MyStigma

“Έξυπνες Κάρτες” από τον ΟΠΑΔ

                                                                                                                    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ 

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 

(Ο.Π.Α.Δ.)          (Ν.Π.Δ.Δ.)

 Αθήνα, 17.09.2012  

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου με αφορμή την έναρξη πιλοτικού του προγράμματος έξυπνων καρτών στο νομό Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση:

«Παρουσίαση πιλοτικού προγράμματος χορήγησης έξυπνων καρτών στους ασφαλισμένους ΤΥΔΚΥ νομού Κορινθίας και καρταναγνωστών σε όλους του παρόχους υπηρεσιών υγείας»

 την Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00, στο Δημοτικό θέατρο Κορίνθου (κτίριο Πανεπιστημίου).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν :

Χάρης Θεοχάρης, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων

Βλάσης Σφυρόερας, Διευθύνων Σύμβουλος Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.

Μιχάλης Κούτρας, Πρόεδρος Ο.Π.Α.Δ.

Αναστασία Μπάρτζη, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορινθίας

Σωτήρης Δαμασκηνός, Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, επέλεξε τους ασφαλισμένους του Τομέα Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) Ν. Κορινθίας για να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης έξυπνων καρτών.

Οι έξυπνες κάρτες εφαρμόζονται σήμερα σε πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου με σκοπό να βελτιώσουν την ασφάλεια, την πιστότητα και την ταχύτητα στη διακίνηση ιατρικών πληροφοριών και πληροφοριών κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και να περιστείλουν τη σπατάλη και την απάτη. Ο Οργανισμός μας μελέτησε και αξιοποίησε την εμπειρία της χρήσης παρόμοιων καρτών σε μια σειρά από χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Η.Π.Α. κλπ.

Ο κάθε ασφαλισμένος θα παραλάβει μία ατομική έξυπνη κάρτα, η οποία προσδοκούμε να αντικαταστήσει μελλοντικά το ασφαλιστικό βιβλιάριο.

Η κάρτα αυτή δεν καταργεί στην παρούσα φάση το ασφαλιστικό βιβλιάριο. Είναι όμως υποχρεωτική η χρήση και των δύο (κάρτα και βιβλιάριο), όταν προσέρχεται ο ασφαλισμένος σε όλα τα σημεία παροχής υπηρεσιών υγείας του Ν. Κορινθίας (ιατρεία, φαρμακεία, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, αγροτικά ιατρεία κλπ) και στα γραφεία του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ.

Εντός της κάρτας περιέχονται στοιχεία της ταυτότητας του ασφαλισμένου, ασφαλιστικά στοιχεία (Αριθμός Μητρώου, ΑΜΚΑ), τα στοιχεία της κατοικίας και της εργασίας του. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα και μόνο με τη συναίνεσή του ασφαλισμένου, να συμπεριληφθούν η ομάδα αίματος, η πιθανή έλλειψη του ενζύμου G6PD, αλλεργίες σε φάρμακα, τηλέφωνα σε περίπτωση ανάγκης, πληροφορίες δηλαδή που μπορούν να σώσουν ζωές σε μια κρίσιμη στιγμή.

Με τη χρήση των έξυπνων καρτών, ο Οργανισμός προσβλέπει στην αυτοματοποίηση και τον έλεγχο της ασφαλιστικής ικανότητας, ώστε να μη χρειάζεται η ετήσια θεώρηση της κάρτας όπως συμβαίνει με το βιβλιάριο.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την χρήση της έξυπνης κάρτας, ασφαλισμένοι και πάροχοι υπηρεσιών υγείας μπορούν να καλούν τον αριθμό τηλεφωνικής υποστήριξης 11131 (χωρίς χρέωση), να επισκέπτονται τη σχετική ιστοσελίδα του Οργανισμού μας (ecards.opad.gr) ή τα γραφεία μας στο Ν. Κορινθίας (Αγ. Νικολάου 29, Κόρινθος, τηλ. 27410-23751).

Με αυτό τον τρόπο οι ασφαλισμένοι και οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας του νομού, γίνονται συμμέτοχοι σε ένα σημαντικό βήμα προόδου προς το Αύριο της Κοινωνικής Ασφάλισης στον τόπο μας.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του ΟΠΑΔ

Μιχάλης Κούτρας

One response to ““Έξυπνες Κάρτες” από τον ΟΠΑΔ”

  1. Εμμ. Πολυζόπουλος says:

    Δίχως να γνωρίζω τον τελικό στόχο και την τελική μορφή του εγχειρήματος, αναγνωρίζοντας ότι θα αποτελέσει βασικό βήμα στην απλοποίηση της γραφειοκρατίας, εντούτοις θεωρώ επιβεβλημένο να αποτελέσει η Ηλεκτρονική Κάρτα ένα ουσιαστικό εργαλείο πλήρους αποτύπωσης της κατάστασης Υγείας του ασφαλισμένου και όχι μόνο των ασφαλιστικών του στοιχείων.
    Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί αν και εφόσον η Κάρτα αποτελέσει τον προπομπό πρόσβασης στο πλήρες υγειονομικό ιστορικό του ασφαλισμένου, από εξουσιοδοτημένα προς αυτό πρόσωπα (τους ιατρούς σε πρώτο πλάνο) και πάντα με την συναίνεση του ασφαλισμένου πολίτη.
    Η Υγεία αποτελεί ενιαία συνθήκη στον Άνθρωπο, η ιατρική εξειδίκευση έγινε για λόγους επιστημονικούς και καλύτερης άσκησης της Ιατρικής. Οι ιατρικές πληροφορίες θα μπορούσαν να είναι προσβάσιμες (πάντα με σύμφωνη γνώμη του ασφαλισμένου) σε όλους τους ιατρούς που αναλαμβάνουν μέρος της ιατρικής υγειονομικής ευθύνης. Από την εμπειρία εξάλλου γνωρίζουμε ότι πολλές πληροφορίες αποκρύπτονται ή υποτιμώνται από τους ασφαλισμένους. Η εισαγωγή στην Κάρτα κωδικών πρόσβασης του πολίτη, που ο συνδυασμός τους με τους αντίστοιχους των εξουσιοδοτημένων προσώπων, θα μπορούσε επιπρόσθετα να επιτρέψει πρόσβαση σε επιμέρους στοιχεία του ιατρικού ιστορικού, διαφυλάσσοντας έτσι το Απόρρητο, που μόνο η συναίνεση του ασφαλισμένου θα επέτρεπε την μερική ή ολική άρση του.
    Δευτερευόντως η ιατρική κίνηση του ασφαλισμένου θα μπορούσε να αποτρέψει κατάχρηση του Συστήματος Υγείας λόγω προκλητής ζήτησης υπηρεσιών και εξετάσεων.
    Για την υλοποίηση βεβαίως όλου αυτού, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διατήρηση των συγκεκριμένων στοιχείων σε Κεντρική Βάση Δεδομένων, αφού διασφαλιστεί φυσικά η υπερασφάλεια του Συστήματος από κάθε αυθαίρετη και μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.
    Μετά Τιμής
    Εμμ. Πολυζόπουλος
    Ιατρός


Show Buttons
Hide Buttons