MyStigma

Δημοτικές επιχειρήσεις … μία από τα ίδια

Το παρακάτω άρθρο, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα ‘Ενημέρωση’ του Ναυπλίου και αναδημοσιεύεται σήμερα στο γνωστό ιστολόγιο πολιτικού διαλόγου Diablog. Είναι κατά τη γνώμη μου ενδεικτικό του πόσο κοινή, βαρετή, προβλέψιμη και ανούσια είναι η κατάσταση στα δημοτικά πράγματα της επαρχίας, παρά τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ο συγγραφέας του άρθρου κος Καράπαυλος εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό ‘Ναύπλιο, H Άλλη Πρόταση‘, αντίστοιχο θα μπορούσε να πει κανείς της δικής μας Κίνησης Πολιτών, και πήρε 13% και 3 θέσεις στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Διαβάστε και δείτε τι θα πει υγιής προβληματισμός, συνοδευόμενος από προτάσεις. (korinthos.blogspot.com)
———————————————————————————————-

Μετά από ένδεκα ολόκληρα χρόνια κάθισα και πάλι στα έδρανα του ελλειψοειδούς τραπεζιού του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου. Πέρασε τόσος καιρός από τότε που πίστευα και εγώ μαζί με τους συντρόφους μου της τότε «πρωτοβουλίας» και της «απόπειρας», ότι μπορούσαμε με τους αγώνες μας, τις ιδέες μας, τις ανιδιοτελείς προσπάθειές μας να αλλάξουμε τις κυρίαρχες πολιτικές που ακόμα και σήμερα βασιλεύουν. Θεωρούσαμε ότι εμείς είμασταν στο επίκεντρο της τοπικής ζωής και ότι τα λόγια μας για την οικολογία και το περιβάλλον, για την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης, για μιαν άλλη λογική στα θέματα του πολιτισμού και του αθλητισμού και κυρίως οι προσπάθειές μας για την ενεργοποίηση των πολιτών και για συμμετοχικές και κινηματικές διαδικασίες είχαν πρωτεύουσα σημασία στις σκέψεις των συμπολιτών μας. Επτά χρόνια έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο και αντιλήφθηκα, έστω και αργά, ότι δυστυχώς η κοινωνία πολύ λίγο ενδιαφέρεται για την κλειστή κάστα που διοικεί την πόλη, για το τι συζητιέται και ποιοι διοικούν τις δημοτικές επιχειρήσεις και χαράζουν πολιτικές. Αντιλήφθηκα ότι όπως και τότε έτσι και σήμερα οι ωραίες ιδέες δύσκολα ξεπερνούν τους τοίχους της μεγάλης αίθουσας του δημαρχείου με τις φωτογραφίες των παλαιοτέρων δημάρχων.

Σήμερα «η άλλη πρόταση» έχει εκλέξει τρεις δημοτικούς συμβούλους και ο λόγος της είναι πολύ πιο δυνατός και δεν μπορεί παρά να ακούγεται με πολύ μεγαλύτερη προσοχή μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Ομως για να πάει η πόλη μπροστά δεν αρκούν τα λόγια των τριών μας. Δεν αρκούν οι προσπάθειες και κάποιων άλλων δημοτικών συμβούλων από άλλες παρατάξεις που έχουν ιδέες για την πόλη και όρεξη να προσφέρουν. Αναγκαία κατά τη γνώμη μου προϋπόθεση για να κάνει η πόλη το άλμα προς τα μπρος, σε μια προοδευτική κατεύθυνση, είναι να ασχοληθεί και ενεργοποιηθεί το τεράστιο δυναμικό της τοπικής μας κοινωνίας.

Ετσι στην πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου «η άλλη πρόταση» με επιμονή έβαλε και ξαναέβαλε την πρόταση να ανοίξουν τα διοικητικά συμβούλια των δημοτικών επιχειρήσεων, να αξιοποιηθεί ο νόμος που επιτρέπει τη συγκρότηση των συμβουλίων από 11 έως και 15 μέλη, να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή των ενεργών τοπικών φορέων στις δημοτικές επιχειρήσεις, να ψάξουμε και να βρούμε πάνω και έξω από τις παρατάξεις, όλους αυτούς που μπορούν να προσφέρουν και να προσπαθήσουμε να κάνουμε την κοινωνία πραγματικό κοινωνό και συμμέτοχο στα πολιτικά δρώμενα. Οι προτάσεις μας απορρίφθηκαν τόσο από τη δημοτική αρχή, όσο και από τη μείζονα αντιπολίτευση. Το επίσημο επιχείρημα της δημοτικής αρχής εκφρασμένο από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ήταν ότι τα πολυμελή όργανα είναι δυσκίνητα. Ετσι εφάρμοσαν τη γνωστή συνταγή της επιλογής προσώπων από τον κλειστό κύκλο που τόσα χρόνια μας διοικεί. Αν εξαιρέσουμε κάποια άτομα, (και θάθελα να το τονίσω αυτό) που πράγματι έχουν ιδέες και όρεξη για ανιδιοτελή προσφορά, τα διοικητικά συμβούλια απαρτίστηκαν κατά κύριο λόγο από αποτυχόντες δημοτικούς συμβούλους που συχνά-πυκνά επαναλαμβάνονται στις διάφορες επιτροπές, από συγγενείς και συζύγους των επιτυχόντων και αποτυχόντων συμβούλων, από κάποιους γνωστούς «παράγοντες» με μοναδική επιδίωξη τις μελλοντικές πολιτικές συνεργασίες.

Προτείναμε την εκλογή εκπροσώπου του ΠΛΙ στη ΔΕΠΑΝ. Η πρότασή μας απορρίφθηκε. Ζητήσαμε την εκλογή εκπροσώπου του Πανεπιστημίου Θεατρικών Σπουδών στο Δημοτικό Θέατρο. Η πρότασή μας απορρίφθηκε. Πουθενά δεν υπάρχει εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου. Οι δημότες από τα τοπικά διαμερίσματα αγνοήθηκαν. Ενα τεράστιο δυναμικό που υπάρχει στην πόλη μας, από νέους με μεταπτυχιακές σπουδές και όρεξη για προσφορά, από ανθρώπους της μουσικής, του θεάτρου, του πολιτισμού, των τεχνών και των επιστημών, σχεδόν όλοι αγνοήθηκαν. Η πόλη μας όμως έτσι δεν μπορεί να πάει μπροστά. Μπορεί η δημοτική αρχή να έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση από το 56 και κάτι τοις εκατό των δημοτών που την επέλεξε, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι και υποχρεωτικά πράττει το ορθό με το να κρατάει τις πόρτες της κλειστές στους φορείς και τα άτομα που μπορούν και έχουν να προσφέρουν.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΠΑΥΛΟΣ

Δημοτικός σύμβουλος Ναυπλίου

5 responses to “Δημοτικές επιχειρήσεις … μία από τα ίδια”

 1. Κώστας says:

  Τι Ναύπλιο, τι Κόρινθος, τι Άρτα κοκ. Παντού τα ίδια και τα ίδια. Απο πού πήραν όλοι αυτοί οι “ειδήμονες” τα αυτοδιοικητικά τους πτυχία; Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη δυστυχώς. Εδώ κανείς σχεδόν δεν αντιστάθηκε στη χούντα, θα αντισταθεί τώρα; Μετά κάποιοι μιλάνε για αξιολόγηση των υπαλλήλων, των δασκάλων, των πανεπιστημίων. Ας γελάσω…

 2. Skiouros says:

  Δεν θα διαφωνησω με την αγανακτηση του δημοτικου συμβουλου αλλα επιτρεψτε μου να εχω τις αμφιβολιες μου κατα ποσο η οποιδηποτε συνθεση/στελεχωση ΔΣ σε οποιαδηποτε δημοτικη επιχειρηση μπορει να προσφερει εργο παρομοιο με αυτο των δημοτικων επιχειρησεων του εξωτερικου. Δεν υπαρχουν στο επιπεδο που απαιτει η διαχειριση των δημοτικων επιχειρησεων οι επαγγελματικες εμπειριες και γνωσεις απο τους εμπλεκομενους στα Δημοτικα. Ενα καλο πτυχιο δεν αρκει οπως δεν αρκει και σε οποιαδηποτε ιδιωτικη επιχειρηση. Ξερετε η νοοτροπια του “Δημοσιου” αποκταται ευκολα ακομη και απο Δοκτορες!

 3. Mike says:

  Φαντάζομαι όμως αγαπητέ skiouros ότι δεν διαφωνείτε πως από την επιλογή μέσα από ένα στενό κύκλο εγνωσμένα ανίκανων καρεκλοκένταυρων, αυτό που προτείνει ‘η άλλη πρόταση’ και ο κύριος Καράπαυλος είναι ΠΡΟΟΔΟΣ! Ας γίνει αυτό το βήμα και βλέπουμε. Αυτή είναι εν πάσει περιπτώσει η δική μου γνώμη. Αλλά αυτό που εγώ πραγματικά επιθυμώ να σχολιάσω, να υπογραμμίσω και να αναδείξω είναι η φράση:
  “Αναγκαία κατά τη γνώμη μου προϋπόθεση για να κάνει η πόλη το άλμα προς τα μπρος, σε μια προοδευτική κατεύθυνση, είναι να ασχοληθεί και ενεργοποιηθεί το τεράστιο δυναμικό της τοπικής μας κοινωνίας.”
  Εκεί στο Ναύπλιο, κάποιοι φαίνεται πως συλλαμβάνουν τα αυτονόητα, κι αυτό αργά ή γρήγορα θα αποδώσει! Εδώ φαίνεται, παρά τις αρχικές ενδείξεις, πως ανάλογες απόψεις δεν υιοθετούνται από κανέναν συνδυασμό. Διαφορετικά δεν μπορεί να ερμηνευτεί όχι μόνο η ανυπαρξία προτάσεων περί την κοινωνική λογοδοσία, αλλά ούτε η εύνοια (έστω λεκτική) σε κινηματικού χαρακτήρα δράσεις που να ξεκινούν από κάτω.

 4. Skiouros says:

  Βεβαιως ειναι προοδος, αλλα φιλε Mike την λεξη αυτη την ακουω απο το 1981 και ακομη περιμενω την ενηλικιωση της. Η θεση μου ειναι οτι ενεργος, δυναμικος πολιτης δεν γινεσαι ξαφνικα ακομη και οταν υπαρχει μια ιδιαιτερη πολιτικη συγκυρια. Πιστευω στην προοδο που ειναι αποτελεσμα στοχευμενης παιδειας οπου ο πολιτης μαθαινει απο μικρο παιδι τι σημαινει για παραδειγμα κοινωνικη ευθυνη ή ομαδικη εργασια. Δεν περιμενω κατι ολοτελα διαφορετικο απο τους σημερινους πολιτες με τετοια παιδεια που εχουμε λαβει. Η ενεργοποιηση των πολιτων δυστυχως δεν ειναι ενας διακοπτης on-off.

 5. Mike says:

  από το 1981 μέχρι σήμερα έχουμε πάντως προοδεύσει, αν και όχι με τον τρόπο και τους ρυθμούς που θα επιθυμούσαμε. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τα περί παιδείας, με την επισήμανση ότι η παιδεία ενός ανθρώπου δεν είναι αντικείμενο της παιδικής του ηλικίας, ούτε πρέπει να συγχέεται με το σχολείο. Οι πολίτες μπορούν να εκ-παιδευτούν και αυτό ακριβώς υποστηρίζω. Κάποιοι όμως τους επιθυμούν απαίδευτους. Σκέψου μόνος σου ποιοί. Ασφαλώς η εκπαίδευση των πολιτών δεν είναι διακόπτης. Ε, ας ξεκινήσουμε κάποτε!!


Show Buttons
Hide Buttons