Αναζητούνται Κορίνθιοι
Μερικές φορές ωφελεί να παίρνεις αποστάσεις από την καθημερινότητα. Αυτό έκανα κι εγώ σήμερα, στην κυριολεξία, χαζεύοντας δορυφορικές εικόνες της πόλης μας. Μια απλή επισκόπηση της παραπάνω εικόνας άρκεσε για να τρομάξω. Βλέπετε, ενώ θεωρούμε ‘Κόρινθο’ το τετραγωνισμένα ρυμοτομημένο κομμάτι της, η πόλη όχι μόνο είναι πολύ μεγαλύτερη αλλά επεκτείνεται στο τμήμα που περικλείεται μεταξύ των δύο εθνικών οδών.
Αν εξαιρέσουμε το τμήμα του ρυμοτομικού σχεδίου του 1928, η πολεοδόμηση από εκεί και πέρα είναι κυριολεκτικά άθλια. Στην ουσία πρόκειται για ασυδοσία και απουσία όποιας πολεοδόμησης. Στενοί δρόμοι, έλλειψη πεζοδρομίων, πυκνή δόμηση (ευτυχώς που λόγω σεισμών δεν είναι ταυτόχρονα και υψηλή). Στον εκτός κέντρου αυτόν κανόνα, εξαιρείται μια μικρή περιοχή του Αγίου Γεωργίου που εξελίσσεται σε μαιζονετούπολη.
Αλλά το μεγάλο σκάνδαλο είναι η περιοχή μεταξύ των εθνικών οδών. Πού είναι τα σχέδια για αυτό το τμήμα; Όποιος επισκεφθεί σήμερα τις περιοχές αυτές θα φρίξει από την απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού. Τι περιμένουμε; Να δομηθεί πρώτα και μετά να την αναπλάσουμε;
Στο ίδιο θέμα είχαμε ακροθιγώς αναφερθεί και σε προηγούμενο post με τίτλο “Σχεδιασμός Reloaded“. Αλλά το σημαντικότερο δεν είναι η πολεοδομική διχοτόμηση ή τριχοτόμηση, είναι η κοινωνική τοιαύτη. Δίδεται λοιπόν η εντύπωση πως το μέλλον μας επιφυλάσσει ένα κέντρο μειωμένης κατοικίας και αυξημένης εμπορικής και άλλης επαγγελματικής χρήσης και συνοικίες με ταξικό χαρακτήρα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει πχ στην Αθήνα, αλλά σε μια πόλη 40.000 κατοίκων θα είναι η καταστροφή της.
Ένα δεύτερο θέμα που ανακύπτει είναι πώς θα προστατέψουμε το πράσινο που καλύπτει τη δυτική και νοτιοδυτική πλευρά της πόλης. Ποια είναι λοιπόν τα σχέδια και γι αυτό το κομμάτι; Όλοι μιλούν για την αξία του καθορισμού των χρήσεων της γης και όλοι σφυρίζουν αμέριμνα όταν πρόκειται να εκπονηθεί ένα τέτοιο σχέδιο. Γιατί; Γιατί είναι δέσμιοι συμφερόντων. Παλιοί και νέοι. Τοπάρχες και νομάρχες. Αναζητούνται αληθινοί Κορίνθιοι.
Ως συγκοινωνιολόγος και νέος κάτοικος Κορίνθου διαπιστώνω κι εγώ μια έντονη ανάγκη καλύτερης διαχείρισης του χώρου και των αξόνων του. Και είναι κρίμα γιατί η πόλη είναι “προικισμένη” με στοιχεία που δεν είναι δεδομένα αλλού (π.χ. σιδηροδρομικοί διάδρομοι, ορθογώνια ρυμοτομία – και, ας μην ξεχνάμε, η θάλασσα) και δεν πάσχει από πολεοδομικά ή τοπογραφικά “στριμώγματα”.
ΑΝΕΒΑΣΕ ΛΙΓΟ ΤΟ “ALTITUDE” ΤΟΥ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ “ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ” (WWW.PROPAK.GR, ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ-ΚΙΑΤΟ ΑΣ ΠΟΥΜΕ), ΛΑΒΕ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ, ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΝΕ, KAI TOTE ΕΧΕΙΣ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ (Η’ ΣΤΟΝ ΦΑΚΟ) ΤΙ ΕΝΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΤΑΝ ΛΕΝΕ “ΠΡΟΑΣΤΙΟ”….
Τρία σχόλια:
1) Μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα. Σας κάνει να φαίνεστε σα να φωνάζετε. Την εποχή που πρωτομπήκα στο διαδίκτυο, 1991-1992, αν έγραφες με κεφαλαία ήταν σα να έβριζες. Υπήρχε ένας ιδιότυπος κώδικας συμπεριφοράς, γνωστός ως ‘netiquette’.
2) Μη χρησιμοποιείτε την επιλογή ‘Anonymous’. Μπορείτε, είναι εύκολο, να επιλέξετε την επιλογή ‘Other’, να διαλέξετε ένα οποιοδήποτε ψευδώνυμο και αυτό είναι όλο. ΔΕΝ χρειάζεται να δηλώσετε ιστοσελίδα!! Αν τώρα εγώ θέλω να απαντήσω στον ανώνυμο, ποιόν από τους δυο εννοώ;
3) Πρώτε ανώνυμε, μιλάτε με κοινή λογική και αυτή είναι εν ανεπαρκεία στην πόλη μας.
Δεύτερε ανώνυμε, έχετε δίκιο! Άσχετα αν επιλέγουμε να κάνουμε focus στην Κόρινθο λόγω στόχευσης του ιστολογίου. Αυτό όμως, ας μη γίνει λόγος να μη δεχόμαστε τα σχόλιά σας (ή και τα κείμενά σας)!
Αγαπητέ Κορίνθιε, είναι εξαιρετικό το ποστ. Για φαντάσου, νασαι στην Κορινθο και να περιβάλλεσαι από δρόμους με ονομασίες μακράν της δικής σου. Θα συμφωνήσω ότι η πολη θέλει δουλειά. εχετε μια πολύ ωραία παραλία, με φινέτσα θα έλεγα, με θέα το Λουτράκι , την Περαχώρα, τον Αγιο Πατάπιο( ετσι δεν τον λένε 😉 Πιο μέσα ‘όμως, παρ ότι κτιζονται χλιδατα σπιτια, η έλλειψη σωστού πολεοδομικού σχεδίου τα αδικεί. Μεταξύ μας, η Αθήνα ειναι καλύτερη αν ξεφύγεις λίγο από τα κεντρικά σημεία κι αν παραβλεψεις τα πολυτελή προάστεια;
Καλημέρα.
Ρίτσα Μασουρα
Αγαπητή Ρίτσα,
1) Διακοπές c’est fini?
2) Όσιος Πατάπιος είναι το σωστό!
3) Τα χλιδάτα σπίτια δεν χτίζονται μεταξύ των 2 εθνικών οδών αλλά στον Αη-Γιώργη, λίγα και στην Ποσειδωνία. Θα φροντίσω όμως να ανεβάσω μερικές φωτογραφίες από την περιοχή.
4) Η Αθήνα δεν είναι καλύτερη, αλλά εμείς είμαστε μια τόση δα πόλη, γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας που λέει ο λόγος. Θα είναι έγκλημα αν διαιρεθούμε κοινωνικά. Φαντάζεσαι σε μια οικογένεια ο ένας να το παίζει αστός και να περιφρονεί τον άλλον; Υπερβάλλω, αλλά έχω και λίγο δίκιο, νομίζω.
5) Αφού φαίνεσαι να ξέρεις μερικά πράγματα για την πόλη μας, την επόμενη φορά που θα περάσεις, κερνάμε καφέ! Αν αυτό δε σε χαλάει, στείλε μου ένα email με το email σου!
Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Θα πάρω μια μέρα τον προαστιακό ( ετσι από περιέργεια και…περιβαλλοντική συνείδηση) και θα πεταχτώ για μια βόλτα στην παραλία.
ριτς
ΥΓ. Μη φανταστείς ότι γνωρίζω πολλά γενικώς. Λίγα γνωρίζω και συνεχώς μαθαίνω. Εκανα μια μεγάλη βόλτα στη Μακεδονία προ δύο εβδομάδων και εντυπωσιάστηκα από τις εξελίξεις. Διερωτωμαι όμως ποσο επιφανειακά είναι τα πράγματα ;
Νομίζω πως ένας καλός τρόπος να κρίνει κανείς κατά πόσο είναι επιφανειακά τα πράγματα, είναι το αν αυτές οι εξελίξεις προέκυψαν από αίτημα των τοπικών κοινωνιών ή από ‘εκ του μακρόθεν’ σχεδιασμό (δεν αναφέρομαι ασφαλώς σε εθνικές υποδομές).
Θα ήθελα να ξέρω την γνώμη σου για την συνοικία της Αγίας Άννας … τους δρόμους της , τα σπίτια της και την ανερχόμενη “οικοδομησιμότητα” της …
Αντί να ζητάτε τη δική μας γνώμη, γιατί δεν μας κοινοποιείτε πρώτα τη δική σας;
Να κάνω μία πρόταση; Να μαζέψουμε όλα τα κείμενα, τα σχόλια, τις προτάσεις κλπ συναφή και να τα στείλουμε σε όποιον σύλλογο ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ μηχανικών υπάρχει με το σχόλιο ¨Κάντε κάτι!!!¨
Να ζητάμε απλά την επιστημονική τους παρέμβαση, αφιλοκερδώς (για μία έστω φορά στη ζωή τους), επικερδώς όμως για την πόλη και για όλους μας.
πραγματικά η Κόρινθος διαθέτει ένα δίκτυο σιδηροδρομικό και οδικό που μπορεί να της επιτρέψει μια ομαλή ανάπτυξη. Το πρόβλημα είναι ότι οι Κορίνθιοι που γνωρίζουν το δρόμο για την ανάπτυξη αυτή, είτε δε μιλούν, είτε αρκούνται στα blogs. Αυτό δεν είναι σωστό. Επιβάλλεται μέσω και του τοπικού τύπου που βεβαίως είναι ελεγχόμενος να γίνονται παρεμβάσεις ώστε να πετύχουμε τον στόχο: Ανάπτυξη που δεν κάνει τα παιδιά μας να μας βλαστημάνε…