Συμμετοχικοί Προϋπολογισμοί
Η ιδέα είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια, περίπου 20. Οι βραζιλιάνοι του Porto Allegre, πρωτοπόροι σε αυτό. Όσο περνά ο καιρός, τόσο η ιδέα εξαπλώνεται. Στη Βρετανία την υιοθέτησαν αφού πρώτα τη μελέτησαν με περισσότερα από 12 case studies. Στις ΗΠΑ, τον Καναδά αλλά και την Ευρώπη, η ιδέα εξαπλώνεται επίσης εντατικά, αφού περισσότεροι από 200 δήμους έχουν ξεκινήσει την εφαρμογή προγραμμάτων συμμετοχικών προϋπολογισμών. Με λίγα λόγια, η ιδέα αυτή συνίσταται σε μια διαδικασία διαβούλευσης κατά την οποία ένα μέρος του κοινοτικού προϋπολογισμού αποδίδεται σε ένα σώμα πολιτών το οποίο και αποφασίζει πώς θα ξοδευτεί. Οι μελέτες δείχνουν πως η χρήση αυτού του μοντέλου μειώνει τη σπατάλη και τη διαφθορά ενώ ενδυναμώνει τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά καθιστώντας ταυτόχρονα διάφανη τη διαδρομή του χρήματος. Είναι προφανές πως μόνο ένα τμήμα του συνολικού προϋπολογισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο. Νομίζω πως ειδικά τα κονδύλια για τις κοινωνικές υπηρεσίες όπως πχ τα ΚΑΠΗ, θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν το παράδειγμα. Το θέμα είναι σημαντικό γιατί μέσα από τη διαβουλευτική διαδικασία θα προέκυπταν απαντήσεις σε κάποια χρήσιμα ερωτήματα, όπως πχ. τι εξυπηρετούν τα ΚΑΠΗ; ποιούς εξυπηρετούν; υπάρχουν αποκλεισμοί; πώς βαθμολογούν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες την προσφορά τους; Λειτουργούν δημοκρατικά; και πολλά ακόμη προφανή ερωτηματικά. Για οποιονδήποτε από τους δημοτικούς παράγοντες θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως δημοκράτης, η πρόκληση είναι παρούσα. Η άρνηση τέτοιων προτάσεων συνιστά κατά τη γνώμη μου υπεκφυγή και, σαφώς, αντιδημοκρατική στάση.
Δειτε σχετιικά και το http://www.facebook.com/group.php?gid=22229870351
Αγαπητέ Mike,
Χαίρομαι για την ανάρτησή σου σχετικά με το θέμα των συμμετοχικών προϋπολογισμών. Παρακολουθώ και τη συνολικότερη θέση σου για τη συμμετοχή και τα Σώματα Πολιτών και συμφωνώ απολύτως. Θέλω να σε ενημερώσω ότι πολλές φορές έχουμε επιχειρήσει, ως Κίνηση, να θέσουμε αυτό το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Την τελευταία φορά αυτό ετέθη στην πρόσφατη συζήτηση για το προϋπολογισμό του 2009. Ακολουθεί απόσπασμα σχετικής τοποθέτησής μου:
“Η Κίνηση Πολιτών απορρίπτει φυσικά ένα τέτοιο Π/Υ και υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει νέα αρχή στα οικονομικά του Δήμου. Προτείνει να συγκροτηθεί Επιτροπή Προϋπολογισμού που θα παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής του, που θα έχει γνώσεις για τις σημαντικές αποφάσεις της οικονομικής διαχείρισης. Ο Π/Υ πρέπει να είναι πραγματικός και εφαρμόσιμος. Να υπάρχει διαφάνεια των οικονομικών θεμάτων που διαχειρίζεται ο Δήμος αλλά και να γνωρίζει ο κάθε πολίτης πώς αξιοποιούνται τα χρήματά του.
Τα Τοπικά Συμβούλια καθώς και οι φορείς της πόλης πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο στη συζήτηση διαμόρφωσης του προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος καθώς και στην πορεία υλοποίησή τους και να μην είναι παθητικοί αποδέκτες ενός Π/Υ που τελικά δεν υλοποιείται στοιχειωδώς.
Η Κίνηση Πολιτών διεκδικεί ένα Συμμετοχικό Π/Υ δηλαδή δημοκρατικό στην κατάρτισή του, διαφανή στην εκτέλεσή του, ανοικτό στον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου και της κοινωνίας, κάνοντας πιο δημοκρατική την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και πιο ελεγχόμενη την κοινωνική αποτελεσματικότητα των δαπανών και των ασκούμενων πολιτικών”.
Χ. Κασίμης
Με ποιά πρόσωπα στο Δήμο μας θα πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω κ.κ. Mike και Κασίμη;
Ο απαισιόδοξος
Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος αγαπητέ ‘απαισιόδοξε’ για την υιοθέτηση συμμετοχικών προϋπολογισμών, αφού έτσι οι πολίτες θα αποφασίζουν.
Aν μερικές φορές χαίρομαι που σας ανακάλυψα είναι κάτι σκέψεις σας, όπως αυτές που καταθέτετε στο συγκεκριμένο άρθρο.
Καλή και συμμετοχική χρονιά
@agios thomas,
ευχαριστώ πολύ, να’στε καλά!