MyStigma

Εκλογικά Ψιχία

1. Η εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”, μετά την άκρως αρνητική για τον Γ.Α. Παπανδρέου στάση της στις εκλογές του 2007, τώρα αναγκάστηκε να αλλάξει τροπάριο και να παραχωρήσει το χώρο αρθρογραφίας του κου Ψυχάρη στον αυριανό πρωθυπουργό. Συμβολισμός που αντιστοιχεί με την … παράδοση των κλειδιών του συγκροτήματος.
Πιστεύω ο Παπανδρέου να μην τα διαχειριστεί όπως ο προκάτοχός του.

2. Το τέλος του εκλογικού χαρτοπόλεμου με τις αφίσες, τα feuilles-volant τις σημαίες κτλ ήρθε επιτέλους. Και οι μόνοι που δείχνουν να μην το καταλαβαίνουν είναι ο Καραμανλής και ο Καρατζαφέρης. Μια βόλτα προς το αεροδρόμιο θα σας πείσει. Το γεγονός βέβαια δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη!

3. Η βεβαιότητα του κόσμου για το νικητή των εκλογών φαίνεται πως αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ. Η ψήφος χαλαρώνει, ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι-Πράσινοι δείχνουν ικανοί να εισέλθουν στη Βουλή, κι αυτό μπορεί να μειώσει τις έδρες αυτοδυναμίας.

4. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κάηκε μια καινοτομία. Το διαδικτυακό debate των πολιτών (για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ και εδώ), έπεσε θύμα της τυφλής λογικής κάποιου δήθεν επαναστάτη. Το μόνο βήμα αυτής της προεκλογικής περιόδου στο οποίο οι πολίτες θα είχαν την ευκαιρία να απευθυνθούν συντεταγμένα τους πολιτικούς εκπροσώπους των έξι μεγαλύτερων κομμάτων, χωρίς διαμεσολαβητές και ειδικούς όρους, ακυρώθηκε. Μπράβο στον ηλίθιο! Είναι ανίκητος!

5. Πολύ κρίμα που κανένας από τους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο νομό μου δεν είχε τα κότσια να δημοσιεύσει τον οικονομικό προγραμματισμό του αγώνα του και τις πηγές χρηματοδότησης. Άλλη μια -επίκαιρη με βάση τα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων ετών- ευκαιρία για την ανάδειξη και την προάσπιση της διαφάνειας, πήγε χαμένη! Άντε να δούμε την υλοποίηση του μέτρου για τις υπογραφές των υπουργών στο διαδίκτυο, κι εγώ προσωπικά θα είμαι απόλυτα ικανοποιημένος!

12 responses to “Εκλογικά Ψιχία”

  1. κ. Κούτρα
    θα ήθελα την άποψή σου σε σχέση με το εξής σενάριο που αναφέρεις
    “ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι-Πράσινοι δείχνουν ικανοί να εισέλθουν στη Βουλή, κι αυτό μπορεί να μειώσει τις έδρες αυτοδυναμίας”.
    Ερωτώ λοιπόν. Αν επαληθετυτεί, ποια είναι η εκτίμησή σου.
    Θα είναι θετική εξέλιξη ή όχι για την λειτουργία της δημοκρατίας στην χώρα?
    Θα είναι θετική εξέλιξη ή όχι για την λειτουργία του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και σε τοπικό επίπεδο?
    Ή πιστέυεις πως η παντοδυναμία του ΠΑΣΟΚ θα κάνει καλό στην δημοκρατία μας, αλλά και στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ?

  2. mike says:

    κε Σπινθάκη,

    κατ’αρχάς θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ο-Π είναι πολύ διαφορετικές περιπτώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας κάθε συνεργασία, οι Ο-Π δεν θα μπορούσαν να είναι πιό σαφείς στο ότι την επιθυμούν (επί τη βάσει προγραμματικής σύγκλισης πάντοτε).
    Δεδομένου λοιπόν ότι θεωρώ απαραίτητη την αυτοδυναμία σε κάθε περίπτωση και δεν θέλγομαι από σενάρια όπου κάποιο 3 ή 4% μπορεί να κρατά όμηρο μια κυβέρνηση του 40%, εφόσον υπάρχει αυτοδυναμία, η είσοδος των Ο-Π στη Βουλή πιστεύω ότι θα είναι πολλαπλά επωφελής. Δεν έχω την ίδια γνώμη για τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι για λόγους δημοκρατικής ευαισθησίας και όχι μόνο, επιθυμώ να εισέλθει στο κοινοβούλιο.
    Σε κάθε περίπτωση, όλα καλά, εφόσον υπάρχει αυτοδυναμία. Άλλωστε, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, είναι βέβαιη η επανάληψη των εκλογών, γεγονός που θα ήταν τραγικό για τη συγκυρία.

  3. κ. Κούτρα
    ευχαριστώ για την απάντηση. Θα ήθελα πάντως να λάβεις υπόψη σου πως ένα μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος (άνω του 60% λέω εγώ) φρικιά με την ιδέα πως ένα αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ του 40% θα κρατά όμηρο όλη την κονωνία! Καταλαβαίνει άραγε το ΠΑΣΟΚ πως σήμερα δεν είναι ούτε 1981, ούτε 1996? Τα τοπικά στελέχη/βουλευτές πάντως δεν δείχνουν να τα καταλαβαίνουν.

  4. mike says:

    κε Σπινθάκη,

    το ΠΑΣΟΚ δεν είναι παρά ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα με συνεκτικό ιστό ορισμένες αρχές και αξίες. Αυτό που αναφέρετε περί φρίκης του άνω του 60% δεν με βρίσκει διόλου σύμφωνο! Οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού είναι γνωστοί και νομίζω πως η πλειοψηφία των πολιτών τους αποδέχεται, άσχετα αν το ‘δικό’ τους κόμμα βρίσκεται εκείνη τη στιγμή στην εξουσία ή όχι.
    Κατά τα άλλα, οιοσδήποτε μπορεί να φρικιά με τις αυτοδυναμίες, όπως άλλωστε και με ορισμένα αδιόρθωτα αριστερά γεροντοφρικιά, με νεόκοπους επαναστάτες για τους οποίους εκκρεμεί η εγκυρότητα της αξιοπιστίας τους, με ακροδεξιούς καρατζαφύρερ κοκ.

  5. κε Σπινθάκη
    . Τί σημαίνει για σάς δημοκρατία ; Τί σημαίνει εκλογές ;

    . Δεν ψηφίζουμε όλοι ώστε να βγεί τελικά κάποιος ή κάποιοι να αναλάβουν να κυβερνήσουν την χώρα ; Ε με το σύστημα που έχει επιλεγεί, ( και είναι τελείως άλλη συζήτηση το πόσο δίκαιο είναι αυτό και τί σημαίνει “δίκαιο” ), όποιος παίρνει 151 έδρες κυβερνά και άς προσέχει να κυβερνήσει καλά. Είναι ο τρόπος που κυβερνά που θα κάνει τον κόσμο να φρικιά ή όχι !

    . Η κυβέρνηση τής ΝΔ είχε λοιπόν 151 βουλευτές. Φρικιάσατε καθόλου κε Σπινθάκη που ” κρατούσε όμηρο όλη την κοινωνία ” ; Δεν νομίζω. Μην βιάζεστε λοιπόν και προφυλάξτε την …”δημοκρατική ευαισθησία” σας από τα φθινοπωρινά ρίγη ! !

    . Και από που μάθατε αυτήν την αριθμητική που όταν το 40% έχει την Διακυβέρνηση, το υπόλοιπο 60% φρικιά σούμπιτο ; Έχει ίδιες απόψεις ; Είναι σύσσωμο στις φρικιάσεις που αντιληφθηκατε και διδάσκετε από έδρας και στους άλλους ; ; ; Φρικιά δηλαδή για τα ίδια πράγματα ο οικολόγος πολίτης που συμπεριλαμβάνεται στο 60 % με τον χρυσαυγίτη, τον κομμουνιστή και τον νεοδημοκράτη ;
    . Δεν χρειάζεται να ε΄σαι πολιτικός επιστήμων όπως φαίνεσθε για να ξέρετε οτι τα πορτοκάλια, οι μπανάνες, τα μήλα και τα καρπούζια είναι μεν όλα φρούτα, αλλά καρπίζουν, ωριμάζουν και ευδοκιμούν σε διαφορετικές εποχές και έχουν δαφορετικές ανάγκες και συμπεριφορές…!

    . Και τελειώνοντας, αυτές τις ευαισθησίες ήθελα να ήξερα που τις εκφράζατε τα τελευταία πεντέμισυ χρόνια.

  6. κ. Γκιώνη
    Αυτή είναι η δική μου γνώμη. Ετσι αντιλαμβάνομαι εγώ την πραγματικότητα και προφανώς εσείς την αντιλαμβάνεστε αλλιώς και καλά κάνετε. Δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω παρά μόνο ένα επίμονο ερώτημα. Καταλαβαίνει άραγε το ΠΑΣΟΚ πως σήμερα δεν είναι ούτε 1981, ούτε 1996? Τα τοπικά στελέχη/βουλευτές πάντως δεν δείχνουν να τα καταλαβαίνουν.

  7. Ανώνυμος says:

    Ε, κι αν δεν το καταλαβαίνει κ. Σπινθάκη, θα του το εξηγήσετε εσείς οι Οικολόγοι και θα το καταλάβει!

  8. Yanko says:

    Η “κωλοτούμπα” μήπως σχετίζεται με την …τατιανιά του ψηφοδελτίου επικρατείας του Κινήματος;

  9. . κε Σπινθάκη

    . Δεν σάς απαγόρευσα να έχετε γνώμη ! ! Καθένας μας έχει μία, και μερικοί μάλιστα έχουν δύο ή και τρείς !

    . Αντιδρώ στην έντονη τάση σας να θεωρείτε αυτήν την γνώμη σας γνώμη “γενικής αποδοχής” απο το 60 % τού Ελληνικού λαού κουτρουβαλιάζοντας ένα σωρό διαφορετικές λογικές στο τσουβάλι τής γνώμης σας που “φρικιά” ( ! ! ! ).

    . Κι αν κάποια στελέχη δεν το καταλαβαίνουν, εδώ είμαστε για να τούς κάνουμε να το καταλάβουν. Αυτό όμως θέλει και μιά διαφορετική κοινωνία. Κι ίσως είναι καιρός να ακούσουμε το κάλεσμα τού Πρόεδρου τού ΠΑΣΟΚ για μιά τέτοια κοινωνία συμμετοχής και όχι καναπέ ! Μιά κοινωνία που θα ενδιαφέρεται για το κοινό καλό και όχι για το ατομικό ρουσφέτι.

    . Γιατί άν φταίει μιά φορά ο όποιος πολιτικός που έχε καθεστωτική λογική, φταίνε εκατό φορές οι “πολίτες” ( γιατί δεν είναι Πολίτες είναι ιδιώτες- idiots ), που πιέζουν τούς πολιτικούς και τα στελέχη για κάθε είδους ρουσφέτια.

    . Κι αυτή η κοινωνία θέλει συμμετοχή, διάλογο, συστρατεύσεις, καλόπιστο έλεγχο τής εξουσίας. Καθημερινό ! Άν ξανααράξουμε στον καναπέ ή στις ομάδες εύκολης διαμαρτυρίας ( γιατί άραγμα είναι κι αυτό ), εμείς θα φταίμε κι όχι οι πολιτικοί.

    . Έχουμε ξανά μια ευκαιρία… Να μην την αφήσουμε να πάει χαμένη είναι δικό μας χρέος…

  10. Διαβάζω προσεκτικά όσα λέτε. Αγανακτείτε με κάποια αποστροφή του λόγου μου και καλά κάνετε. Αναφέρεστε σε πολλά που ακούμε συχνά τώρα τελευταία στα μμε. Ίσως θα είναι χρήσιμο να παραθέσω τις προτάσεις της “Διεθνούς Διαφάνεια για την Ελλάδα” που απέστειλαν σε όλα τα κόμματα εν όψει των εκλογών. Ιδού η ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ.
    1. θέσπιση ανεξάρτητης αρχής εποπτείας των διαγωνισμών
    προμηθειών.
    2. θεσμοθέτηση άμεσης λύσης για τις ευθύνες των υπουργών.
    3. δημοσίευση ονομάτων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.
    4. σύνταξη και δημοσίευση ενοποιημένου προϋπολογισμού και
    απολογισμού από τους δήμους και τους ΟΤΑ
    5. ολοκλήρωση του κτηματολογίου, και
    6. σύσταση δασολογίου.

  11. . όσο ευκαιρία είναι για το ΠΑΣΟΚ, άλλο τόσο είναι και για τον καθένα μας !

    . Και μόλις τώρα ο πρόεδροε τού ΠΑΣΟΚ λέει στην ομιλία του στην Αθήνα :

    . ” Δεν σάς ζητώ Ανοχή, σάς ζητώ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ! ! ”

    . Δεν θέλω να μονοπωλώ τον χώρο τού ιστολογίου. Αυτή η πρόταση λέει όλα όσα ονειρεύτηκε αυτός ο Λαός για χρόνια, μερικές φορές προσέγγισε και πάλι έχασε. Εδώ είμαστε, να μην ξαναχάσουμε αυτή την νέα ευκαιρία.

    . Και ξανά λέει : ” Τώρα είναι η ώρα τής επιλογής. Πάμε ! ”

    . ΠΑΜΕ ;

  12. mike says:

    Πάμε!!!!!


Show Buttons
Hide Buttons