MyStigma

Το Επόμενο Βήμα για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

Από τις 18 Οκτωβρίου 2010, η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση (ΗΣ) εισήλθε στην καθημερινότητα πολιτών, ιατρών και φαρμακοποιών. Το έργο αυτό δείχνει να δικαιώνει την αρχική εκτίμηση ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, θα διευκολύνει τον πολίτη και θα ομαλοποιήσει τις ροές εργασιών των επαγγελματιών υγείας. Ήταν δική μου πρόταση, το έργο να ξεκινήσει από τον ΟΑΕΕ. Αυτό έγινε για αρκετούς λόγους που τώρα δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία αφού η επιτυχία του επισκιάζει καθετί άλλο. Σήμερα, χάρις στην ΗΣ, ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ κος Γεράσιμος Βουδούρης μπορεί να καμαρώνει για την εξοικονόμηση 25 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε δύο μόλις μήνες, επίδοση που δεν θα ήταν ασφαλώς σε θέση να πετύχει αλλιώς. Με βάση δημόσιες δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον πρώτο μήνα λειτουργίας της ΗΣ, οι συνταγές του ΟΑΕΕ μειώθηκαν αριθμητικά από περίπου 300.000 σε 200.000, 150.000 εκ των οποίων ήταν ηλεκτρονικές. Ο μέσος όρος του κόστους κάθε συνταγής μειώθηκε δραματικά από τα 80 σε 48 ευρώ και εξοικονομήθηκαν περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ. Ο δεύτερος μήνας λειτουργίας επιβεβαιώνει τον πρώτο και έτσι εμπεδώνεται μια αισιοδοξία ότι είμαστε στο σωστό δρόμο για να βάλουμε τάξη στις δαπάνες των ασφαλιστικών οργανισμών που είχαν ξεφύγει σημαντικά. Η κυβέρνηση σχεδιάζει την εισαγωγή των μειζόνων ασφαλιστικών οργανισμών στην ΗΣ από την 1η Μαρτίου 2011. Ταυτόχρονα, η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Αθηνά Δρέττα -στην οποία δικαίως πιστώνεται η επιτυχία αυτού του πιλότου- προετοιμάζει μεθοδικά το έργο εκείνο που θα καταστήσει την ΗΣ καθολική και μόνη μέθοδο συνταγογράφησης στη χώρα.

Επειδή όμως τα μεγάλα έργα έχουν δυσκολίες και ο χρονικός ορίζοντάς τους δεν συμπίπτει πάντοτε με τις ανάγκες, είναι νομίζω σημαντικό να διερευνηθεί σε τι βαθμό μπορεί να βελτιωθεί το υπάρχον πρόγραμμα ώστε να καλύψει διευρυμένες σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό του ανάγκες, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κατά τρόπο που να ευνοεί τόσο την εξοικονόμηση χρημάτων όσο και τη δημόσια υγεία. Δεν θα βαρεθώ να επαναλαμβάνω ότι αυτά τα τελευταία, δηλαδή η περιστολή της δαπάνης και η δημόσια υγεία πάνε, ως ένα σημείο, μαζί. Επιβεβαιώνεται άλλωστε αυτή η θέση από τη διεθνή βιβλιογραφία. Εδώ, πέραν άλλης αναφοράς, παραθέτω τις διαφάνειες από την ομιλία μου στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας που έλαβε χώρα στην Αθήνα, 15-18 Δεκεμβρίου:



Τα σημεία προσοχής από την παραπάνω παρουσίαση είναι δύο: α) το ότι τα οφέλη από την ΗΣ μειώνονται αν αυτή δεν εντάσσεται σε ευρύτερες πληροφοριακές υλοποιήσεις και β) το γεγονός ότι η ΗΣ δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρης και ολοκληρωμένη αν δεν ενσωματώνει εργαλεία υποβοήθησης της κλινικής απόφασης (CDST’s). Στην κατεύθυνση αυτή, της κάλυψης δηλαδή των δύο αυτών παραμέτρων, νομίζω ότι πρέπει να κινηθεί το τρέχον πρόγραμμα της ΗΣ ώστε να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό υποκατάστατο του μεγάλου έργου. Το τελευταίο θα χρειαστεί να ενσωματώσει άλλης τάξεως υπομονάδες, που απαιτούν χρονοβόρα και δαπανηρή επιστημονική δουλειά, ενώ η ‘ενίσχυση’ του τρέχοντος προγράμματος με λίγες προσθήκες, μπορεί να γίνει σύντομα, σχετικά ανέξοδα και να συμβάλλει αποφασιστικά τόσο στον έλεγχο της δαπάνης όσο και στη διάδοση μιας πολύτιμης κουλτούρας, αυτής της διαφάνειας και της ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών που μέχρι σήμερα πρακτικά απουσιάζει.

3 responses to “Το Επόμενο Βήμα για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Andreas Trianta. Andreas Trianta said: επόμενο Βήμα για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση http://j.mp/hSB64z (via @Mike_Korinthos) fyi @fotisk @karounos @kapsali @faethon71 #kudos […]

  2. Στη σελίδα μου στο FB κάποις σχολίασε ως εξής: “Οσο για τη μειωση στον ΟΑΕΕ που πολυδιαφημιζεται , ειναι φενάκη ! απλα πολλοι γιατροι δεν εχουν συνδεθει με το συστημα και ο οργανισμος ακυρωνει με το ετσι θελω πολλες συνταγες που εχουν ειτε πολλα ειτε ακριβα φαρμακα χωρις να ανιχνευει την πιθανη αναγκη του καθε ασφαλισμενου !!” Ποιά είναι η γνώμη σας;

  3. mike says:

    Πρόκειται περί αστειότητας, αν δεν συγκαταλέγεται στους (πάντα αδήλωτους) εχθρούς της διαφάνειας.
    1) Από τους 4.200 συμβεβλημένους ιατρούς του ΟΑΕΕ, στο σύστημα είναι αυτή τη στιγμή πιστοποιημένοι 4.088. Άρα το ότι πολλοί δεν είναι πιστοποιημένοι, καταρρέει.
    2) Ο διοικητής του ΟΑΕΕ ανακοίνωσε τα στατιστικά του 2ου μήνα της ΗΣ που είναι αντίστοιχα με του πρώτου, στο ίδιο συνέδριο με την παραπάνω ομιλία μου, πριν λίγες ημέρες.
    3) Ο ΟΑΕΕ δεν είναι σε θέση να ακυρώσει καμία συνταγή διότι πολύ απλά δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει την ύπαρξή της αν αυτή δεν ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΙ. Μόνο τότε του κοινοποιείται.


Show Buttons
Hide Buttons