MyStigma

Οι Πιστοί Υπηρέτες

Είναι τραγική η εικόνα μιας κοινωνίας που επιλέγει ακατάλληλους ανθρώπους για να την εκπροσωπούν, να ρυθμίζουν την τύχη της, να καθορίζουν το μέλλον της. Διαβάζω άρθρα ιταλών για την Ιταλία, αμερικανών για τις ΗΠΑ, δικών μας για την Ελλάδα. Παντού κάστες επιτήδειων, ανθρώπων με προφανείς αδυναμίες και αδιαφανείς ‘ικανότητες’. Διατρέχω εκτός από τον τόπο, το χρόνο. Ξανά τα ίδια. Αναζητώ τους λόγους, τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες που επιτρέπουν στις κάστες αυτές να επικρατούν. Δεν ισχυρίζομαι ότι έχω μια καθολική, συγκροτημένη ερμηνεία. Δεν ξέρω κι αν υπάρχει. Μερικά όμως πράγματα είναι ευδιάκριτα. Όπως η αναγκαστική παρουσία ομάδων ανθρώπων που προκειμένου να αποκτήσουν ένα ρόλο στην κενή ζωή τους, υπηρετούν όχι αξίες, αλλά συμφέροντα. Όχι σκοπούς αλλά συστήματα και μηχανισμούς. Καθώς στερούνται ουσιαστικής παιδείας, είναι εύκολο να διολισθήσουν στην υπηρεσία ανθρώπων και σκοπών χωρίς ηθική υπόσταση.

Πριν λίγα χρόνια, ένας τοπικός κομματάρχης κόμπασε ότι “εγώ, κι ένα γάιδαρο να κατεβάσω υποψήφιο, θα τον εκλέξω”. Ο γάιδαρος βρέθηκε εύκολα και κέρδισε τις εκλογές. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Καθώς πλησιάζουμε σε νέες εκλογές κομματικών οργάνων, περιμένω να δω ποιός και ποιοί θα ζηλώσουν το ρόλο του γαϊδάρου. Βεβαίως αυτοί καθόλου δεν συμμερίζονται μια τέτοια οπτική. Μπορεί και να έχουν δίκιο.

Κάποτε ένας άγγλος γαιοκτήμονας συνάντησε στην κόλαση τον πιστό του υπηρέτη.

Κύριε, του είπε εκείνος, γιατί είστε εδώ;

Είμαι εδώ γιατί έκλεψα, είπα ψέματα και εξαπάτησα ανθρώπους προσπαθώντας να πληρώσω τα χρέη που συσσώρευσε αυτός ο αλήτης ο γιός μου. Εσύ όμως, ήσουν ένας καλός και πιστός υπηρέτης. Γιατί βρίσκεσαι εδώ;

Γιατί εγώ ανάθρεψα το γιό σας…

3 responses to “Οι Πιστοί Υπηρέτες”

  1. tractatus says:

    mike δεν υπάρχει πιο αποκρουστικό είδος απο τον ‘γάϊδαρο’…πιο αποκρουστικό κι απο τον κομματάρχη…γιατί ο ‘γάϊδαρος’θέλει ακριβώς να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη και γιατί δεν έχει ακριβώς αυτή την ουσιαστική παιδεία -ούτε καν τη συνείδηση- για να καταλάβει γιατί το κάνει. Αυτοί οι άνθρωποι για μένα είναι πιο επικίνδυνοι γιατί δημιουργούν εντυπώσεις για την εναλλακτική λύση μέσα απο βερμπαλισμούς και λαϊκισμό και φουσκώνουν με το ‘εγώ’ τους. Κι εγω περιμένω και πιστεύω οτι θα δώ τέτοιους ‘γαιδάρους’, χωρίς ουσιαστικές αξίες και παιδεία που απλά θα τους στεφανώσουν με χαρτιά και εκείνοι θα είναι ευγνώμονες και θα καμώνονται τους άφθαρτους και τους ήρωες της νέας αρχής. Δυστυχώς, είναι γεμάτος ο τόπος και η νοοτροπία έχει ποτίσει μέχρι το κόκκαλο. Η μόνη ελπίδα είναι η γύμνια των μεν και των δε στις κρίσιμες ώρες….:)

  2. alex says:

    Καλά, η φωτο ειναι σουπερ! αλλά γιατι μου θυμιζει συγκεκριμένο τοπικό κομματόσκυλο;

  3. Mike says:

    @ tractatus,
    είναι σωστό, οι γάιδαροι είναι χειρότεροι από τους κομματάρχες. Άλλωστε, αυτοί είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να υπάρχουν κομματάρχες. Και μερικοί από αυτούς θα γίνουν οι κομματάρχες του αύριο. Αλλά, εδώ δεν μπορούμε να ανεχθούμε σε κανένα επίπεδο στοιχειώδη αξιοκρατία (δες τις ταλαιπωτίες του ΑΣΕΠ), γιατί να υπάρχει στα κόμματα;

    @ alex,
    μήπως γιατί είσαι λίγο …ευφάνταστος;


Show Buttons
Hide Buttons