MyStigma

Γρίπη και Γριπώδεις Συνδρομές

Τώρα που ζούμε στον αστερισμό της νέας γρίπης από τον ιό Η1Ν1, είναι καλό να επισημαίνουμε κάποια πράγματα που πολλοί αγνοούν. Όπως, ας πούμε, τη διάκριση ανάμεσα στις γριπώδεις συνδρομές και την προσβολή από ιό της γρίπης. Οι γριπώδεις συνδρομές (flu-like syndroms, ή Influenza-like-illnesses) είναι ένα μεγάλο σύνολο συνδρόμων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά (ρίγος, πυρετός, ρινόρροια, πονοκέφαλος, βήχας, μυαλγίες κτλ), αλλά δεν οφείλονται στον ίδιο παθογόνο παράγοντα. Μπορεί λοιπόν εμείς να λέμε “πέρασα μια γρίπη”, αλλά αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι προσβληθήκαμε από κάποιο στέλεχος ιού της γρίπης. Για την ακρίβεια, οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο, το σύνδρομό μας δηλαδή να οφείλεται σε ιό της γρίπης, είναι πολύ λίγες.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, οι ιοί της γρίπης ευθύνονται για μόλις το 7% των γριπωδών συνδρόμων.

Flu-Related Deaths

 

Καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό όταν εμβολιαζόμαστε για τη γρίπη (εννοώ την εποχιακή). Καλύπτουμε μόλις το 7% των αιτίων γριπωδών συνδρόμων, στην καλύτερη εκδοχή. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως δεν πρέπει οι ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιάζονται. Κάθε άλλο, αλλά πρέπει και να έχουμε γνώση του τι ακριβώς προσφέρουν.

Φανταστείτε τώρα με τι ευκολία κάποιο περιστατικό γριπώδους συνδρομής μπορεί να χαρακτηριστεί ως κρούσμα νέας γρίπης (γρίπη από τον ιό Η1Ν1). Δυστυχώς, αν δεν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος δεν θα ξέρουμε πόσα περιστατικά γριπωδών συνδρομών θα καταγραφούν και ακόμα και τότε, δεν θα μπορούμε να τα συγκρίνουμε (στη χώρα μας) με παλαιότερα στοιχεία γιατί αυτά δεν υπάρχουν! Αλλά ακόμη κι αν υπήρχαν, όσο δεν αναζητούμε -που δεν αναζητούμε- τον αιτιοπαθογενετικό παράγοντα, δεν θα μπορούμε να ξέρουμε σε τι οφείλεται το κάθε κρούσμα γριπώδους συνδρομής.

Χάος; Ακριβώς!

One response to “Γρίπη και Γριπώδεις Συνδρομές”

  1. Συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενά σου. Στην εικόνα που παραθέτεις φαίνεται ότι το 46% των γριπωδών συνδρομών είναι άγνωστης αιτιολογίας και μόις το 7% οφείλεται στους ιούς της γρίπης, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Όμως η μη έγκαιρη αντιμετώπιση όλων αυτών των ιώσεων μπορεί να προκαλέσει οξεία ρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα κλπ) και να υποχρεωθεί ο ασθενής να λάβει ισχυρά αντιβιοτικά . Η ανεξέλεγκτη ρινοκολπίτιδα μπορεί να μετατραπεί σε χρόνια με τις γνωστές της συνέπειες. Εκτός λοιπόν από την υποστηρικτική αγωγή που καθορίζει ο θεράπων ιατρός στους ασαθενείς με τις γρπώδεις ιώσεις ή και τη γρίπη Η1Ν1 είναι πολύ χρήσιμο αμέσως μόλις εκδηλωθεί ένα συνάχι ο πάσχως να πλένει πολύ συχνά τυις ρινικές του κοιλότητες με υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού. Έτσι απομακρύνονται οι εκκρίσεις που περιέχουν εκατομμύρια ιούς και τους χημικούς μεσολαβητές που παράγουν. Μ’αυτό τον τυρόπο επιταχύνεται ο κύκλος του συναχίου και παρεμποδίζεται να εξελιχτεί σε ρινοκολπίτιδα.


Show Buttons
Hide Buttons