MyStigma

Ποιος, Τι, Πώς

Τον τελευταίο καιρό, η δημοσκοπική απομείωση των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων (31%+28% = 61%) και η ταυτόχρονη -δημοσκοπική, το ξαναλέω- άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων, την πιθανότητα κυβερνήσεων συνεργασίας. Ένα από τα σενάρια που επιχειρείται να διαρευνηθεί είναι και αυτό μιας κυβέρνησης μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια συζήτηση που είχα αυτές τις μέρες με φίλο που εκτιμώ τις πολιτικές του αναλύσεις, μου ανέφερε κάτι τόσο σωστό όσο και προφανές. Ότι ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ή θελήσει να συγκροτήσει μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να απαντήσει τρία βασικά ερωτήματα: ποιός, τι, πώς. Δηλαδή, ποιό στέλεχός του θα αναλάβει ποιόν τομέα, τι θα κάνει στον τομέα αυτόν και πώς θα το υλοποιήσει.
Δεν είναι νομίζω το πιό εύκολο πράγμα για ένα συνασπισμό μικρο-συνιστωσών όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι εθισμένο σε ατάκες κριτικής (η πρόσφατη του Αλαβάνου στη Βουλή όπου πρότεινε την τοποθέτηση Γερμανού υπουργού επικοινωνιών ήταν χάρμα) και όχι σε υλοποιήσιμες προτάσεις, να κάνει τη μετάβαση σε κυβερνητικό λόγο που να πείθει και να ταυτοποιήσει αυτόν το λόγο σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
Λέγοντας αυτά, δεν επιθυμώ να απομειώσω την αξία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, μέχρι σήμερα δεν ήταν λίγα τα παραδείγματα ανίκανων υπουργών, αλλά να υπογραμμίσω τις δυσκολίες. Για τα δύο μεγάλα κόμματα, αυτό είναι καθημερινότητα, όπως κι αν τη βαθμολογεί κανείς, για τον ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι terra incognita. Θα μπορέσει να το κάνει χωρίς να χάσει τα τωρινά ποσοστά του;
Η γνώμη μου είναι όχι.

One response to “Ποιος, Τι, Πώς”

  1. tractatus says:

    Νομίζω οτι έχω αναρτήσει κάτι που θα σε ενδιαφέρει κι ανοίγει τη συζήτηση…αν θέλεις μπορείς να συμμετάσχεις ή τέλος πάντων να ακούσω τη γνώμη σου σε αυτό που επικαλύπτει και τα δικά σου ερωτήματα απο μια άλλη βέβαια οπτική γωνία….


Show Buttons
Hide Buttons