Ο τυπικός ελληνόφωνος Blogger


Τα τελευταία χρόνια μπήκε στη ζωή μας το blogging. Πολλοί άκουσαν τον όρο, αρκετοί ενθουσιάστηκαν με το καινούργιο παιχνίδι, αλλά οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν τι είναι αυτό το περίεργο νέο μέσο. Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από την περίληψη της διατριβής του Ζαφείρη Καραμπάση για τους ελληνόφωνους bloggers. Για να συνοψίζουν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

“O “τυπικός ελληνόφωνος blogger” είναι 30άρης άνδρας που μένει στην Αθήνα, έχει πανεπιστημιακή μόρφωση και εργάζεται. Χρησιμοποιεί κάθε ένα από τα παραδοσιακά μέσα (τηλεόραση, έντυπα, ραδιόφωνο) λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα ενώ αντίθετα χρησιμοποιεί το internet για περισσότερο από 4 ώρες στο οποίο συνδέεται κυρίως από το σπίτι του μέσω DSL γραμμής. Χαρακτηρίζει τις σχετικές με τους Η/Υ και το internet γνώσεις του “αρκετά τεχνικές” αφού χρησιμοποιεί το internet πάνω από 8 χρόνια ενώ παράλληλα δηλώνει πως έχει προηγούμενη εμπειρία δημοσίευσης δημιουργικής του δουλειάς αλλού αλλά και συμμετοχής του σε forums. Μέσα στους τελευταίους 6 μήνες έχει δημιουργήσει ένα (1) προσωπικό blog σε ξένο domain στο οποίο γράφει με ψευδώνυμο κυρίως επειδή του αρέσει το γράψιμο και επιθυμεί να επηρεάσει «άλλους ανθρώπους που μπορεί να ενδιαφέρονται». Το blog του δέχεται λιγότερες από 100 επισκέψεις την ημέρα από ανθρώπους που εκτιμά ότι δε γνωρίζει, δεν περιέχει διαφημίσεις και δεν είναι μόνο- αλλά πολυ-θεματικό. Δημοσιεύει κυρίως κείμενο και φωτογραφίες ενώ τα θέματά του σχετίζονται κυρίως με την κουλτούρα/πολιτισμό, δευτερευόντως με την προσωπική και τέλος με τη δημόσια ζωή. Ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή, τα χόμπι, την ψυχαγωγία και την τέχνη καταλαμβάνουν τις 4 πρώτες θέσεις ενώ οι ειδήσεις, η επιστήμη/τεχνολογία και η πολιτική τις θέσεις 6-8. Ανανεώνει το blog του όποτε κάτι τον εμπνέει δηλαδή 1-5 φορές την εβδομάδα, ξοδεύοντας για το σκοπό αυτό λιγότερες από 5 ώρες την εβδομάδα. Τον ίδιο περίπου χρόνο ξοδεύει και για να διαβάσει άλλα blogs κάτι που κάνει όμως τα τελευταία 1-2 χρόνια (και όχι 6 μόνο μήνες). Δημοσιεύει το RSS feed του blog του ενώ οι αναγνώστες μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του είτε μέσω email είτε χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα σχολιασμού που τους παρέχει. Τα σχόλια που δέχεται εμφανίζονται ελεύθερα χωρίς δική του προηγούμενη έγκριση και τα απαντά «συχνά ή πολύ συχνά» ενώ ο ίδιος αφήνει σχόλια «κάποιες φορές ή συχνά». Η αρχική σελίδα του blog του περιλαμβάνει συνδέσμους αλλά συνήθως όχι περισσότερους από 10 προς άλλα blogs και 10 προς άλλες τοποθεσίες στο web ενώ «συχνά ή πολύ συχνά» περιλαμβάνει συνδέσμους μέσα στο σώμα των άρθρων του. Ασχολείται με ζητήματα της επικαιρότητας καταναλώνοντας χρόνο για να επαληθεύσει και να διασταυρώσει αυτά που πρόκειται να δημοσιεύσει περιλαμβάνοντας παράλληλα συνδέσμους και για τις πηγές των πληροφοριών του «συχνά ή πολύ συχνά» αλλά δε θεωρεί το blog του μια μορφή δημοσιογραφίας. Θεωρεί το blog του απλώς ένα χόμπι με το οποίο του αρέσει να ασχολείται στον ελεύθερό του χρόνο δηλώνει όμως πως σε ένα χρόνο πιθανότατα θα συνεχίζει να το συντηρεί.”

Περισσότερα για την ενδιαφέρουσα αυτή έρευνα στο ιστολόγιο “Ελληνόφωνοι bloggers – έρευνα

7 responses to “Ο τυπικός ελληνόφωνος Blogger”

  1. ΠΡΕΖΑ TV says:

    Μαλιστα…Ενδιαφεροντα τα στοιχεια…αλλα δυστυχως δεν ανταποκρινονται και πολυ στην πραγματικοτητα….Τελος παντων…

  2. aspilos says:

    Συμφωνώ και εγω ότι αρκετά από τα χαρακτηριστικά της διατριβής για τους ελληνόφωνους bloggers δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.Κατά τη γνώμη μου το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί από τους Έλληνες bloggers είναι ότι παραμένουν άγνωστοι και σχεδόν ανύπαρκτοι για τον περισσότερο κόσμο. Υπάρχουν πάρα πολλά ενδιαφέροντα ιστολόγια με σημαντικό περιεχόμενο αλλά είναι τελείως άγνωστα και με πολύ χαμηλή επισκεψιμότητα!

  3. Mike says:

    Σκέπτομαι ότι μάλλον είναι τελικά χαρακτηριστικό του τυπικού έλληνα, να θεωρεί τη δική του οπτική της πραγματικότητας εγκυρότερη από αυτήν ενός ανθρώπου που αφιέρωσε χρόνια στη μελέτη του ίδιου φαινομένου…

  4. politis-gr says:

    Θα συμφωνήσω με το πρέζα -τv.
    Ενδιαφέροντα μεν , αλλά δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.
    @mike δεν είναι θέμα οπτικής γωνίας αλλά συνεχούς εντριβής στον χώρο.
    Οποιοι ασχολούμαστε συστηματικά με τον χώρο των bloggers ξέρουμε πολύ καλά σε ποια σημεία η μελέτη είναι σωστή αλλά και που είναι λανθασμένη .

  5. Mike says:

    Προσοχή με τις εντριβές 😉
    Δεν υπερασπίζομαι μια μελέτη που δεν έλεγξα εξαντλητικά, αλλά αν ένα διδακτορικό τριών τουλάχιστον ετών και με υπεράνω του επαρκούς στατιστικά δείγματος, δεν είναι ‘εντριβή’, τότε τι είναι;

    (χα,χα είναι διατριβή!)

  6. attica says:

    Μη γελάς…..mike
    Εντριβής-(λογ-σπαν)έμπειρος, εξασκημένος
    εντρυφώ ρ. αμετ.(+σε)(εντρυφάς../εντρύφησα(λογ)
    ασχολούμαι σε μεγάλο βαθμό.
    Έχετε δίκιο και οι δύο.
    Βέβαια έχεις διαλέξει το όνομα της πόλης μας για το blog σου και οι Κορίνθιοι δεν είναι ούτε αφιλόξενοι , ούτε …είρωνες.
    Πρόσεχε που πατάς , τον ξέρεις αυτόν τον τύπο ;

  7. Mike says:

    α) Δεν ειρωνεύτηκα κανέναν, θέλω να είναι αυτό όσο σαφέστερο γίνεται.
    β) Όχι, δεν τον γνωρίζω.


Show Buttons
Hide Buttons