MyStigma

Η Σημασία της Κωδικοποίησης κατά ICD-10

Κωδικοποίηση ορίζεται μια μέθοδος ομαδοποίησης ομοειδών στοιχείων με επιστημονικό τρόπο, που υπακούει σε κάποιο σκοπό και η ταξινόμησή τους με αριθμητική ή αλφαριθμητική ταυτοποίηση, σύμφωνα με ορισμένες αρχές. Μια κωδικοποίηση των ασθενειών θα πρέπει να ενθαρρύνει τη λήψη χρήσιμων και κατανοητών πληροφοριών και να έχει την ικανότητα να προσδιορίζει συγκεκριμένους φορείς της κάθε νόσου, διευκολύνοντας την αναζήτηση στατιστικών στοιχείων για ευρύτερες ομάδες.
Αυτές ακριβώς τις ανάγκες έρχεται να καλύψει η κωδικοποίηση με το όνομα International Classification of Diseases version 10, ή πιο απλά, ICD-10. Η έκδοση αυτή (δέκατη), όπως αναφέρεται και στη σχετική ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), είναι η νεότερη σε μια μακρά σειρά που ξεκίνησε το 1850 και συνεχίζεται ως τις μέρες μας.
Η σημασία της κωδικοποίησης ICD-10 έγκειται στη δυνατότητα συστηματικής καταγραφής, ανάλυσης, παρουσίασης και σύγκρισης που παρέχει των δεδομένων για τη θνησιμότητα (mortality) και τη νοσηρότητα (morbidity) ενός πληθυσμού. Στην πράξη, αυτό το οποίο κάνει το ICD-10 είναι να μετατρέπει τις ενδείξεις ή διαγνώσεις των ιατρών σε αλφαριθμητικούς κωδικούς. Πχ, η ‘Αμοιβάδωση’ αντιστοιχεί στον αλφαριθμητικό κωδικό ‘Α06’. Η μετατροπή αυτή διευκολύνει αφάνταστα την αποθήκευση, την ανάκτηση και την ανάλυση των δεδομένων.

Στην επερχόμενη εφαρμογή Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα περίμενε κανείς την αποκλειστική υιοθέτηση της κωδικοποίησης αυτής που είναι μεταφρασμένη και διαθέσιμη στη γλώσσα μας. Όπως όμως έχει ήδη αναφερθεί δημόσια, η εφαρμογή Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης που θα χρησιμοποιηθεί από τις 15 Οκτωβρίου 2010 σε πιλοτικό έργο στον ΟΑΕΕ θα δίνει τη δυνατότητα στους ιατρούς να χρησιμοποιούν είτε την ICD-10, είτε ένα πεδίο ελεύθερου κειμένου, όπως γίνεται τώρα στη χειρόγραφη συνταγογράφηση.
Η επιλογή αυτή οπωσδήποτε διευκολύνει την αρχική αποδοχή της εφαρμογής από τους ιατρούς, απαλλάσοντάς τους από την ανασφάλεια της χρήσης μιας άγνωστης κωδικοποίησης. Αλλά έχω την εντύπωση πως κάπου εδώ θα πρέπει να χαραχθεί μια κόκκινη γραμμή διότι στη χώρα μας συνηθίζεται το προσωρινό να αποδεικνύεται ασυναγώνιστα μόνιμο. Η μη αποκλειστική υιοθέτηση της μόνης διαθέσιμης στα ελληνικά κωδικοποίησης, θα στερήσει από το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης τουλάχιστον το ήμισυ της ευφυΐας του (Business Intelligence), ενώ και το επιχείρημα της διευκόλυνσης των ιατρών αποδεικνύεται μάλλον αδύναμο αφού η ελεύθερη καταγραφή ένδειξης για θεραπεία ή διάγνωσης, σίγουρα δεν γίνεται να είναι ευκολότερη ή συντομότερη από την υποβοηθούμενη από το λογισμικό επιλογή ενός κωδικού μετά την εισαγωγή των πρώτων λίγων χαρακτήρων της διάγνωσης, αλλά και της χρήσης προσωρινής μνήμης (cache) για τους περισσότερο συχνά επιλεγόμενους κωδικούς. Με τη χρήση του ICD-10, απαιτείται μεν ένα χρονικό διάστημα για την εξοικείωση του ιατρού και την τροφοδότηση της προσωρινής μνήμης με τους συχνότερους κωδικούς, αλλά στη συνέχεια, ο προνοητικός ιατρός θα μπορεί να συνταγογραφεί με μεγαλύτερη ταχύτητα, ευκολία και επιστημονική ακρίβεια. Από την άλλη μεριά βέβαια, είναι επίσης αναγκαία η ταυτοποίηση οποιωνδήποτε παραγόντων ή μέτρων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταχύτερη υιοθέτηση της χρήσης του ICD-10.

Η τυχόν απεμπόληση όμως από μέρους των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ενός τόσο σημαντικού εργαλείου που ενσωματώνει κυριολεκτικά ευφυΐα αιώνων, θα ακυρώσει έναν από τους μείζονες -αν όχι τον σημαντικότερο- λόγο υιοθέτησης της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης που είναι η συστηματική και έγκυρη καταγραφή, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, καθολικών δεδομένων για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα του πληθυσμού, συνδεδεμένων με το είδος και το κόστος της φαρμακευτικής -και όχι μόνο- αγωγής και η δυνατότητα ανάλυσής τους κατά ηλικία, φύλο, γεωγραφική περιοχή κοκ. Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά για να αγνοηθούν ενώ και η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να υστερήσει άλλο στην ενδυνάμωση των θεσμών που ασκούν πολιτικές υγείας με τη συστηματική γνώση που θα σωρεύεται καθημερινά με τη χρήση της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

5 responses to “Η Σημασία της Κωδικοποίησης κατά ICD-10”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Mike_Korinthos, Mike_Korinthos. Mike_Korinthos said: Η Σημασία της Κωδικοποίησης κατά ICD-10 http://mystigma.com/archives/1719 […]

  2. Liaropoulos says:

    Αλλη μία απόδειξη για το ότι δεν υπάρχει πολιτικό θάρρος. Μερικά πράγματα, είτε τα κάνεις σωστά, είτε απλώς κοροϊδεύεις. Τα μεσοβέζικα σημαίνουν άρνηση εφαρμογής μάις απόλυτα απαραίτητης ρύθμισης.

  3. Liaropoulos says:

    “Πεδίο ελεύθερου κειμένου….”???? Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση μόλις ακυρώθηκε.

  4. aravanis says:

    @Liaropoulos

    Σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι επαρκής η κωδικοποίηση ICD-10 για αυτον τον λόγο υπάρχουν αντίστοιχες για πρωτοβάθμια περίθαλψη ICDP και για ογκους ICD-O. Αν δεν υπήρχε ελεύθερο πεδίο, τότε θα είχε ακυρωθεί στην πραγματικότητα η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.

  5. Σε αυτή την κατεύθυνση και τεχνική υλοποίησης στηρίχτηκε και η συνεργασία του NHS-UK με την Microsoft (Microsoft Clinical User Interface). Υπάρχει η δυνατότητα του free text αλλά υποβοηθούμενο από web service το οποίο δίνει στον χρήστη την δυνατότητα να επιλέγει την σωστή κωδικοποίηση των όρων που βρέθηκαν στο ελεύθερο κείμενο. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι τέτοιες λύσεις είναι στηριγμένες σε ανοιχτά πρότυπα δηλαδή CDA, CCR, XML, DOCX, PDF και διεθνείς κωδικοποιήσεις SNOMED, ICD10, LOINC. Έτσι μόνο θα ξεφύγουμε από το μονοπόλειο εταιρειών πληροφορικής και τα κλειστά συστήματα μιας και η πληροφορία θα μπορεί να διακινείται ελεύθερα εφόσον φυσικά τεθεί το νομικό πλαίσιο και τα ζητήματα ασφάλειας ευαίσθητων δεδομένων. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το MEDILIG project στο Sourceforge (http://medilig.org)


Show Buttons
Hide Buttons