότι έχει βρεθεί χωρίς αμφιβολία σε πιο βαθμό επιρεάζουν τον άνθρωπο οι διάφορες συσκευές. Αλλά όμως νομίζω επίσης ότι όλα τα προβλήματα που η τεχνολογία δημιουργεί (εκτός βέβαια από αυτά που λύνει) θα λυθούν με περισσότερη τεχνολογία και με περισσότερη γνώση.

  3. Anonymous says:

    καλησπερα, επισκεπτομενος προ ολιγων ημερων την Αρχαια Κορινθο για καποια επαγγελματικη συναντηση, και συγκεκριμενα στο Β.δυτικο μερος της πολης, αντικρυσα πανω στη ταρατσα ενος σπιτιου ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ. Ρωτησα τον συνεργατη μου ο οποιος γνωριζει την περιοχη,τι ακριβως συμβαινει με τον ιδιοκτητη του σπιτιου,αν εχει αδεια εκπομπης κλπ. Η απαντηση ηταν ηεξης οτι γνωριζει τις συνεπειες απο την ακτινοβολια για την υγεια των γειτονων, αλλα αν δεν το εκανε αυτος θα το εκανε καποιος αλλος. Στη συνεχεια μαθαμε οτι 2 γειτονες ειναιΣΟΒΑΡΑ ΑΡΡΩΣΤΟΙ απο την ακτινοβολια στην οποια ειναι εκτεθιμενοι. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1) Τι κανει ο ΔΗΜΟΣ? 2)Τι προβλεπει το συμβολαιο με την ΔΕΗ για συνδεση με οικιακο ρευμα, μπορει ο καθενας ιδιωτης να “πουλαει ενεργεια”με σκοπο το κερδος?3)Συλλογοι δεν υπαρχουν να καταγγειλουν το γεγονος αυτο?4)αφου σιγουρα εισπρατει χρηματα τα δηλωνει στην εφορια?5)εχει κανει εναρξη επιτηδευματος στην εφορια ωστε να εκδιδει τιμολογια παροχης υπηρεσιων)?6)ειναι γραμμενος στοΤΕΒΕ? 7)Ποια υπηρεσια του κρατους ειναι υπευθηνη να για τον ελεγχο των ερωτηματων αυτων?

  4. Mike says:

    Ανώνυμε,
    το σχόλιό σου με προβλημάτισε αν θα έπρεπε να αναρτηθεί. Κι αυτό γιατί αναφέρει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και ενσπείρει φόβο. Πχ εσύ πού το ξέρεις ότι η αρρώστια των γειτόνων (αν δεχτούμε ότι υπάρχουν βαριά άρρωστοι γείτονες) συσχετίζεται με την παρουσία κεραιών; Μόνο όπου υπάρχουν κεραίες αρρωσταίνουν οι άνθρωποι; Αν ήταν έτσι, όλοι οι υπάλληλοι του ΟΤΕ ανά την Ελλάδα (στις ταράτσες των καταστημάτων του υπάρχουν κεραίες) θα ήταν άρρωστοι.
    Αλήθεια, πώς επιβιώνει αυτός που φιλοξενεί την κεραία και την πληρώνουν μόνο οι γείτονες;
    Ενημερωθείτε λίγο περισσότερο για να διαχειρίζεστε και καλύτερα τους φόβους σας.

  5. Anonymous says:

    ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟ, ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ. ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΡΩΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΓΕΙΤΟΝΑ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΑΥΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΥΚΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ, ΟΠΟΥ ΜΕΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ. ΑΥΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕΙΣ , ΡΩΤΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΙΔΙΚΟ.


Show Buttons
Hide Buttons