MyStigma

Δυό Δεκάρες Για Την Υγεία

Εχω συμπληρώσει δύο δεκαετίες που παρακολουθώ στενά τις πολιτικές υγείας. Κουράστηκα να ακούω αναλύσεις για την οργανωτική ανάταξη και ολοκλήρωση του ΕΣΥ, την οργάνωση της ΠΦΥ κοκ. Οργάνωση και ολοκλήρωση είναι οι λέξεις που προηγούνται απίθανων αρκτικόλεξων που φιλοδοξούν να τους δώσουν υπόσταση: ΕΟΠΥΥ, ΠΕΔΥ, ΠΕΔΙ, ΤΟΜΥ, πιθανώς στο μέλλον θα προστεθούν και άλλα. Ο υπαρκτός κίνδυνος κάθε νέο αρκτικόλεξο να σηματοδοτεί περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας, δεν γνωρίζω πόσους απασχολεί. Φοβάμαι πάντως ότι το νερό στο οποίο κολυμπά ο βάτραχος διαρκώς θερμαίνεται.

Σίγουρα δεν είναι λάθος να αναζητείται η βέλτιστη οργάνωση ενός συστήματος. Και σίγουρα δεν είναι προφανές ποια οργανωτική δομή είναι η βέλτιστη, καθώς αυτό εξαρτάται από το πώς αντιλαμβάνεται κανείς το σκοπό του συστήματος. Και δυστυχώς, εδώ συναντάται η μεγαλύτερη αναντιστοιχία λόγων και πρακτικών, που είναι και ο λόγος που καταθέτω σήμερα τις δυο δεκάρες μου, γιατί η οργανωσιακή ρητορική θεωρώ ότι αποκρύπτει την ένδεια καθαρού σκοπού.

Φανταστείτε για λίγο δύο τράπεζες. Η μία μοχλεύει ένα εκατομμύριο ευρώ και έχει άριστη οργάνωση. Η άλλη δεν έχει άριστη οργάνωση, αλλά μοχλεύει ένα δις ευρώ. Ποια θα αφήσει μεγαλύτερο αποτύπωμα στην οικονομία; Προφανώς, η δεύτερη, παρά τα περιθώρια βελτίωσής της. Άρα, περισσότερο σημαντικό κι από την οργάνωση είναι, για τις τράπεζες, το χρήμα.

Τι είναι ‘χρήμα’ στην υγεία; Ποια είναι η περιουσία ενός συστήματος υγείας; Είναι οι πληροφορίες του, τα δεδομένα του για την κατάσταση της υγείας των πολιτών. Η ‘μόχλευση’ αυτών των πληροφοριών θα παράξει γνώση και θα τροφοδοτήσει την αναγκαία συστημική προσέγγιση (για όποιον ενδιαφέρεται: systems thinking in healthcare), που με τη σειρά της θα υποδείξει τις απαραίτητες οργανωσιακές μεταβολές.

Ποιός μπορεί να διαφωνήσει για ακομμάτιστες διοικήσεις στα νοσοκομεία; Ή για συγχωνεύσεις κλινικών ή μονάδων; Ή για κίνητρα υπέρ των γενοσήμων και τόσα άλλα χιλιοειπωμένα; Κανείς. Αλλά αν το σύστημα δεν συσσωρεύει πληροφορία και αν δεν την επεξεργάζεται πολλαπλασιάζοντάς την, θα μένει πάντα ένα κενό κοστούμι, καλοραμένο ή όχι, αδιάφορο.

Comments are closed.


Show Buttons
Hide Buttons