MyStigma

Φωνή Βοώντος εν τη Ερήμω

Διάβασα τις προάλλες σε μιά τοπική εφημερίδα, το άρθρο ενός γνωστού, μορφωμένου και ιδιαίτερα αξιόλογου συμπολίτη μας. Περιέγραφε την εμπειρία του της αποστολής στον δήμαρχο μιάς επιστολής σε ιδιαίτερα σεμνό και ευγενικό ύφος (όπως είναι και ο ίδιος άλλωστε) και -βέβαια- της μη απάντησης. Η περιφρόνηση που επιδεικνύει ο δήμαρχος σε τέτοια περιστατικά είναι γνωστή και θα έλεγε κανείς, αναμενόμενη. Αλλά έκανε και ο συμπολίτης μας ένα σοβαρό λάθος. Απευθύνθηκε στο δήμαρχο κατά μόνας. Αυτό είναι κάτι που δεν το περίμενα από τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Γιατί δεν είναι βέβαια κακό να απευθύνεσαι στο δήμαρχο, είναι όμως κακό να αγνοείς τους γειτόνους σου. Η επιστολή βλέπετε, δεν περιείχε προσωπικά αιτήματα αλλά το αίτημα της αναβάθμισης μιάς ολόκληρης γειτονιάς. Η γνώμη μου λοιπόν είναι πως θα έπρεπε να συναντηθεί με τους γείτονές του, να διαλεχθεί μαζί τους εξαντλητικά και μετά, όσο το δυνατόν περισσότεροι, από κοινού, να απευθυνθούν στο δήμαρχο. Έτσι και η πρόταση θα ήταν πιό εμπεριστατωμένη και θα είχε αυξημένη κοινωνική νομιμοποίηση.

Δυστυχώς, γιά άλλη μιά φορά, αποδεικνύεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κοινωνία πολιτών. Δεν υπήρξε ποτέ, στα νεώτερα τουλάχιστον χρόνια. Έτσι, η μόνη διαφορά ανάμεσα σε ανθρώπους με καλλιέργεια και χωρίς, είναι ότι οι μεν πρώτοι θα γράψουν μιά σωστά δομημένη, σεμνή και ευγενική επιστολή προς το δήμαρχο, ενώ οι δεύτεροι θα βρούν τον δημοτικό σύμβουλο που ψήφισαν και θα τον απειλήσουν ότι αν δεν πάρει τον κάδο των σκουπιδιών μπροστά από το σπίτι τους, θα τον μαυρίσουν!

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: αγνοούμε τους συμπολίτες μας, ενδιαφερόμαστε μόνο για τον εαυτό μας. Μήπως μας αξίζει τελικά η περιφρόνηση του δημάρχου;

5 responses to “Φωνή Βοώντος εν τη Ερήμω”

 1. Hristos says:

  Αγαπητέ Μιχάλη, εύχομαι το blog σου να αποτελέσει μια διαδικτυακή κορινθιακή “ρωμαϊκή αγορά”.
  Καλή τύχη

 2. john says:

  Όταν καταφέρουν οι έλληνες να βγάλουν από την νοοτροπία τους πώς για να κάνουν κάτι θα πρέπει να πάρουν τηλέφωνο κάποιον πολιτευτή τότε πιστεύω ότι και η ελλάδα θα πάει μπροστά είναι πάντος κρίμα ακόμα να παραμένει η νοοτροπία αυτή

 3. s_ says:

  Εμένα με ενοχλεί που αν παρκαρεις και δεν πληρώσεις σε γράφουν αλλά ο Δήμαρχος που έπρεπε να δίνει το καλό παράδειγμα αφήνει το αυτοκίνητο του πάνω στο πεζοδρόμιο. Και επίσης κανένας από τον δήμο δεν ασχολείτε με αυτούς που παρκάρουν πάνω στις διαβάσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες.

 4. Nithom says:

  Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι ένας δήμαρχος που στην ουσία έχει εκλεγεί για να λύνει τα προβλήματα των πολιτών, οφείλει να τα προνοεί και να μην περιμένει από τον πολίτη να του τα υποδείξει. Αλλά΄ακόμα και έτσι, θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό και να εξακριβώσει την ύπαρξη του προβλήματος και όχι πόσοι του παραπονέθηκαν για αυτό, λες και υπάρχει “ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά περίπτωση”.
  Μιλάω εκ πείρας!

  Nithom

 5. Mike says:

  Αγαπητέ s_ έχεις βέβαια απόλυτο δίκιο σχετικά με το παρκάρισμα. Πολύ σύντομα θα γραφτεί ένα άρθρο γι αυτό το θέμα και θα δημοσιευτούν και μερικές αποκαλυπτικές φωτογραφίες.


Show Buttons
Hide Buttons