MyStigma

October 2009

Ο Δημόσιος Χώρος και τα Κοινά

Συγγραφέας: Βασίλης Κωστάκης (p2p foundation) | Ημερομηνία: 16 Oct 2009

Ο δημόσιος χώρος και τα Κοινά from Vasilis Kostakis on Vimeo.

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Μετεκλογικά Ψιχία

Συγγραφέας: Μιχάλης Κούτρας | Ημερομηνία: 06 Oct 2009

  1. Έτσι κατέγραψε η Independent την είδηση των ελληνικών εκλογών: “Greece’s Socialists trounced the governing conservatives in a landslide election yesterday with voters, angered by scandals and a faltering economy, ousting the Prime Minister Costas Karamanlis halfway through his second term. Humbled by his New Democracy party’s worst electoral performance ever, Mr Karamanlis, 53, resigned as its leader…”
    (η έμφαση δική μου).
  2. Εκτιμώ ότι η εντολή του ελληνικού λαού δόθηκε κυρίως στον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου και λιγότερο στο ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος δεν συμπάθησε ξαφνικά το κρατικοδίαιτο ΠΑΣΟΚ από το οποίο έχει πρόσφατες μνήμες. Εκτίμησε όμως -και σωστά- ότι ο πρόεδρος προηγείται του κόμματος, ότι έχει άποψη για την παραγωγική αναδιάρθρωση μέσω της πράσινης ανάπτυξης και ότι εννοεί τη θεσμοθέτηση εργαλείων για τη διαφάνεια και δεν λέει μόνο λόγια. Αν όμως αποδειχθεί τελικά το τελευταίο, η πτώση θα είναι περισσότερο παταγώδης και από αυτήν του Καραμανλή. Προσωπικά, δεν επενδύω σε αυτό το ενδεχόμενο. Πιστεύω ότι τώρα μόλις ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε την πραγματική εντολή “άλλαξέ τα όλα” και θα σταθεί στο ύψος του.
  3. Η αφίσα της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας με το σύνθημα “μη μασάς ό,τι σου σερβίρουν” είναι η χειρότερη πολιτική αφίσα που έχω δει ποτέ μου. Από πότε άραγε νεολαίοι μπορούν να απευθύνονται στον ελληνικό λαό με αυτό το ύφος και αυτή την αισθητική; Από πότε μπορεί ο ελληνικός λαός να παριστάνεται με ένα (ά-λογο και απόλυτα εξαρτημένο) βρέφος; Αλλά έτσι γίνεται όταν τρως από την κούνια σου το κουτόχορτο των κομματικών ινστρουχτόρων (σχόλιο που προφανώς δεν ισχύει μόνο για την ΟΝΝΕΔ).
  4. Κάποιος πρέπει να πει στον υποψήφιο και από αύριο βουλευτή του νομού μας, ότι όταν στέλνει μαζικά sms, οφείλει να διπλοτσεκάρει τα ελληνικά του. Αυτό το “Σε καλώ να με τιμήσεις…” που ισοδυναμεί με το “έλα να με τιμήσεις” δεν είναι απλά ανελλήνιστο. Είναι προκλητικό και αλαζονικό. Χάθηκε να γράψει “η παρουσία σου θα με τιμήσει”;
  5.  Και μια και μιλάμε για sms, ο υποψήφιος της ΝΔ Στέλιος Μάρκελλος είναι ο μόνος που χρησιμοποίησε συναίσθημα στα μηνύματά του. Αυτό το “το παλεύω χρόνια”, μίλησε κατευθείαν στις καρδιές μερικών πολιτών και δη των γυναικών. Δεν πιστεύω ότι το έκανε σκόπιμα. Απλά, έτσι είναι ο Στ. Μάρκελλος και αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πόσο μεγάλη αξία έχει να είσαι ο εαυτός σου. Παρά ταύτα, τρομάζω στη σκέψη ότι ο Στ. Μάρκελλος μπορεί κάποια στιγμή να μην είναι υποψήφιος. Όχι για μένα, για τον ίδιο!
Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Υπάρχει Ελληνικό Μοντέλο;

Συγγραφέας: Φοίβος Καρζής | Ημερομηνία: 05 Oct 2009

Mερικές φορές η ζωή απλοποιεί τα πράγματα, αίρει τα αδιέξοδα και επιβάλλει τη δυναμική της. Οι πολίτες στις εκλογές δεν κάνουν θεωρία. Κρίνουν τη διακυβέρνηση και ζητάνε λύσεις. Η ψήφος δεν είναι πάνελ, η κάλπη δεν είναι τηλεόραση, η επιλογή δεν είναι “κουβέντα να γίνεται”, η συγκυρία αποφασίζει για τις προτεραιότητες. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι απλώς πρωθυπουργός. Έχει λευκή πολιτική επιταγή – ισχυρότερη κι από εκείνη που είχε ο κ. Καραμανλής το 2004, ισχυρότερη κι από εκείνη που ο ίδιος ζήτησε σε αυτές τις εκλογές. Η ένταση της εντολής και η έκταση της ήττας του αντιπάλου είναι τέτοιες που τον αφήνουν μόνο στο κέντρο του παιχνιδιού.

Οι πολίτες δεν αποφάσισαν απλώς ότι πρέπει να έχει μια ευκαιρία να εφαρμόσει την πολιτική του πρόταση. Αποφάσισαν ότι πρέπει να το κάνει χωρίς την παραμικρή αναστολή, μέσα ή έξω από το κόμμα του. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά οι προσωπικές του αποφάσεις, που θα κριθούν από την έκβασή τους. Δεν υπάρχει ούτε η ελάχιστη τροχοπέδη, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ούτε η ελάχιστη δικαιολογία. Δεν θα αναμετρηθεί με κανέναν, εκτός από το μέλλον που θα δημιουργήσει.

Ο κ. Παπανδρέου είναι, λοιπόν, πρωθυπουργός της χώρας. Ποιούς θα κάνει υπουργούς; Ποιούς θα αφήσει και με ποιούς θα κινηθεί; Πώς θα προχωρήσει τώρα η Νέα Δημοκρατία; Πώς θα λύσει το ζήτημα της ηγεσίας; Όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα, φαντάζομαι θα αναλυθούν εν εκτάσει, αλλά τελικά είναι δευτερεύουσας σημασίας. Ο κ. Παπανδρέου είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά επιτρέψτε μου μια οπτική από την οποία κι αυτό ακόμη είναι δευτερεύον. Γιατί;

Πέρα από αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, πέρα από πρωθυπουργός μιας μικρής χώρας, ο κ. Παπανδρέου είναι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Είναι δηλαδή ο πολιτικός που πρέπει να δώσει όχι μόνο στη θεωρία αλλά τώρα και στην πράξη το στίγμα της κεντροαριστερής ευρωπαϊκής πρότασης εξουσίας. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι ηττημένη και καθημαγμένη. Δεν έχει την εξουσία σε καμμία από τις μεγάλες χώρες που καθορίζουν την τύχη της Ευρώπης, δεν έχει κεντρική ιδέα, δεν έχει πρότυπο διακυβέρνησης. Έχει συντριβεί στο Βορρά και βρίσκεται σε πολιτική αμηχανία, δίνοντας μάχη οπισθοφυλακών, όπου επιβιώνει στο Νότο.

Και, τώρα, σε μια διαφορετική δυναμική, χωρίς ένα διεθνές ή ευρωπαϊκό ρεύμα να το σπρώχνει, όπως συνέβαινε το 80 ή το 96, το ισχυρότερο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της ηπείρου, το ΠΑΣΟΚ, έρχεται στην εξουσία με εκκωφαντική εντολή να εφαρμόσει το μόνο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση εναλλακτικό στα δύο μοντέλα (άκρα αντίθετα αλλά πάντοτε συντηρητικής προέλευσης) που προτείνουν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί. Η Ελλάδα γίνεται τα επόμενα χρόνια ένα πολιτικό εργαστήριο όπου θα δοκιμαστεί αν υπάρχει -συγχωρήστε το νεολογισμό- τρίτος δρόμος μετά τον Τρίτο Δρόμο.

Κι από αυτή την άποψη ό,τι θα συμβεί εδώ, στη μικροκλίμακά μας, το επόμενο διάστημα έχει μια σημασία που υπερβαίνει κατά πολύ το περιορισμένο ειδικό βάρος μιας μικρής χώρας του ευρωπαϊκού νότου. Και είναι η πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία που η χώρα επιστρέφει, με αυτό τον τρόπο, στο επίκεντρο συνολικότερων διεθνών εξελίξεων. Όποτε η Ελλάδα πέτυχε κάτι σημαντικό ήταν επειδή κοίταξε προς τα έξω κι απέρριψε την εσωστρέφεια. Μετά από πολύ καιρό, στη χώρα συμβαίνει κάτι που μπορεί να ξεπερνάει τα σύνορά της.

Share/Save/Bookmark  |  Σχολιάστε το κείμενο

Show Buttons
Hide Buttons