Η Μικροπίστωση Ως Εργαλείο Ενάντια Στη φτώχεια
Το φετινό βραβείο Nobel για την ειρήνη απονεμήθηκε εξ’ημισείας στον καθηγητή από το Bangladesh Muhammad Yunus και την τράπεζα Grameen που ο ίδιος ίδρυσε το 1976. Στην αιτιολογία αναφέρεται: “για την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη εκ των κάτω”. Πώς το κατάφεραν αυτό; Με την ανάπτυξη των μικροδανείων, της μικροπίστωσης (microcredit). Το δανεισμό δηλαδή μικροποσών σε άτομα οικονομικά ανυπόληπτα με βάση τα τρέχοντα τραπεζικά κριτήρια, κυρίως σε γυναίκες. Ενάντια σε κάθε καπιταλιστική λογική, ο Yunus κατέδειξε ότι η μάχη ενάντια στη φτώχεια δεν είναι χόμπι για βαρεμένους αστούς και φευγάτους ακτιβιστές, είναι πραγματικότητα. Δεν είναι ο μόνος. Εδώ μπορείτε (όπως αναφέρεται στο site) να διαβάσετε τις δραματικές ιστορίες ανθρώπων που ενάντια σε κάθε πρόβλεψη κατάφεραν να καταπολεμήσουν τις αρρώστιες και τη φτώχεια, να αντιμετωπίσουν τη βία και την ανεργία και να προσφέρουν ελευθερία και επιλογές σε φτωχούς και περιθωριοποιημένους ανθρώπους ανά τον κόσμο.
Το γεγονός της φετινής βράβευσης έχει για μας ιδιαίτερη σημασία, γιατί έχουμε από αυτό το blog προτείνει τη χρήση του εργαλείου της μικροπίστωσης στην περίπτωση των τσιγγάνων. Τώρα που η πρόταση περιβάλλεται με την αίγλη του βραβείου Nobel, μήπως θα θέλατε κύριοι δημοτικοί άρχοντες να την επανεξετάσετε;
Σωστος ο τυπος!!
Με σχόλια του τύπου ‘σωστός’ δεν γίνεται διάλογος. ο ‘πρέζα tv’ δεν ενδιαφέρεται -όπως και άλλοι bloggers που πέρασαν από εδώ- να συζητήσει, ενδιαφέρεται μόνο να δημιουργήσει κίνηση για το blog του. Παιδιά, δεν είναι η επισκεψιμότητα το άπαν. Ειδικά δε όταν επιχειρείς με πονηρούς τρόπους να δημιουργήσεις δήθεν επισκεψιμότητα.
Mπράβο για το post
20% δεν λένε οτι ειναι η φτωχεια;
Ας την μειώσουμε..
Για να νικήσουμε τη φτώχεια δεν αρκεί μόνο να εξαγγέλλουμε γιγαντιαία σχέδια, πρέπει και να βοηθούμε οικονομικά τον πρώτο κρίκο της οικονομικής αλυσίδας: τον άνθρωπο και να αναζωογονούμε μέσα του την ελπίδα.