Spectropolis
Ας επιστρέψουμε τώρα στα καθ’ημάς. Κάθε φορά που σε μιά συζήτηση αναφέρεται ένα παρόμοιο παράδειγμα, συναντά την φοβική και εσωστρεφή κριτική του τύπου ‘αυτά δεν μας αφορούν, είναι άπιαστα για εμάς’. Κανείς δεν προσπαθεί να αντιληφθεί την αναλογία που μπορεί να υπάρξει. Γιατί, βέβαια, ουδείς ισχυρίζεται ότι η Κόρινθος θα γίνει ανάδοχος παρόμοιας εμβέλειας γεγονότων, αλλά ας δούμε κάτι απόλυτα εφικτό: ένα ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Κορίνθου, που θα προσέφερε δωρεάν ξενάγηση σε τουρίστες με υπολογιστές παλάμης (εσείς επαγγελματίες δημοτικοί άρχοντες και επίδοξοι κεχρισμένοι, μπορεί να μην ξέρετε τι είναι οι υπολογιστές παλάμης, οι τουρίστες όμως ξέρουν) και ακόμη, πληροφορίες για ξενοδοχεία, εστιατόρια, παραλίες, δρομολόγια συγκοινωνιών κτλ.
Μιά άλλη εφαρμογή αυτών των δικτύων θα ήταν η κάλυψη των ανοιχτών χώρων της πόλης (πχ. περιβολάκια, φλοίσβος) με ένα δίκτυο που θα παρείχε περιορισμένη αλλά δωρεάν πρόσβαση στο internet σε όλους τους πολίτες και επισκέπτες αυτής της πόλης. Βλέπετε, η πόλη δεν είναι απλά το ολοκλήρωμα κυβικών μέτρων τσιμέντου και ασφάλτου. Οι σημαντικότεροι χώροι-ορόσημα μιάς πόλης είναι οι πλατείες και τα πάρκα της. Στη Νέα Υόρκη είναι το central park, στο Παρίσι τα champs-elysee, στο Λονδίνο το Hyde park και η πλατεία Trafalgar κοκ. Στους χώρους αυτούς οι άνθρωποι επικοινωνούν, αθλούνται, περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους, διασκεδάζουν, ερωτεύονται. Οι δημοτικές αρχές διαφυλάττουν ως κόρην οφθαλμού τους χώρους αυτούς, τους βελτιώνουν, δημιουργούν νέους, δεν τους μετατρέπουν σε άναρχα πάρκινγκ, ούτε τους παραδίδουν βορά σε επιχειρηματικά συμφέροντα με πλαστική αισθητική. Η προσθήκη ενός ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου θα αναβαθμίσει τους χώρους αυτούς (εννοείται, μαζί και με άλλες αναγκαίες παρεμβάσεις), έτσι ώστε να λειτουργήσουν σαν πρό(σ)κληση για τους πολίτες.
Τα ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα αρχίζουν να γνωρίζουν τεράστιο ενδιαφέρον και αποδοχή ανά τον κόσμο (ακόμη και στον τρίτο!!). Έτσι, στήθηκε μια ιστοσελίδα με μοναδικό σκοπό να παρακολουθεί, να συντονίζει και να παραδειγματίζει τους δήμους ανά τον κόσμο με ενδιαφέρον στα δίκτυα αυτά (http://www.muniwireless.com/). Μιά απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα μπορεί να μας πείσει για το χάος που χωρίζει τα δημοτικά πράγματα της Κορίνθου από τον υπόλοιπο κόσμο.
Η ιδέα είναι αρκετά καλή και κάτι τέτοιο το έχουμε συζητήση πριν ανα 9 μηνο με μια παρέα στην κόρινθο για να κάναμε ασύρματο δίκτυο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανάμεσα στα σπίτι με υπηρεσίες sip server για όσους δεν ξέρουν (τηλεφωνία μέσω internet το θέμα κόλησε στην μη ομαδικότητα και εθελοντισμό επειδή πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να τρέχει μόνο ένας και τώρα που δουλεύω το athenes wireless lan μπορώ να πώ πως ειναι καταπληκτικό μακάρι να γίνει κάτι και στην πόλη μας μπραβο Mike
πολυ καλη σκεψη,δε συμφωνω για την ονομασια του χαους στο τελος οσον αφορα την αποσταση αναμεσα στην κορινθο και τη σπεκτροπολι,αλλωστε τα δημοΣια πραμματα της κορινθου,δεν ειναι μονο αυτα που συζητιωνται μεσα στις δημοτικες αιθουσες,αλλα και εδω,εδω που εμφανιζονται γεφυρες σ αυτη τη χαωδη,κατα τα φαινομενα αποσταση…
πολυ ωραια σκεψη πανω στο δημοσιο χωρο mike,συγχαρητηρια[τετριμμενη λεξη]
για το παλιοτερο βλογ [
Τι είναι αλήθεια μιά πόλη;Τετάρτη, Μάϊος 10, 2006]
minor ζητημα,αλλα ας διορθωθει ως παραδρομη, η saskia sassen
Αυτό είναι σωστό και ευχαριστώ για τη διόρθωση. Είναι η και όχι ο Saskia Sassen, καθηγήτρια στο LSE, κοινωνιολόγος.